13 cara mudah untuk membersihkan udara di dalam rumah anda

Seperti yang ramai tahu, dengan kejatuhan datang alahan, mata gatal dan hidung berair. Gembira! Tetapi pakar tekanan, tidak semua gejala ini disebabkan oleh debunga. Malah, ia boleh menjadi kualiti udara di dalam rumah yang menyebabkan penyakit-penyakit ini menjengkelkan. Adakah anda tahu bahawa EPA berkata udara dalaman umumnya lebih tercemar daripada udara luar?

Syukurlah, membersihkan udara tidak rumit. Di sini dengan jawapannya ialah saintis alam sekitar Dr. Ted Myatt dan pakar kualiti udara dalaman Dr. Elliott Horner, yang bersama UL, sebuah syarikat sains keselamatan bebas.

Vacuum couch, clean
Shutterstock

Sebelum anda kehabisan dan membeli pembersih udara, Dr. Horner menjelaskan bahawa “Bagi pembersih udara bilik mempunyai peluang untuk mengurangkan tahap zarah (PM) di dalam bilik, semua sumber PM yang boleh dikeluarkan dialihkan. “

13 cara mudah untuk membersihkan udara di dalam rumah anda

1. Keluarkan permaidani, tirai dan mainan mewah atau apa-apa dengan permukaan kabur.

2. Debu kerap dan meminimumkan kekacauan pengumpulan habuk.

3. Lantai vakum dan permaidani sering menggunakan vak dengan penapis HEPA.

4. Tilam vakum setiap dua minggu, gunakan sarung bantal alergi-bukti, dan basuh semua katil di dalam air panas setiap minggu.

BERKAITAN: 3 tumbuhan dalaman yang sebenarnya membersihkan udara

5. Sekiranya haiwan peliharaan menganggu anda, biarkan haiwan kesayangan keluar dari bilik tidur.

6. Hadkan jumlah lilin yang terbakar dan kebakaran kayu di rumah.

7. Pengotor udara utama di rumah adalah memasak dengan gas asli atau pada suhu tinggi di dalam ketuhar atau julat, kata Dr Horner, selalu menggunakan kipas ekzos yang melepaskan ke luar di dapur (juga di kawasan mandi dan dobi ). Tiada kipas ekzos? Buka tingkap dan gunakan kipas kecil untuk mengalih keluar udara di luar rumah.

8. Jangan merokok di dalam rumah.

BERKAITAN: Berapa kerap anda perlu membersihkan pengering anda – dan cara yang betul untuk melakukannya

9. Jalankan peminat dalam mod ‘auto’ apabila menggunakan AC. Operasi kipas berterusan akan meningkatkan kelembapan dan boleh menyebabkan pertumbuhan acuan.

10. Jangan menyimpan bahan kimia, pelarut, gam atau racun serangga berhampiran kuarters anda.

11. Sediakan ventilasi yang baik dengan membuka tingkap sekali-sekala di dalam bilik dengan alat elektronik (TV, pemanggang roti, komputer, dll.) Menurut Dr. Horner, haba yang dihasilkan menghasilkan tindak balas dengan pelekat dan plastik di dalam produk dan boleh melepaskan bahan kimia toksik.

12. Benarkan bantal buih baru, tilam atau topi tilam untuk gas luar di dalam bilik pengudaraan yang baik dengan setiap arahan pengeluar. Perabot dan permaidani / permaidani yang dirawat dengan kalis api juga memerlukan pengudaraan tambahan.

13. Bergantung kepada sensitiviti seseorang untuk membersihkan produk, pertimbangkan untuk beralih kepada pembersih berprestasi rendah yang disahkan atau buat sendiri menggunakan bahan bukan toksik seperti cuka, hidrogen peroksida dan jus lemon. Pilihan lain menggunakan pembersih wap wap. Mereka membersihkan dan membasmi menggunakan hanya air. (Pastikan item dibersihkan segera dan secukupnya dikeringkan.)

BERKAITAN: 14 perkara yang boleh dibuang keluar dari dapur anda sekarang

3 tempat yang mengejutkan di rumah dan bagaimana untuk membersihkannya

Sep.21.201600:51

Setelah mengambil langkah-langkah proaktif ini, anda boleh menggunakan penulen udara untuk mengeluarkan banyak bahan cemar lain. Dr. Ted Myatt menawarkan nasihat berikut.

Siapa yang memerlukan pembersih udara?

Secara tradisinya, mereka adalah untuk orang yang mempunyai alahan dan asma. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan mereka baik untuk kita semua. Sekiranya terdapat habuk di atas perabot, ia juga di udara yang anda nafas. “Cara saya melihatnya,” kata Dr Myatt, “lebih baik mempunyai pembersih udara – dan bukan paru-paru anda – mengeluarkan bahan pencemar.”

BERKAITAN: Berapa kerap anda perlu membersihkan bolong – dan bagaimana untuk melakukannya

Bagaimana pembersih udara berfungsi?

“Pembersih udara hanya menangkap bahan partikulat apabila ia berada di udara,” jelas Dr Horner, bukan selepas ia meletup di permukaan. “Kucing alergen tetap tinggi cukup lama untuk pembersih udara untuk mendapatkan pukulan menangkapnya. Serbuk hama atau habuk alergen / alergen menetap terlalu cepat untuk pembersih udara untuk mengurangkan tahap lebih banyak. “

Apa pilihan untuk pembersih udara?

 • Pembersih Udara Whole-House berfungsi dengan sistem HVAC untuk menapis udara. Mereka berkisar antara $ 1100 hingga beberapa ribu dolar, bergantung pada saiz unit HVAC.
 • Penapis HEPA dalam sistem HVAC rumah anda adalah alternatif yang lebih murah tetapi berkesan. Ini harus diganti secara bermusim atau ketika kotor. Penapis HEPA filter menjalankan $ 20 setiap satu untuk penapis 20 X 20 di Amazon.
 • Pemurni udara mudah alih mudah bergerak dan berat kurang daripada sepuluh pound. Mereka menargetkan kawasan yang lebih kecil di rumah dan sepatutnya saiz sesuai untuk bilik itu, kata Dr. Myatt. Oleh kerana mereka mengambil masa satu jam atau lebih untuk menjadi yang paling berkesan di dalam bilik, adalah idea yang baik untuk menyimpannya di bilik-bilik yang kerap digunakan (bilik tidur, pejabat, bilik TV) dan di dalam bilik-bilik di mana pencemar dihasilkan (dapur, bilik hobi). Untuk keberkesanan maksimum, tutup pintu ke bilik, jika boleh.

Mata untuk dipertimbangkan apabila membeli pembersih udara mudah alih:

 • Kos: Harga berkisar dari $ 50 – $ 850, bergantung kepada saiz dan pilihan seperti pemasa yang boleh diprogram, wangian, ayunan dan penunjuk penapis perubahan.
 • CADR, atau kadar penghantaran bersih, adalah ukuran keberkesanan unit. Terdapat nombor CADR yang berasingan untuk asap tembakau, debunga dan debu. CADR harus sama 2/3 daripada rakaman persegi bilik, menerangkan Dr. Myatt. Jika bilik mempunyai siling tinggi, ia memerlukan CADR yang lebih tinggi.
 • MERV, nilai pelaporan kecekapan minimum, adalah satu lagi kaedah pengukuran, dengan 7 atau lebih rendah yang paling kurang efisien dan lebih 17 paling cekap.
 • Kebisingan adalah faktor apabila menggunakan pembersih udara. Menurut Dr. Myatt, kebanyakan jenama pembersih udara yang terkenal, seperti Honeywell dan Febreze, telah menangani masalah ini. Bagaimanapun, terdapat perbezaan yang signifikan antara produk. Bagi bilik di mana tahap bunyi adalah penting, bukannya menjalankan unit yang lebih kecil di atas, pertimbangkan untuk menggunakan unit yang lebih besar dan menjalankannya pada kelajuan rendah.

BERKAITAN: Penderitaan daripada bersin? 4 petua pembersihan untuk membantu melawan alergi

Penapis

 • Penapis HEPA adalah standard emas, kata Dr. Myatt. Terdapat penapis HEPA boleh dibasuh kekal dan penapis HEPA yang boleh diganti. Penapis boleh diganti boleh mahal, jadi ambil perhatian sebelum membeli unit.
 • Penapis elektronik adalah alternatif lain yang boleh dicuci. Walaupun mereka menghasilkan sejumlah kecil ozon, Dr. Myatt menyatakan bahawa jumlah ini tidak penting dan tidak menjadi sebab untuk dikhawatirkan.
 • Penapis pra karbon digunakan pada unit yang membantu menghilangkan bau serta zarah dari udara. Mereka boleh terbina dalam penapis biasa atau berdiri sendiri. Kos antara $ 8 – $ 20 setiap penapis.
 • Unit tambah wangi, seperti pembersih udara Febreze, datang dengan aroma laras dan bermula di bawah $ 60.

Untuk penilaian pembersih udara mudah alih individu, lihat Laporan Pengguna.