10 perkara yang saya ingin tahu sebelum membeli sebuah rumah

HARI INI Favorite

Membeli sebuah rumah boleh mengelirukan, mahal dan mahal oleh pembeli masa mendapatkan kunci, tetapi meletakkan bayaran sewa ke kediaman tetap juga boleh menjadi sangat membebaskan. Daripada mencari ejen terbaik untuk membuatnya melalui perang bidaan, berikut adalah 10 perkara pemilik rumah yang ingin mereka tahu sebelum mengambil risiko ke pemilikan rumah.

Bulan terbaik tahun untuk membeli rumah baru adalah…

Apr.26.201703:16

1. Dapatkan terlebih dahulu sebelum diluluskan

Ia mungkin menggoda untuk mula memukul rumah terbuka setiap hari Ahad, tetapi sebelum memulakan carian anda, dapatkan pra-kelulusan untuk gadai janji. Jika tidak, kemungkinan untuk jatuh cinta dengan tempat sebelum bersiap untuk meletakkan tawaran yang serius dalam.

“Dapatkan surat yang menyatakan apa yang anda telah diluluskan untuk hadir dengan tawaran,” kata pemilik rumah New Orleans, Jennifer Gibbs. “Saya tidak berbuat demikian dan banyak penjual memintanya.”

Tanyakan di sekitar untuk cadangan mengenai broker gadai janji yang boleh dipercayai, kemudian sediakan waktu untuk bercakap dengan setiap orang. Jika mereka tidak akan memberikan maklumat konkrit mengenai yuran mereka atau jika mereka mula memberikan nasihat sebelum memahami sepenuhnya keadaan kewangan anda, teruskan mencari. Pada akhirnya, broker yang baik akan menjimatkan masa dan wang dengan meneliti terma dan kadar pinjaman daripada beberapa peminjam yang berbeza.

2. Bekerja dengan ejen berpengalaman

Menapis senarai dalam talian adalah permulaan yang bagus, tetapi tidak memandang rendah nilai kerja dengan agen yang berpengalaman. Mereka akan membantu menavigasi proses membingungkan membeli rumah dan apabila anda mendapati tempat yang anda suka, mereka boleh meneliti penyenaraian setanding, memberi nasihat mengenai tawaran pembuka anda dan berunding bagi pihak anda.

Untuk mencari yang terbaik, buat senarai pendek agen yang mungkin berdasarkan cadangan perkataan-mulut. Kemudian berjumpa dengan mereka secara peribadi untuk merasakan keperibadian mereka dan pengetahuan mereka mengenai kawasan kejiranan.

“Ejen saya adalah kawan kawan,” kata Gibbs. “Saya seorang ikan kecil dan jelas bahawa saya bukan keutamaannya. Dia tidak akan mengembalikan panggilan telefon saya dan dia tidak membimbing saya melalui proses sama sekali.”

Baru untuk proses pembelian rumah? Stick dengan ejen pembeli. Mereka akan berunding, menunjukkan apa-apa kecacatan dengan rumah yang mereka lihat dan mengetuk isu-isu yang berpotensi di putik apabila mungkin. Selain itu, penjual hampir selalu merangkumi yuran ejen pembeli, jadi ia boleh menjadi praktikal percuma.

3. Jangan dimatikan oleh bilik mandi yang hodoh

Warna cat funky atau pilihan reka bentuk yang boleh dipertikaikan boleh menyebabkan pembeli meninjau rumah yang sebaliknya penuh dengan potensi. Ingatlah, perubahan kosmetik mudah dibuat sebaik sahaja anda dipindahkan, dan menunjukkan apa-apa ciri bertarikh sebenarnya boleh membantu dalam proses pembidaan.

“Daya tarikan kurang estetik bekerja dengan kelebihan kami dengan membeli rumah pertama kami,” kata pemilik rumah Alabama, Tabitha Northrop, yang telah melalui proses pembelian rumah beberapa kali. “Kami dapat merundingkan harga yang lebih rendah untuk rumah yang bersejarah di kawasan yang baik dengan potensi yang besar hanya kerana ia telah diabaikan oleh pembeli lain.”

Daripada memberi tumpuan kepada bilik mandi jubin berwarna merah jambu atau lekapan cahaya yang hodoh, memberi lebih perhatian kepada tata letak harta benda, pandangan, jumlah bilik cahaya matahari, ketinggian siling, ruang luar dan lokasi.

BERKAITAN: Daripada gambar-gambar slanted ke photobombs, 10 gambar senarai yang perlu dan tidak boleh dilakukan

4. Ketahui tentang jiran-jiran

Sebaik sahaja anda mencari rumah yang anda suka, lawati jiran-jiran untuk memastikan ia akan menjadi keadaan yang sesuai. Ia juga membantu untuk melawat kawasan kejiranan pada waktu yang berbeza untuk mendapatkan perasaan yang lebih baik tentang kehidupan yang ada di sana.

“Saya memandu di rumah setiap jam sepanjang hari, hari yang berbeza dalam seminggu,” kata Gibbs. “Saya bercakap dengan penguatkuasa undang-undang dan EMS di hospital di mana saya bekerja untuk melihat sama ada ia adalah kejiranan yang selamat atau tidak.”

Adakah saya benar-benar perlu meneliti rumah saya?

Apr.12.201701:27

5. Bersedia bergerak pantas

Hartanah sering menerima banyak tawaran selepas rumah terbuka pertama, jadi kemungkinan untuk melepaskan peluang untuk membuang tawaran ke dalam cincin. Sertakan surat pra-kelulusan dalam tawaran supaya penjual tahu ia serius. Sekiranya terdapat banyak minat di rumah, tulis surat kepada penjual yang menjelaskan mengapa anda menjadi pemilik seterusnya yang terbaik – sambungan peribadi boleh berfungsi dengan keajaiban.

“Menulis surat mengenai diri sendiri dan mengapa kami ingin membuat kehidupan di rumah tertentu sekali gus membolehkan kami mendapatkan harta dari penjual yang dilampirkan secara emosi yang sebelum ini enggan berputar pada harga pasaran di atas,” kata Northrop. “Ia berfungsi untuk kami kerana kami benar-benar mahu menjadikan harta itu rumah kami dan cuba untuk berhubung dengan penjual.”

6. Berhati-hati mengenai larangan

Jika anda merancang untuk membiayai rumah anda dan terjebak dalam peperangan bidaan, berhati-hatilah bahawa larangan boleh kembali menghantui anda.

“Semua orang mempunyai nombor yang selesa,” kata Northrop. “Tentukan anda dan jangan melebihi rundingan.”

Bank akan memerlukan penilaian rumah dan jika ia masuk di bawah jumlah pinjaman yang anda perlukan, anda mungkin perlu membuat perbezaan untuk menutup perjanjian itu. Sebelum anda membuat tawaran, penyelidikan penyenaraian setanding atau tanyakan kepada ejen hartanah anda untuk nasihat.

Sekiranya anda mempunyai cara, pertimbangkan untuk meningkatkan bayaran pendahuluan anda daripada naik harga yang lebih tinggi. Tunai adalah raja, jadi meletakkan lebih banyak wang ke bawah biasanya merupakan cara yang berkesan untuk memberikan tawaran anda keunggulan pada pertandingan.

7. Mengharapkan satu tan kertas kerja

Apabila memohon pinjaman, bersiap sedia untuk menyediakan satu tan kertas kerja, termasuk pulangan cukai, stok gaji dan bukti aset semasa anda. “Ia seperti menandatangani untuk anak sulung anda yang pertama,” kata Britt Jagodnik, yang memiliki rumah di New York.

Ia juga bukan masa terbaik untuk beralih pekerjaan atau menggantung banyak hutang dengan pembelian yang besar, kerana pendapatan dan kredit anda akan diteliti dengan teliti.

8. Menyewa seorang inspektor

Lindungi diri anda dan sewa inspektor profesional atau jurutera untuk melihat rumah sebelum anda menandatangani garis putus-putusnya. Pemeriksaan mereka akan membantu mendedahkan masalah yang berpotensi yang boleh menyebabkan anda banyak kesedihan dan satu tan wang di jalan.

“Pemeriksa yang baik akan menghadiri butiran yang tidak ketara,” kata Northrop. “Kami pernah mempunyai pemeriksa mendedahkan keperluan untuk menghidupkan suis lampu bilik tidur untuk outlet bilik mandi untuk berfungsi.”

9. Diharapkan berasa patah

Ia mengejutkan betapa kosnya semakin meningkat. “Yuran untuk $ 250 di sini, $ 400 ada menjadi biasa seperti $ 4 latte,” kata Northrop.

Selain bayaran pendahuluan, terdapat deposit, penilaian, pemeriksaan, peguam, penggerak dan perbelanjaan lebih banyak selain harga belian. Di samping itu, kebanyakan pemberi pinjaman meminta agar pembeli mempunyai cukup untuk menutup sekurang-kurangnya dua pembayaran rumah setelah ditutup, yang bermaksud ada perlu tambahan uang di bank. Pergi ke atas semua kos penutupan dengan peguam anda untuk mengelakkan kejutan stiker.

10. Ia akan berasa seperti itu tidak akan berlaku

Membeli rumah bukan untuk jantung yang lemah. Mencari tempat yang tepat memerlukan masa, dan apabila anda mendapatinya, anda dapat dengan mudah melepaskan diri. Ingatlah bahawa inventori baru sentiasa datang ke pasaran dan, akhirnya, akan ada sesuatu yang anda suka.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 21 Ogos 2014.