10 perkara keinginan tukang paip anda tidak akan dilakukan

Tandas anda tersumbat semula, dan kali ini ia adalah salah satu kesalahan anda. (Siapa tahu sisa kucing yang tidak boleh dibasuh tidak dapat dikendalikan?) Untuk membantu anda mengelakkan sebarang tamparan, banjir atau kerosakan yang akan datang, kami meminta tukang paip di seluruh negara untuk berkongsi kesilapan terbesar pelanggan mereka – dan bagaimana mereka boleh dielakkan.

1. Anda mencapai Drano.

Lupakan dengan menggunakan bahan kimia untuk membuka atau mengalirkan parit – mereka jarang mendapat pekerjaan sepanjang jalan, kata Steve Reckon, pemilik generasi keempat Southern California’s Reckon Plumbing. Bukan sahaja bahan kimia yang sangat keras dan berbahaya untuk anda mengendalikan, mereka juga boleh merosakkan paip longkang dan peralatan yang digunakan untuk membersihkan penghenti.

Petunjuk: Untuk mengelakkan penyumbatan di tempat pertama, pastikan penyumbat yang terkenal seperti gris dan rambut, keluar dari longkang.

Temui tukang paip wanita yang menggalakkan wanita memasuki perdagangan

Disember.01.201704:56

2. Anda merawat tandas seperti bolehkah sampah.

Walaupun mereka dilabelkan sebagai “flushable,” jangan buangkan produk kebersihan feminin, tisu pembersih peribadi, scrubbers tandas, pad penyingkiran solek atau sampah kucing ke dalam tandas, kata Reckon. Faktanya, mereka tidak hancur dengan cepat dan akhirnya boleh menyekat paip longkang.

3. Anda cuba mengatasi masalah paip sendiri.

Jangan cuba untuk mendiagnosis dan memperbaiki masalah paip, atau dapatkan tukang paip (atau handywoman) untuk melakukan kerja paip, kata Jim Jennette, tukang paip selama 25 tahun dan Encik Rooter perunding francais. Tukang paip boleh mencari dan membetulkan masalah lebih cepat daripada yang boleh dilakukan amatur, yang akan menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

4. Anda tidak tahu di mana injap air utama adalah.

Jangan berada di kegelapan apabila mengetahui lokasi injap air utama dan injap tutup kecemasan di rumah anda, kata Mark Dawson, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Arizona bluefrog Plumbing + Drain. Dan semasa anda berada di situ, pelajari cara mematikan injap ini. Sangat mudah tetapi jika anda lebih suka mempunyai pro menunjukkan anda bagaimana, banyak tukang paip akan memeriksa injap penutup kecemasan tanpa caj.

5. Anda menggunakan drop penyegar tandas.

Ditch penyegar tandas tangki drop-in. Anda mungkin suka air biru yang dibuat di mangkuk tandas anda, tetapi tablet ini sering mengandungi bahan kimia yang memakai bahagian kerja di dalam tangki, kata Reckon. Plus, kerana tablet ini hancur, mereka boleh terperangkap dalam injap siram dan menghalang tandas daripada memerah.

Spring membersihkan bilik tidur, bilik mandi, dan dapur? Lihat apa yang anda rindukan

Mac.01.201605:53

6. Anda lupa untuk menggantikan hos.

Hos air tidak memberi sebarang amaran sebelum mereka pecah, jadi elakkan banjir yang berpotensi dengan menukar hos getah ke mesin cuci dan mesin basuh pinggan mangkuk setiap lima tahun, kata Dan Runkel, tukang paip tukang berlesen dan ketua bahagian paip kerja Washington Energy Service di Seattle. Apabila anda menggantikannya, gunakan keluli tahan karat di semua saluran air, jika boleh.

7. Anda tidak mempunyai sistem perlindungan kebocoran.

Jangan berhemat dengan perlindungan kebocoran air, amalkan Runkel. Ia hanya berharga beberapa ratus dolar untuk mendapatkan sistem perlindungan kebocoran air yang menawarkan penggera dan penutupan air utama jika kebocoran berlaku di pemanas air anda, mesin basuh pinggan, sink dan banyak lagi.

8. Pemanas air panas anda sudah ketinggalan zaman.

Pemanas air tangki anda tidak akan kekal selama-lamanya – jangka hayat purata adalah 8-12 tahun. Sama seperti roti bakar cenderung jatuh mentega ke bawah di atas lantai, tangki berusia 20 tahun anda pasti akan gagal dan banjir ketika anda bercuti, memberi amaran kepada Runkel.

9. Anda membebankan pelupusan sampah.

Baiklah dengan pelupusan sampah anda: Jangan tuangkan gris ke dalamnya (bahan goopy akhirnya akan menguatkan dan menyumbat longkang) dan jangan dimasukkan ke dalam makanan berserat seperti seledri dan artichokes. Juga mengelak dari menolak sejumlah besar sampah sekaligus, kata Reckon. Sebaliknya, sampah makanan secara perlahan ke dalam pelupusan dengan air sejuk.

10. Anda biola dengan injap tekanan pemanas air.

Jangan cuba mengalirkan pemanas air anda atau menguji sendiri injap suhu dan tekanan. Ini perlu dilakukan secara profesional, kata Dawson. Jika injap tidak dikeluarkan dengan betul, tekanan dari tangki boleh menyebarkan air panas yang panas yang boleh menyebabkan luka terbakar yang serius serta kerosakan harta benda.

Hentikan paip anda dari pembekuan dengan barangan yang anda gunakan

Mac.07.201802:30

Cari lebih banyak nasihat paip dari pakar kami: Reckon Plumbing, Mr. Pengganas, Plumbing bluefrog dan Washington Energy.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 7 Mei 2014 di TODAY.com.