Oto jak dezaktywować lub trwale usunąć swoje konto na Facebooku

Po wiadomościach o skandalu z Cambridge Analytica w marcu, w którym brytyjska firma zajmująca się wyszukiwaniem danych politycznych wykorzystała dane osobowe milionów nieświadomych użytkowników Facebooka, ludzie coraz bardziej oddalali się od giganta mediów społecznościowych i próbowali dowiedzieć się, jak usunąć Facebook.

Niezależnie od tego, czy martwisz się swoją prywatnością w Internecie, czy po prostu chcesz odłączyć się od mediów społecznościowych, istnieją dwa sposoby na pozbycie się konta Facebook: Możesz tymczasowo dezaktywować swoje konto lub trwale je usunąć.

Czym różni się usuwanie lub dezaktywowanie konta Facebook?

Największą różnicą między dezaktywowaniem i usuwaniem konta Facebook jest to, że dezaktywacja twojego konta na Facebooku daje ci elastyczność w zwrocie w dowolnym momencie, podczas gdy usuwanie konta jest ciągłym działaniem.

Co się dzieje, gdy dezaktywujesz Facebooka?

Po dezaktywacji konta oś czasu, w tym posty, zdjęcia, listy znajomych i informacje “o” są ukryte, a inne nie mogą wyszukiwać Twojego konta. Jednak niektóre informacje, takie jak wysłane wiadomości, pozostają widoczne. Facebook zapisuje wszystkie twoje informacje (przyjaciele, posty, zdjęcia, zainteresowania) na wypadek, gdybyś zdecydował się zareagować w przyszłości.

Co się dzieje, gdy usuniesz Facebooka?

Z drugiej strony usunięcie konta jest osadzone w kamieniu. Po usunięciu konta nie będzie można odzyskać dostępu, a wszystkie elementy związane z użytkownikiem zostaną trwale usunięte. Z tego powodu Facebook opóźnia usuwanie na kilka dni po złożeniu wniosku, na wypadek, gdybyś zmienił zdanie. Może minąć do 90 dni od usunięcia konta, aby wszystkie dane przechowywane w systemach kopii zapasowych Facebooka zostały całkowicie usunięte.

Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku

1. Kliknij trójkąt odwrócony do góry nogami w prawym górnym rogu dowolnej strony na Facebooku.

W jaki sposób to deactivate Facebook
Facebook

2. Przejdź do “Ustawienia”.

W jaki sposób to deactivate Facebook
Facebook

3. Kliknij “Ogólne” w lewej kolumnie.

4. Kliknij “Zarządzaj swoim kontem”.

W jaki sposób to deactivate facebook
Facebook

5. Wybierz “Dezaktywuj swoje konto” i postępuj zgodnie z pisemnymi instrukcjami, aby potwierdzić swój wybór.

W jaki sposób to deactivate facebook
Facebook

Aby ponownie aktywować konto, po prostu zaloguj się do konta online lub użyj swojego konta Facebook, aby zalogować się do aplikacji innej firmy.

Jak usunąć swoje konto na Facebooku

1. Przejdź do strony “Usuń swoje konto”.

(https://www.facebook.com/help/delete_account)

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

2. Kliknij “Usuń konto” w prawym dolnym rogu.

Facebook zaleca pobieranie kopii swoich danych przed usunięciem konta, aby je mieć i nie stracić wszystkiego, co zamieściłeś. Jest to szczególnie ważne, jeśli istnieją zdjęcia lub posty od znajomych, które chcesz zapisać.

Jak pobrać informacje na Facebooku

1. Kliknij trójkąt odwrócony do góry nogami w prawym górnym rogu dowolnej strony na Facebooku.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

2. Przejdź do “Ustawienia”.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

3. Kliknij “Twoje informacje na Facebooku”.

4. Kliknij “Wyświetl” obok “Pobierz swoje informacje”.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

5. Aby dodać lub usunąć kategorie danych z żądania, zaznacz lub odznacz pola po prawej stronie.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

6. Wybierz format pobieranego pliku, jakość zdjęć i filmów oraz zakres dat żądania.

7. Kliknij “Utwórz plik”, aby potwierdzić swoją prośbę.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

8. Otrzymasz powiadomienie, gdy twoje żądanie pobierania zostanie przygotowane.

9. Przejdź ponownie do strony “Pobierz swoje dane” (kliknij trójkąt odwrócony do góry nogami >> “Ustawienia” >> “Twoje informacje na Facebooku” >> kliknij “Wyświetl” obok “Pobierz swoje informacje”).

10. Kliknij “Pobierz”.

W jaki sposób to delete facebook
Facebook

Po ponownym wprowadzeniu hasła plik powinien rozpocząć pobieranie.

Chcesz też usunąć Instagram? Nasz przewodnik krok po kroku nauczy Cię, jak usunąć lub dezaktywować konto na Instagramie.