Resipi dan krim akar telur: Cara memasak dengannya dan juga membuat kentang goreng

Bagaimana to cook with celery root
Judy Kim / HARI INI

Walaupun namanya, akar saderi – atau celeriac – sebenarnya bukan akar saderi, tetapi hanya sekutu. Menambah kekeliruan, akar saderi mempunyai rasa menyegarkan yang mirip dengan saderi. Tetapi tidak seperti batang renyah, renyah, akar saderi mempunyai daging berkrim putih berkrim di bawah kulitnya, kulit berwarna coklat. Memasak memaparkan rasa manis sayuran dan sayuran serba boleh ini boleh dipanggang, dibakar, direbus dan dihancurkan atau digunakan dalam sup dan rebus. Ia juga boleh diparut mentah dan dibuang ke dalam salad dan slaws, seperti dalam mustard terkenal Perancis dan mayonis berpakaian céleri rémoulade. Sayuran akar saderi juga boleh dimakan dan boleh dimasak atau ditambah kepada sup atau stok. Baca lebih lanjut mengenai akar saderi, termasuk nasihat untuk ping, penyimpanan dan penyediaan.

Beri sayur-sayuran akar rawatan mentah

Bagaimana untuk mendapatkan akar saderi

  • Pilih akar saderi yang kecil dan kuat yang terasa berat untuk saiznya. Kulit tidak akan menjadi halus, tetapi untuk kemudahan penyediaan, mencari akar saderi yang mempunyai akar dan cangkir kecil.
  • Akar krim kadang-kadang dijual dengan batang dan daunnya masih dilekatkan. Pastikan ini kelihatan segar dan tidak sama sekali layu atau berlendir.

Bagaimana untuk menyimpan akar saderi

  • Balut akar saderi longgar di dalam beg plastik dan simpan di dalam laci crisper peti sejuk; ia perlu berlangsung satu hingga dua minggu.
  • Keluarkan sebarang batang dan daun sebelum menyimpan akar saderi. Ini boleh dibungkus dalam beg plastik dengan tuala kertas dan disejukkan, tetapi mereka tidak akan bertahan hampir selagi akar saderi.

Bagaimana untuk mempersiapkan akar saderi

  • Akar krim boleh menjerat kotoran dalam kulit yang tidak rata, jadi berikannya bilas yang baik sebelum anda melakukan apa-apa prep yang lain. Sayuran akar saderi juga boleh menjadi agak kotor, jadi pastikan untuk memberi mereka cuci menyeluruh.
  • Gunakan pisau besar dan tajam untuk memotong hujung akar. Anda mungkin akan berakhir memotong ketiga bahagian bawah akar saderi dan untuk menghapuskan semua akar, anda mungkin perlu memotong beberapa sisi juga.
  • Sekiranya kulit cukup nipis, gunakan alat pengupas sayur untuk mengeluarkannya. Untuk kulit tebal, gunakan pisau paring atau pisau koki. Anda akan tahu akar saderi siap apabila anda melihat jika daging putih bersih sempurna.
  • Sekiranya anda tidak merancang untuk menggunakan akar saderi anda dengan segera, gosokkan dengan lemon atau letakkan di dalam air dengan jus lemon untuk mengelakkan perubahan warna.

Resipi akar saderi

Kek kepiting dengan salad akar saderi dan sos ragi sawi

Pappardelle akar saderi dengan ragu-ragu Turki

Baked Celery Root Fries with Garlic Aioli
Dapatkan Resipi itu

Goreng Kentang Goreng dengan Bawang Putih Aioli

Lauren Salkeld