Pengambilan lemak boleh membendung obesiti, kata bioethik

Tidak berpuas hati dengan langkah-langkah kesihatan awam yang perlahan untuk membendung wabak obesiti yang degil Amerika, seorang ahli bioetika terkemuka mencadangkan satu usaha baru untuk apa yang dikatakannya adalah “strategi edgier” untuk menggalakkan penurunan berat badan: menimbulkan stigma sosial.

Daniel Callahan, seorang sarjana penyelidikan kanan dan presiden emeritus The Hastings Centre, mengeluarkan satu kertas baru pada minggu ini yang menyeru penekanan baru terhadap tekanan sosial terhadap orang-orang yang berat – apa yang ada yang boleh memanggil fat-shaming – termasuk poster awam yang akan menimbulkan soalan seperti ini:

“Jika anda berlebihan berat badan atau obes, adakah anda berpuas hati dengan cara anda melihat?”

Callahan menggariskan strategi yang memuji usaha untuk meningkatkan pendidikan, meningkatkan kesedaran kesihatan awam terhadap obesiti dan mengurangkan pemasaran makanan tidak sihat kepada kanak-kanak.

Tetapi, katanya, rancangan itu boleh dilakukan dengan rasa malu jika ada harapan untuk membaiki negara di mana lebih daripada satu pertiga daripada orang dewasa dan 17 peratus kanak-kanak adalah obes.

“Insrementalisme yang selamat dan perlahan yang berusaha untuk tidak membuat stigmatisasi obesiti tidak dapat dan tidak dapat melakukan kerja yang diperlukan,” tulis Callahan dalam Laporan Pusat Hastings dari bioethics berfikir tangki bukan keuntungan.

Penasihat berat badan dan doktor yang merawat obesiti bertindak balas dengan pantas kepada rancangan yang dicadangkan oleh Callahan, seorang pemangkas 82 tahun.

“Bagi beliau untuk berdebat bahawa kita memerlukan lebih banyak stigma, saya tidak tahu dunia apa yang dia tinggalkan,” kata Deb Burgard, ahli psikologi California yang pakar dalam gangguan makan dan ahli lembaga penasihat untuk Persatuan Kebangsaan untuk Penerimaan Fat.

“Dia tidak sepatutnya bersentuhan dengan orang-orang lemak sebenar,” katanya.

Pandangan itu dikongsi oleh Dr. Tom Inge, pakar dalam obesiti kanak-kanak di Pusat Perubatan Hospital Kanak-Kanak Cincinnati.

“Tidak ada yang menggoda, meneliti soalan tentang apa yang mereka mahu mereka lakukan, atau ubat-ubatan seolah-olah membantu,” kata Inge. “Jadi jika seseorang bercadang untuk membantu mereka dengan lebih stigmatisasi, itu akan kelihatan sekaligus bersifat antithetical dan tidak beretika.”

Namun, Callahan, seorang bekas perokok, berhujah bahawa orang ramai yang menyorakkan orang yang menyalakan membawa kepada kadar penggunaan rokok. Orang ramai diminta untuk merokok di luar dan memberitahu secara langsung atau tidak langsung bahawa tabiat “jahat” mereka tidak dapat diterima secara sosial.

“Kekuatan yang dipermainkan dan ditewaskan secara sosial adalah sebagai persuasif bagi saya untuk berhenti merokok sebagai ancaman kepada kesihatan saya,” tulisnya. “Kempen untuk menonjolkan merokok adalah kejayaan besar yang mengubah apa yang telah dianggap sebagai kebiasaan buruk dalam tingkah laku yang tidak adil.”

Tekanan yang sama boleh digunakan untuk orang yang berlebihan berat badan, mungkin menyebabkan peningkatan usaha oleh orang untuk makan dengan betul, senaman – dan sebenarnya berjaya menurunkan berat badan, Callahan berpendapat.

“Individu seolah-olah ditinggalkan,” katanya kepada NBC News.

Tetapi perbezaan antara merokok dan obesiti sangat besar, kata Burgard, ahli gangguan makan.

“Memutuskan sama ada untuk merokok atau tidak adalah tingkah laku,” katanya. “Berat tubuh awak bukanlah tingkah laku.”

Menggalakkan sasaran obesiti bukan sahaja tindakan, tetapi seluruh orang.

“Ia adalah jenis identiti yang anda miliki yang sebenarnya adalah perkara yang paling intim mengenai anda: tubuh anda yang sangat,” katanya.

Callahan bimbang bahawa peningkatan stigma akan membawa kepada tindak balas yang lebih banyak terhadap orang yang berlebihan berat badan dalam pekerjaan dan kawasan lain. Dia frets tentang mencari cara untuk tekanan orang untuk melakukan sesuatu tentang pound tambahan mereka, tetapi tanpa membuat mereka merasa terlalu teruk mengenainya.

“Bolehkah ada tekanan sosial yang tidak membawa kepada diskriminasi secara terang-terangan – sejenis stigmatization lite?” Dia menulis.

Teori Callahan telah membuat kritikan, bukan hanya dari pakar obesiti, tetapi juga dari bioetika lain. Terdapat banyak stigma yang ditimbulkan pada obes, kata Art Caplan, ketua Bahagian Etika Perubatan di Pusat Perubatan NYU Langone, dan penyumbang NBC News.

“Zinging yang gemuk tidak memerlukan perubahan dalam perbualan harian kami,” katanya. “Banyak rakyat Amerika sudah lebih bersedia untuk mengejar lemak mereka.”

Daripada orang yang mengelirukan, usaha sosial perlu memberi tumpuan kepada memaksa pengilang makanan dan pemasar berhenti membuat apa yang disebut “persekitaran obesogenik.”

“Panggilan pada setiap kita untuk mengambil lebih banyak tuduhan terhadap tingkah laku makanan kita di dalam persekitaran yang mempromosikan makanan yang cepat dan tidak sihat adalah di mana-mana dan chef selebriti memuji keajaiban makanan berkalori tinggi pada jam sejam televisyen adalah untuk meludahkan kebaikan peribadi terhadap tsunami pemasaran datang ke arah yang lain, “kata Caplan.

Namun, Inge, pakar perubatan, mengatakan panggilan Callahan untuk tekanan sosial yang lebih banyak mungkin memainkan peranan ketika pencegahan, terutama dengan ibu bapa anak-anak di sempadan obesiti.

“Sekiranya kita boleh memberi impak dengan pendekatan yang lebih baik dengan ibu bapa muda yang demi kesenangan, atau kerana kejahilan, kemiskinan atau apa yang membuat pilihan pemakanan dan gaya hidup yang sangat buruk untuk kanak-kanak yang tidak disengajakan, itu mungkin sesuatu yang sangat berharga,” kata Inge..

Cerita yang berkaitan:

  • Terlalu lemak untuk TV? Anchor kebakaran di belakang kritikan; pencurian berlaku
  • Pakar obesiti mengatakan latihan harian tidak dapat membatalkan kerosakan yang dilakukan dari duduk sepanjang hari
  • Kereta mengalami kemalangan yang lebih tinggi untuk pemandu yang gemuk