‘Lima Hari pada bulan November’: Satu laporan terperinci mengenai kematian Presiden John F. Kennedy

In “Lima Hari pada bulan November, “ Clint Hill dan Lisa McCubbin memeriksa, di menakjubkan terperinciperistiwa yang berlaku mengelilingi pembunuhan Presiden John F. Kennedy. Berikut adalah petikan.

EMPAT HARI
24 November 1963

MOMENTUS PRIVASI FINAL

Hujan semalam telah berhenti, yang merupakan rahmat, untuk hari ini adalah hari badan presiden akan diangkut ke Capitol A.S. untuk berbaring di negeri.

Ia lapan jam ketika saya tiba di Gedung Putih. Panggilan pertama saya ialah Provi, pembantu peribadi Puan Kennedy, untuk melihat bagaimana Puan Kennedy lakukan.

Menyedari air mata, Provi memberitahu saya Puan Kennedy tidur beberapa, tetapi malam yang kasar. Nasib baik, beberapa ahli keluarga presiden tinggal, dan kakak Puan Kennedy, Lee Radziwill, tiba dari Eropah.

“Itu berita baik,” kataku. Puan Kennedy dan Lee mempunyai hubungan yang sangat rapat. Semoga mempunyai kakaknya di sini akan memberikan keselesaan.

Ketika Puan Kennedy muncul dari lif, dia berpakaian hitam, dengan rok panjang lutut. Matanya, yang penuh dengan kilauan dan cahaya ketika kami meninggalkan Rumah Putih tiga hari lalu, kosong, tidak bermaya. Wajahnya semakin sedih, dan dia kelihatan rapuh, namun dia masih berjaya berkata, “Selamat pagi, Encik Hill.”

Terdapat satu misa peribadi terakhir untuk keluarga di Bilik Timur, selepas itu dia dan ahli keluarga yang lain kembali ke tempat tinggal untuk tempoh privasi yang singkat sebelum mereka harus menghadapi orang awam.

Dalam pada itu, Jerry Behn, Agen Khas Bertugas di Detail Rumah Putih, menghantar perkataan yang dia mahu jumpa saya di pejabatnya, di Wing Timur. Presiden Kennedy melantik Behn untuk menjadi ketua perincian keselamatan Rumah Putih sejurus selepas perasmian, dan kedua-duanya bekerja dengan baik. Dalam tempoh tiga tahun yang lalu, jarang sekali masa yang dilalui Behn dengan Presiden Kennedy. Dia bersama dia untuk hujung minggu ke Hyannis Port, Palm Beach, dan Camp David, serta setiap perjalanan asing. Behn mengambil tugasnya dengan sangat serius bahawa dia jarang mengambil hari, dan ia adalah tepat kerana dia tahu dia akan pergi dari rumah tahun depan dengan kempen yang dia memutuskan untuk melangkau perjalanan ke Texas.

'Five Days in November'
Hari ini

Saya tidak melihat cermin, tetapi cara Encik Behn menatap saya, saya dapat memberitahu emosi saya tidak boleh disembunyikan dengan baik. Saya kecelakaan, dan dia tahu. Walaupun dia memuji tindakan saya di tengah-tengah tembakan, dia boleh mengaitkan rasa bersalah yang saya rasa:

Tidak ada yang dapat mengubah hakikat bahawa kami, Perkhidmatan Rahsia, gagal melindungi presiden kami.

Saya hanya berada di pejabatnya selama beberapa minit apabila panggilan masuk, untuk saya dari Jeneral Godfrey McHugh.

“Clint, saya berada di rumah itu dan kami ada masalah,” kata McHugh. Tiada kesilapan dalam suara beliau. “Anda lebih baik ke sini dengan cepat ke Bilik Timur. Puan Kennedy mahu melihat presiden. “

“Saya akan berada di sana.”

Apabila saya tiba di Bilik Timur, Puan Kennedy dan peguamnya berdiri di pintu, mengintip ke dalam bilik yang muram. Dia mempunyai beberapa sampul surat dalam satu tangan, dan gigi ikan paus yang besar di sekelilingnya. Saya mengenali scrimshaw itu sebagai yang dia berikan kepada presiden Krismas lepas. Saya membantu beliau menjejaki seniman, yang terkenal dengan ukiran meterai presiden, dan dia memberitahu saya betapa presiden menyukainya.

“Apa yang boleh saya lakukan untuk awak, Puan Kennedy?”

“Bobby dan saya mahu melihat Presiden.”

“Baiklah, Puan Kennedy. Biar saya pastikan segala-galanya baik-baik saja. “

Jeneral McHugh dan saya berjalan masuk dan secara umum secara senyap-senyap meminta pegawai yang menjaga penjaga kehormatan untuk menanggalkan biliknya.

“Tidak,” kata Puan Kennedy. “Semoga lelaki itu berpaling, mereka boleh tinggal di mana mereka berada. Hendaklah mereka bergerak sedikit. “

Para pengawal kehormatan dengan sesungguhnya, dan dalam formasi, bertukar wajah dan mengambil beberapa langkah dari peti mati. Jeneral McHugh melipat bendera ke bawah, menyentuhnya dengan rasa hormat, dan bersama-sama, kami menaikkan tudung peti mati.

Ketika saya melihat Presiden Kennedy berbaring di sana, begitu damai, itu semua yang saya boleh lakukan untuk memastikan emosi saya di cek. Clenching my raw, saya menelan keras.

Ketua dan saya mundur semula sebagai Puan Kennedy dan Bobby berjalan ke peti mati terbuka. Mereka menangis dengan penderitaan, mereka berdiri menatap lelaki yang mereka sayangi begitu banyak. Puan Kennedy berpaling kepada saya dan berkata, “En. Bukit, adakah anda akan membuat saya gunting? “

“Ya, tentu saja, Puan Kennedy.”

Pejabat penyewa terletak di seberang dewan, dan saya dapati sepasang gunting di dalam laci meja. Saya mempunyai perasaan yang saya tahu apa yang akan dilakukannya. Saya menyerahkan guntingnya, tidak dapat melihat matanya, dan mengambil beberapa langkah dari keranda, untuk memberikan beberapa privasi kepadanya.

Gunting pergi klip, klip, dan saya menganggap dia memotong kunci rambut suaminya-sebahagiannya untuk menjaga dia. Saya berpaling dan melihat abang presiden menurunkan tudung peti mati, dan kemudian, dia dan Puan Kennedy, kedua-duanya menangis tanpa sedar, muka mereka disiksa dengan kesakitan, berjalan di tangan keluar dari Bilik Timur.

Sebaik sahaja mereka pergi, Jeneral McHugh dan saya memeriksa peti simpanan untuk memastikan ia ditutup dengan selamat. Daripada kebiasaan, saya melihat jam tangan saya, dan mengambil perhatian masa: 12:46 p.m. Keranda tidak akan dibuka lagi.

Jacqueline Kennedy, her children Caroline and John Jr., and Attorney General Robert F. Kennedy arrive at the Capitol in Washington, Nov. 24, 1963. They rode from the White House in a procession carrying the slain president's body to the Capitol. Behind them are President Lyndon B. Johnson and his wife Lady Bird Johnson.
Jacqueline Kennedy, anak-anaknya, Caroline dan John Jr., dan Peguam Negara Robert F. Kennedy tiba di Capitol di Washington, 24 November 1963. Mereka menunggang dari White House dalam perarakan yang membawa jenazah presiden ke Capitol. Di belakang mereka ialah Presiden Lyndon B. Johnson dan isterinya, Lady Bird Johnson.Uncredited / Today
25 Nov 1963, Washington, DC, USA --- Original caption: Like a little soldier, John F. Kennedy Jr. who celebrates his 3rd birthday, salutes at the cask...
Seperti seorang askar kecil, John F. Kennedy Jr yang merayakan ulang tahun ke-3nya, memberi salam di peti mati bapanya, Presiden John F. Kennedy Sr., ketika ia dibawa dari St Matthews Cathedral. — Imej oleh © Bettmann / CORBISHari ini
Kennedy family members descend steps in Washington, Nov. 25, 1963, at the funeral for President John F. Kennedy. From front to back at left are: Caroline Kennedy, Jacqueline Kennedy and John Kennedy Jr.; behind them, Robert F. Kennedy, Patricia Kennedy Lawford and her husband, Peter Lawford; Little Sydney Lawford is at left of her mother. Behind Mrs. Kennedy are Jean Kennedy Smith and her husband Stephen E. Smith. Near top are President Lyndon B. Johnson and his wife Lady Bird Johnson. Behind the vice president is the chairman of the Joint Chiefs of Staff, Maxwell D. Taylor.
Ahli keluarga Kennedy turun tangga di Washington, 25 November 1963, semasa pengebumian untuk Presiden John F. Kennedy. Dari depan ke belakang di kiri adalah: Caroline Kennedy, Jacqueline Kennedy dan John Kennedy Jr .; di belakang mereka, Robert F. Kennedy, Patricia Kennedy Lawford dan suaminya, Peter Lawford; Little Sydney Lawford berada di sebelah kiri ibunya. Di belakang Puan Kennedy adalah Jean Kennedy Smith dan suaminya Stephen E. Smith. Di bahagian paling atas ialah Presiden Lyndon B. Johnson dan isteri Lady Bird Johnson. Di belakang naib presiden adalah pengerusi Ketua Staf Bersama, Maxwell D. Taylor.Uncredited / Today

Dicetak semula daripada Lima Hari pada bulan November oleh Clint Bukit dengan Lisa McCubbin dengan susunan dengan Buku Galeri, a bahagian Simon & Schuster, Inc. Hak cipta © 2013 oleh Clint Bukit dengan Lisa McCubbin.