Lelaki Limbless melengkapkan maraton di Kanada

Banyak orang telah “menyelesaikan maraton” di senarai baldi mereka, tetapi tidak ramai yang mempunyai motivasi dan tekad untuk melakukannya. Marathon adalah kerja keras: 26.2 batu melelahkan, bulan latihan yang sengit, dan sakit, otot yang sakit apabila semuanya berakhir. Ia adalah satu tindakan yang menakutkan bagi kebanyakan orang – tetapi bukan untuk Chris Koch.

Chris Koch, Marathon
Chris Koch, dari Nanton, AB, mengambil kursus di papan panjangnya pada permulaan Marathon Calgary ke-52 di Stampede Park di Calgary, Alberta pada 29 Mei 2016.Dave Holland / Institut Sukan Kanada Calgary

Pembicara motivasi dilahirkan tanpa tangan dan kaki, tetapi itu tidak berhenti Koch, 37. Dia menggunakan papan panjangnya untuk berjaya menyelesaikan The Marathon Calcutta Scotiabank di Kanada minggu lepas.

Seperti yang dikatakan oleh Koch, sesetengah peniaya mungkin berfikir bahawa dia menggunakan papan untuk perlumbaan, tetapi 26.2 batu mencabar tidak kira bagaimana anda menaklukkannya – dan terutama apabila anda hanya boleh menggunakan satu badan untuk mendorong diri anda melaluinya.

“Saya hanya menggunakan kaki kanan saya, yang mempunyai kaki separuh maju – saya benar-benar hilang kaki kiri saya,” kata Koch HARI INI. “Saya menyeret tumit untuk melambatkan diri saya dan mengawal kelajuan apabila turun bukit. Saya tidak boleh bertukar bolak-balik, jadi kaki kanan saya cukup letih. “

BERKAITAN: Lelaki limbless bergerak ke Asia Tenggara dengan jurugambar dalam perjalanan inspirasi

Koch telah bersaing dalam perlumbaan jarak pendek, dari 5K hingga setengah maraton, tetapi ini adalah perlumbaan terpanjangnya hingga kini.

Seorang pesara Santa Monica, California, peminat, Koch dan teman wanitanya berharap dapat bertanding di Los Angeles Marathon pada bulan Februari, tetapi perlumbaan, yang menyatakan kebimbangan dan perlindungan (untuknya), tidak akan membenarkannya menggunakan papan panjangnya.

Nasib baik, Koch berhubung dengan Calgary Marathon dan mereka berkata mereka akan terbuka untuk bersaing dalam perlumbaan mereka.

BERKAITAN: Ayah mencipta komik memaparkan seorang wira di kerusi roda untuk mengilhami anak perempuan kurang upaya

“Saya sangat berminat untuk membuatnya bekerja,” kata pengarah eksekutif The Scotiabank Calgary Marathon, Kirsten-Ellen Fleming, kepada TODAY. “Dengan peraturan kami, kami hanya membenarkan kerusi roda perlumbaan, tetapi sebagai tambahan kepada ‘longboard’ Chris, kami juga mempunyai peserta menggunakan siklus tangan dalam perlumbaan ini. Mandat kami boleh diakses, dan kerana peranti biasa bukan pilihan untuk Chris, kami berminat untuk menampungnya dalam perlumbaan. “

Selepas beberapa mesyuarat, pasukan Fleming datang dengan rancangan untuk Koch. Dia akan disertai dengan seorang pelumba dan akan memakai baju kuning terang. Marsal kursus juga dilaporkan apabila dia melintasi penanda mil tertentu.

BERKAITAN: Manusia yang cacat mengembara dunia di belakang kawannya

“Kami perlumbaan yang lebih kecil jadi kami mempunyai lebih banyak fleksibiliti daripada maraton lain,” jelas Fleming. “Adalah istimewa untuk saya menjadi sebahagian daripada perjalanannya dan mengenali beliau sejak beberapa bulan lalu.”

Fleming bukanlah satu-satunya yang diilhamkan oleh Koch: Dia menyatakan peserta menangis di garisan penamat, dengan kagum apa yang telah dicapainya.

“Jumlah sokongan yang saya terima daripada pelari lain adalah hebat,” kata Koch. “Mereka gembira melihat saya di sana dan mengakui bahawa papan panjang saya bukan satu kelebihan, tetapi satu cara untuk saya mengambil bahagian.”

Sebahagian besar usaha Koch adalah untuk meningkatkan kesedaran dan membuka dialog tentang orang yang kurang upaya. Dia mahu membuktikan bahawa dia dapat menyelesaikan perlumbaan – dan melakukannya dengan selamat. Koch berkata alat bantu pergerakan tidak hanya kerusi roda – terdapat alat dan alat lain yang membantu orang ramai mengembara – dan dia ingin melihat perlumbaan menjadi lebih inklusif di masa depan.

Koch kini menjadi orang kedua dalam keluarganya (selepas ibunya) untuk menyelesaikan maraton, dan dia berharap kisahnya akan memberi inspirasi kepada orang lain untuk bekerja ke arah matlamat yang sama.

BERKAITAN: Bintang ‘lahir tanpa anggota’ mengilhami dengan penuh keberanian dan ‘percaya kepada Tuhan’

“Saya mahu membuktikan kepada diri sendiri dan kepada orang lain bahawa saya boleh melakukan ini,” kata Koch. “Saya juga mahu mencabar orang lain untuk keluar dari diri mereka sendiri dan mencuba perkara seperti ini. Itulah moto saya, ‘Jika saya Boleh,’ adalah semua – jika seorang lelaki tanpa tangan dan kaki boleh melakukan ini – anda boleh melakukannya! “

Halaman penggadai Koch masih aktif, dan dia merancang untuk mendermakan semua hasil kepada amal setempat yang berjuang untuk mengakhiri ketiadaan anak dan keluarga.