Kontraseptif 101: Panduan kawalan kelahiran anda

Wanita hari ini mempunyai banyak pilihan kontraseptif: pil kawalan kelahiran, patch kontraseptif, cincin vagina, alat intrauterine, span, diafragma, kondom, dan lain-lain. Dan itu tidak menghitung interruptus coitus lama tetapi tidak boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, kemudahan, keselamatan, sokongan, kemampuan, dan spontan berbeza dengan setiap kaedah. Penyumbang perubatan Dr Judith Reichman telah dijemput untuk muncul pada “Hari Ini” untuk mengantar kami melalui bazar perancang yang benar dan membantu kami memutuskan mana kaedah yang paling sesuai.

Pil kawalan kelahiranTerdapat dua jenis pil kawalan kelahiran. Yang paling biasa mengandungi dua hormon, estrogen dan progestin. Sekali dalam tubuh, mereka “menipu” kelenjar pituitari ke dalam mengesan hormon yang mencukupi, jadi tidak perlu menambah lagi melalui ovulasi. Sekiranya tiada telur dilepaskan, kehamilan tidak boleh berlaku. Di samping itu, hormon dalam pil, terutama progestin, menebal mukosa serviks, menjadikannya lebih sukar bagi sperma untuk berenang ke tiub fallopian. Kadar kegagalan biasa untuk pil kawalan kelahiran adalah 8 peratus, dan 0.3 peratus dengan penggunaan yang sempurna.

Kebanyakan gabungan pek estrogen / progestin mengandungi tiga minggu pil aktif dan satu minggu “dummy” atau pil plasebo. Apabila pil inert diambil, tahap estrogen dan progestin yang disediakan oleh pil aktif jelas menjejaskan, menyebabkan lapisan endometrial uterus untuk menumpahkan dan berdarah; ini adalah “tempoh.”

Semua gabungan pil estrogen / progestin mengandungi satu daripada dua formulasi estrogen. Walau bagaimanapun, terdapat tujuh jenis formula progestin yang berbeza. Istilah “pil dos rendah” biasanya merujuk kepada jumlah estrogen; biasanya antara 20 mg hingga 50 mg. Pil monophasic mengandungi jumlah estrogen dan progestin yang sama. Dengan biphasicpills, jumlah sama ada estrogen atau progestin berubah separuh melalui kitaran. Dan untuk memastikan fasa akan ada juga triphasicpills, di mana dos estrogen dan / atau progestin berubah tiga kali lebih banyak daripada kitaran; ini dianggap lebih rapat meniru turun naik hormon “semula jadi” yang berlaku sepanjang kitaran. Di sesetengah wanita, jenis pengasingan ini boleh membantu mencegah pendarahan, mual, kembung, dan libido yang berkurangan. 

Semua gabungan ini datang dalam dos estrogen yang lebih tinggi dan lebih rendah, serta variasi dalam jenis dan jumlah progestin. Akhirnya, beberapa pil ini dibuat dengan kurang daripada tujuh hari plasebo dan beberapa mempunyai sedikit sebanyak dua. Yang kedua ini boleh memberi manfaat kepada wanita yang mengalami gejala ketika pil aktif dihentikan selama lebih dari beberapa hari. (Satu jenama yang hanya mempunyai dua hari adalah Mircette.)

Adakah pil estrogen yang lebih rendah lebih baik?
Kebanyakan pil yang digunakan hari ini adalah dos rendah, mengandungi 35 mg estrogen (biasanya ethinyl estradiol) atau kurang. Lebih rendahnya dos, bagaimanapun, pendarahan terobosan yang lebih besar akan berlaku. Juga dos yang lebih rendah mungkin kurang berkesan, jika tidak diambil pada waktu yang sama setiap hari. Pil dos terendah mungkin sesuai untuk wanita yang mengalami kelemah nausea atau payu dara pada pil dos tinggi atau wanita yang kecil dan / atau Asia. (Telah didapati bahawa kumpulan etnik tertentu memetabolisme pil secara berbeza dan melakukan lebih baik pada dos yang lebih rendah.) Saya menetapkan pil dos yang lebih tinggi – 50 mg – untuk wanita yang mengalami pendarahan terobosan pada formulasi dos yang lebih rendah.

Adakah terdapat perbezaan progestin??
Sesetengah, seperti norethindrone, lebih androgenik. Itu bererti mereka kimia yang serupa dengan testosteron (contoh, Lo / Ovral). Kualiti hormon lelaki ini mungkin menyumbang kepada kembung atau menjejaskan PMS. Sebaliknya, jenis progestin ini mungkin paling berkesan dalam mencegah pendarahan terobosan. Terdapat progestin yang mempunyai sifat-sifat seperti testosteron, seperti norgestimate dan desogestril. Ini terdapat dalam banyak jenama, termasuk Alesse, Levlite, Nordette, dan Ortho Cyclen. Pil kawalan kelahiran yang mengandungi “progestin terbaru di blok” (drosperenone) dengan kesan anti-androgenik adalah Yasmin. Progestin ini juga sepertinya mengurangkan kembung dan jerawat.

Bagaimana pula dengan pil generik?
Banyak komponen yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran jenama juga terdapat dalam generik. Sebabnya terdapat banyak pilihan adalah kehadiran generik berbilang untuk pil yang sama. Sebagai contoh, Ortho-Novum 1/35 datang sebagai Nortrel 1/35 dari Barr Laboratories dan Necon 1/35 dari Watson Laboratories. Demulin, jenama yang dibuat oleh Pfizer, boleh didapati secara umum sebagai Zovia (Watson), dan Desogen dan Ortho-Cept (dibuat oleh Ortho-McNeil) adalah sama dengan Apri (Barr). Mircette (lagi Organon) juga boleh didapati sebagai Kariva (Barr). Penggantian pil generik yang dibuat oleh pembuat farmaseutikal yang mantap adalah baik, jika mereka adalah rumusan yang sama seperti yang ada dalam preskripsi anda. Beberapa pil, seperti Yasmin, Estrostep, dan Ovcon 35 tidak mempunyai persamaan generik.

Siapa yang tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran?
Sekiranya anda mempunyai salah satu syarat berikut:

  • Mempunyai sejarah penggumpalan, penyakit jantung, pukulan, atau penyakit hati (Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang berbuih, doktor mungkin ingin menguji anda untuk melihat jika anda mempunyai faktor pembekuan yang tidak normal.)
  • Hamil
  • Lebih dari 35 dan asap (dan mungkin walaupun anda berada di bawah 35 dan merokok)
  • Mempunyai kanser payudara atau rahim

Adakah pil kawalan kelahiran datang dalam bentuk lain?
Ya, terdapat pil-progestin sahaja, yang biasanya dirujuk sebagai pil mini. Jenama termasuk Ovrette, Nor-QD, dan Ortho Micronor. Kadar kegagalan berbeza dari 0.3 peratus untuk kegunaan sempurna hingga 8 peratus hingga 13 peratus untuk kegunaan biasa. Seperti pil gabungan, pil mini menghalang ovulasi dan menebal mukus serviks. Walau bagaimanapun, pil progestin kurang berkemungkinan meningkatkan pembekuan dan boleh diambil semasa menyusu. Tetapi mereka lebih cenderung dikaitkan dengan pendarahan tidak teratur, episod pendarahan yang berpanjangan, dan kekurangan tempoh.

Pil apa yang membolehkan anda melangkau tempoh?
Semua pil kawalan kelahiran boleh digunakan untuk memanjangkan masa antara kitaran haid. Seasonale telah dibungkus supaya pil aktif diambil untuk 84 hari, diikuti oleh tujuh hari tablet lengai. Maka “tempoh” berlaku hanya setiap tiga bulan. Pil aktif mengandungi hormon yang sama seperti yang terdapat dalam paket pil satu bulan Levlin, Levora, Nordette, dan Portia. Berbasikal yang dilanjutkan juga boleh dicapai dengan kebanyakan pil monophasic. Pil yang aktif satu pek diikuti oleh pil aktif dua atau tiga pek yang akan datang dan hanya selepas ini pil plasebo diambil, di mana pendarahan kali berlaku. Berbasikal yang dilanjutkan boleh mengakibatkan pendarahan terobosan.

Bagaimana dengan patch?
Pada dasarnya hormon boleh memasuki badan dan mempunyai kesan yang sama seperti pil oral apabila diberi dalam dos yang sesuai melalui kulit (Ortho Evra patch) atau vagina (NuvaRing). Kerana patch dan cincin tidak memerlukan pengambilan harian, kadar kegagalan yang telah ditetapkan dengan bentuk kontrasepsi yang agak baru adalah keseluruhan 0.3 peratus. Terdapat pasti kadar kegagalan pada wanita yang lupa menukar cincin atau patch!

Patch harus diubah setiap minggu selama tiga minggu, kemudian dikeluarkan, di mana pendarahan penarikan waktu terjadi. Terdapat kebimbangan baru-baru ini mengenai peningkatan risiko gumpalan dengan menggunakan patch. Mungkin ada peningkatan tahap hormon estrogen pada mulanya. Syarikat itu, bagaimanapun, merasakan bahawa risiko gumpalan mungkin tidak berbeza daripada yang ditunjukkan dalam banyak kajian penggunaan pil. Walau bagaimanapun, patch mungkin kurang berkesan pada wanita gemuk.

NuvaRing agak mudah digunakan kerana ia hanya perlu dimasukkan sekali setiap tiga minggu (dan dikeluarkan selama satu minggu untuk mendapatkan “tempoh”). Jelas sekali, ia memberi anda peluang paling rendah untuk kehilangan penularan hormon ovulasi, kecuali sudah tentu anda lupa mengubahnya.

Akhirnya, terdapat progestin yang bertindak panjang yang disebut Depo-Provera yang disuntik ke dalam otot setiap tiga bulan. Kadar kegagalan kegunaan biasa dan sempurna sepadan dengan 0.3 peratus. Dos yang lebih rendah boleh didapati sebagai Depo-Sub-Q Provera 104. Pukulan boleh menghentikan pendarahan tempoh atau menyebabkan tempoh menjadi tidak teratur. Ia juga telah terbukti menyumbang kepada kehilangan ketumpatan tulang. Ia boleh menyebabkan jerawat, penambahan berat badan dan / atau sakit kepala. Dan walaupun suntikan mungkin mudah, ia mungkin mengambil masa untuk kesuburan untuk kembali apabila tembakan itu dihentikan. Kelewatan sehingga dua tahun telah dilaporkan.

Adakah kontraseptif intrauterin selamat?
Yang terbaru tidak mempunyai masalah yang sama seperti Perisai Dalkon yang terkenal. Terdapat dua kontraseptif intrauterine: sistem intrauterine Mirena (IUS) dan peranti intrauterine ParaGard T (IUD). Mirena secara perlahan melepaskan sedikit progestin yang hampir sama dengannya dalam banyak pil kawalan kelahiran (levonorgestrel). Ini menyebabkan mukus serviks untuk menebal. Ia juga mengurangkan pickup telur oleh tiub fallopian, dan ia boleh mengubah lapisan uterus, menjadikannya kurang kondusif untuk implantasi. Mirena mempunyai kadar kegagalan tipikal yang kurang daripada 0.1 peratus (setanding dengan ligation tubal, tetapi boleh diterbalikkan). Ia juga mengurangkan pendarahan berat dan mungkin menghalang semua pendarahan, menyebabkan amenorea. Ia berfungsi selama lima tahun. Terdapat kebimbangan mengenai pemasukan alat-alat ini pada wanita yang mempunyai risiko tinggi untuk jangkitan seksual. Dan mereka tidak dinasihatkan jika seorang wanita telah mengalami jangkitan pelvis dalam tiga bulan yang lalu, mempunyai penyakit menular seksual yang tidak dirawat atau merancang untuk mempunyai banyak pasangan seksual, yang akan meningkatkan risiko STD.

ParaGard T adalah IUD yang dibungkus dengan dawai tembaga halus. Tembaga menyebabkan ia bekerja sebagai spermisida, menghalang gerak dan aktiviti sperma, sekali gus menghalang persenyawaan. Ia mempunyai kadar kegagalan setahun biasa sebanyak 0.8 peratus berbanding 0.6 peratus penggunaan yang sempurna. ParaGard T berkesan selama 10 tahun. Ia boleh menyebabkan peningkatan pendarahan, kekejangan dan penglihatan sepanjang tempoh. Oleh kerana kedua-dua sistem ini dimasukkan melalui vagina (laluan pasti tidak steril), ramai doktor menetapkan antibiotik selama beberapa hari untuk membantu menangkis kemungkinan jangkitan.

Seberapa berkesan kondom??
Kondom lelaki mempunyai kadar kegagalan kegunaan 2 peratus yang sempurna dan kegagalan kegunaan tipikal 15 peratus. Bagi seseorang yang mahukan perancang kontraseptif yang paling besar, saya cadangkan menggunakan kontrasepsi hormon atau IUD, dan kondom (untuk perlindungan STD). Dalam sesetengah kes, kondom boleh menyebabkan kerengsaan dan tindak balas alergi (ini tidak mungkin berlaku dengan produk poliuretana). Sekiranya pelincir berasaskan air tidak digunakan, ia boleh menyebabkan kondom menjadi semakin teruk.

Bagaimana pula dengan span dan diafragma?
Diafragma mempunyai kadar kegagalan kegunaan 6 peratus yang sempurna dan kadar kegagalan kegunaan khas 16 peratus. Ia mengambil spontan, kerana ia perlu disisipkan sekurang-kurangnya 30 minit, tetapi tidak lebih dari enam jam, sebelum hubungan seks dan dikeluarkan tidak lebih awal daripada enam jam selepas itu. Agar ia berkesan, ia juga mesti digunakan dengan spermisida, yang digunakan sebelum penyisipan. Saiznya berbeza-beza dan seorang pakar klinik perlu menyesuaikannya. Ia tidak melindungi daripada HIV dan kami tidak pasti sama ada ia melindungi daripada STD lain.

Adakah spermisida berkesan?
Terdapat busa, krim, jeli, filem, suppositori, dan tablet faraj. Mereka perlu dimasukkan lima minit hingga 90 minit (membaca arahan) sebelum bersetubuh. Mereka tidak begitu berkesan seperti kebanyakan wanita mahu. Kadar kegagalan berkisar dari 15 peratus dengan penggunaan yang sempurna hingga 29 peratus untuk penggunaan tipikal. Mereka boleh menyebabkan kerengsaan, tindak balas alahan, jangkitan saluran kencing, dan beberapa kajian telah menunjukkan bahawa mereka mungkin meningkatkan kemungkinan menyebarkan dan / atau menyerang STD dan HIV.

Boleh melakukan kerja interruptus?
Coitus interruptus (penarikan zakar sebelum ejakulasi) mempunyai kadar kegagalan 4 peratus untuk kegunaan sempurna (jika lelaki itu benar-benar tahu apa yang dia lakukan.) Namun, rembesan awal dari zakar mungkin mempunyai tahap sperma yang sangat tinggi. Oleh itu, kadar kegagalan tipikal ialah 27 peratus.

Bagaimana pula dengan kaedah irama?
Kaedah kesedaran kesuburan didasarkan pada menahan diri daripada bersetubuh semasa masa ovulasi dan persenyawaan kemungkinan besar. Fasa subur kitaran haid dikenal pasti sama ada dengan memerhati cembung serviks dan suhu badan basal atau dengan memantau hari kitaran. Tetapi sperma boleh hidup dalam mukosa serviks sehingga seminggu, jadi persetubuhan sebelum kesuburan yang optimum masih boleh menyebabkan persenyawaan. Ini mempunyai kadar kegagalan kegunaan yang sempurna sebanyak 9 peratus, berbanding kadar kegagalan yang tipikal sebanyak 25 peratus. Wanita dengan kitaran yang tidak teratur sebenarnya mungkin mempunyai kadar kegagalan yang lebih tinggi lagi.

Orang akan berfikir bahawa dengan semua pilihan yang ada, kehamilan yang tidak diingini akan berkurangan di negara ini. Malangnya, masih terdapat banyak pasangan yang tidak konsisten atau betul mengamalkan kaedah kawalan kelahiran mereka yang dipilih. Ini bukan bidang kehidupan di mana “hampir betul” berfungsi. Jadi apa sahaja yang anda pilih, pastikan penggunaan anda “sempurna” dan bukan “biasa”.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, sebuah bahagian HarperCollins.