Tuntutan tuntutan Poland Spring air tidak benar-benar datang dari musim bunga

Apabila kami menyimpan air botol, kami mungkin bimbang tentang kesan botol plastik yang ada di alam sekitar. Tetapi haruskah kita bimbang sama ada label pada botol itu sebenarnya memberitahu kita kebenaran tentang air di dalamnya?

A bottle of Poland Spring water rests on a granite slab in East Derry, N.H., Tuesday, March 5, 2013.
Botol air Poland Spring terletak di atas slab granit di East Derry, N.H., Selasa, 5 Mac 2013.Charles Krupa / AP

Ternyata, pengguna mungkin mempunyai sebab untuk menjadi perhatian. Tuntutan tindakan kelas yang difailkan awal minggu ini di mahkamah persekutuan di Connecticut mendakwa bahawa Poland Spring Water sebenarnya bukan “100 peratus air semulajadi” dari Maine. Malah, kata tuntutan itu, syarikat itu hanya membotolkan “air bawah tanah biasa”.

Dalam apa yang mereka panggil sebagai “penipuan besar,” 11 plaintif di lapan negara menyatakan bahawa Spring Poland Nestle, yang memasarkan dirinya sebagai “100% Air Spring Semula Jadi” tidak 100 peratus semulajadi, dan ia gagal memenuhi takrif persekutuan mata air.

Tuntutan mengatakan bahawa Poland Spring adalah semata-mata “air bawah tanah biasa” yang berasal dari sumber-sumber “di kawasan berpenduduk rendah berhampiran sumber pencemaran yang berpotensi,” termasuk pelupusan sampah dan timbunan abu, laporan Courthouse News. Plaintif mendakwa bahawa Nestle telah menggunakan istilah “100% Air Spring Semula Jadi” secara haram sejak tahun 1993 dan, dengan berbuat demikian, telah melampaui pelanggan untuk air botol yang tidak benar-benar produk premium.

Jadi apakah air mata air sebenar? Menurut Pentadbiran Dadah Persekutuan, air mata air ditakrifkan sebagai air yang “berasal dari pembentukan bawah tanah yang mana air mengalir secara semula jadi ke permukaan bumi.” Poland Spring, tuntutan mahkamah mengatakan, botol air yang ia “kumpul dari telaga ia digerudi di dataran tepu atau lembah di mana meja air berada dalam beberapa kaki permukaan bumi.”

Seorang wakil untuk Nestle Waters mengeluarkan kenyataan berikut kepada Food TODAY: “Selama lebih dari 170 tahun, Poland Spring telah menyampaikan air sumsum yang hebat dari Maine kepada berjuta-juta orang di Timur Laut. Tuntutan yang dibuat dalam tuntutan mahkamah adalah tanpa merit dan jelas percubaan untuk memanipulasi sistem undang-undang untuk mendapatkan keuntungan peribadi Poland Spring® adalah air spring 100% Ia memenuhi peraturan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat yang menentukan air mata air, semua peraturan negeri yang mengawal klasifikasi musim semi untuk standard identiti, serta semua persekutuan dan negeri peraturan yang mengawal kutipan air spring, amalan pengilangan yang baik, kualiti produk dan pelabelan. Kami tetap yakin dengan kedudukan undang-undang kami. “

Dan syarikat itu berdiri teguh dengan produk tandatangannya di media sosial.

Tetapi ada di Twitter yang mencari jenaka dalam tuntutan mahkamah.

Poland Spring bukan satu-satunya syarikat yang didakwa kerana didakwa menyalahtafsirkan produknya. Dunkin ‘Donuts telah ditampar dengan tuntutan undang-undang kerana tidak menggunakan blueberries sebenar dalam donat blueberry mereka.