Susu tenusu: Apa setiap cap warna pada botol susu anda benar-benar bererti

Kebanyakan susu adalah putih tulen. Tetapi lorong tenusu sebenarnya adalah tempat yang cukup berwarna-warni.

Ini kerana pengeluar tenusu menggunakan pelbagai topi dan botol berbeza dalam pelbagai warna untuk membantu membezakan antara kandungan lemak setiap minuman. Tidak semua syarikat bermain mengikut peraturan, tetapi di sini adalah panduan asas untuk membuat perjalanan seterusnya ke bahagian susu menjadi sedikit lebih cepat.

Lelaki ping for Milk
Pandangan lelaki yang membaca label pada botol susu. Pukulan mendatar.Getty Images

Banyak jenama tenusu memasangkan botol susu mereka mengikut sistem yang sama dengan cara pengeluar roti kod warna beg twist tie – di mana hari minggu roti dipanggang.

ping untuk susu kegemaran anda adalah mudah seperti merah, biru atau hijau – dengan pengecualian beberapa pengeluar penyangak seperti Horizon Organics, yang warna kod oleh label di hadapan susu (semua susu separuh galon mereka menggunakan topi putih dan semua daripada susu galon mereka menggunakan merah).

Tetapi apabila ia datang kepada kebanyakan jenama utama, seperti Dairy Pure, Pantry Market Target, Dairy Maid, Rite, Hood, Nilai Besar dan banyak lagi, pers boleh bergantung kepada panduan warna berkod warna yang konsisten, yang membantu membuat perjalanan ping sedikit lebih mudah.

Mitos makanan dibuktikan: Susu keseluruhan mungkin lebih sihat daripada skim

Feb.28.201809:19

Susu utuh – merah

Antara pencuci mulut utama yang ditinjau, merah adalah warna cap yang paling banyak digunakan untuk minuman penuh lemak ini. Oleh itu, jika anda lebih suka minum susu keseluruhan, kajian yang mengatakan dapat menurunkan risiko diabetes dan membantu melawan obesiti, ia adalah baik untuk melihat sedikit merah di lorong tenusu.

Maklumat pemakanan untuk 1 cawan (8 auns): 150 kalori; 8 gram protein; 8 gram lemak

2 peratus – biru

Pelbagai warna topi biru adalah yang paling banyak digunakan untuk memperhatikan pilihan susu yang popular ini, tetapi tidak setiap warna jenama di dalam garisan. Berhati-hati untuk puncak kuning dan label yang dibuang ke dalam campuran. Sesetengah jenama, seperti Dairy Maid and Kemps, menggunakan topi kuning pada jag 2 peratus mereka.

Maklumat pemakanan untuk 1 cawan (8 auns): 120 kalori; 8 gram protein; 5 gram lemak

Sihat Salted Caramel Milkshake
Dapatkan Resipi itu

Caramel Milkshake Salted Sihat

Joy Bauer

1 peratus – hijau

Mereka yang suka hanya sedikit lemak dalam susu mereka harus mencari botol hijau. Kebanyakan jenama menggunakan naungan bertuah ini untuk susu 1 peratus.

Maklumat pemakanan untuk 1 cawan (8 auns): 100 kalori; 8 gram protein; 2 gram lemak

Skim atau tiada lemak – ungu

Banyak jenama tenusu besar, seperti Dairy Pure, berpakaian ungu tetapi beberapa, seperti Target Pantry Market, menyimpang sedikit dengan penutup merah jambu. Label kadbod Horizon Organics (bukan topi) sebenarnya menggunakan label putih dengan huruf biru. Oleh itu, jika anda mencari skim, semak dua kali semak karton atau label.

Maklumat pemakanan untuk 1 cawan (8 auns): 80 kalori; 8 gram protein; tiada lemak

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai susu? Semak buku asas ini mengenai kebenaran mengenai susu vegan.