Suhu yang sempurna untuk wain

Kami lama tertangguh menjawab beberapa soalan anda. Minggu ini, kita akan menangani topik yang sangat baik: suhu yang tepat untuk menghidangkan wain. Tambahan pula, beberapa wawasan mengenai jenis anggur Bordeaux, dan perbezaan (membingungkan) antara sauvignon blanc dan fumé blanc.

Tiada artikel anda memberitahu kami pada suhu apa yang harus kami sediakan untuk wain. Saya mempunyai dua botol syrah, satu botol di Perancis dan satu botol dalam wain tempatan California. Sekiranya mereka dihidangkan di bilik atau disejukkan? Ini akan menjadi rasa pertama saya syrah jadi saya mahu ia dilakukan dengan betul. -Lois B., Woodland, Calif.

Suhu adalah masalah perbincangan yang tidak berkesudahan, tetapi selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan rakyat Amerika berkhidmat wain merah mereka terlalu panas, dan sering wain putih mereka terlalu sejuk.

Syrahs memerlukan sedikit kehangatan untuk meluahkan aromatik mereka yang hebat. Suhu yang sesuai harus berada di sekitar 65 darjah Fahrenheit, hanya pemalu suhu bilik.

Sekarang, wain merah perlu disimpan sekitar 55 darjah, jika anda boleh menguruskannya. (Peti sejuk wain mudah alih, atau ruang bawah tanah yang terlindung, cukup). Jadi, anda perlu memberikan syrah anda satu jam atau dua pada suhu bilik untuk memanaskan sedikit. Lebih panas daripada suhu bilik dan anda mungkin akan mula membakar lebih banyak alkohol dalam wain; terlalu banyak sejuk dan wain akan berasa membosankan.

Apa yang anda tidak mahu ialah menyimpan wain anda pada suhu bilik atau lebih hangat untuk jangka waktu yang panjang. Sekurang-kurangnya, ia akan mempercepat penuaan wain, tetapi lebih cenderung anda akan memasak “botol”, merompak aroma aroma dan rasa.

Setiap wain akan mempunyai suhu penyediaan optimum sendiri. Tapi mari kita tentukan beberapa peraturan ibu jari. Perhatikan bahawa suhu peti sejuk yang tipikal, pada 30-an atau 40-an yang rendah, terlalu sejuk untuk kebanyakan wain putih. Sekiranya anda meminum wain anda di dalam peti sejuk, bawa ia dahulu:

  • Tart, wain putih terang: 48-52 darjah
  • Wain berkilauan: 50-55 darjah
  • Wain putih kaya, seperti chardonnay berusia: 58-62 darjah
  • Wain merah ringan (Chianti, Beaujolais, pinot noir muda): 60-65 darjah
  • Wain merah berat: 63-68 darjah

Suhu yang sesuai untuk mana-mana wain yang diberikan akan bergantung kepada berapa banyak buah, tanin dan alkoholnya. Tidak hairan bahawa suhu tetap menjadi topik perdebatan antara jenis wain.

Betapa pantasnya, bahawa anda tidak boleh melayani (atau menyimpan) wain di atas 70 darjah.

Apa yang berlaku di Bordeaux

Saya menulis dari Brazil dan saya ingin tahu yang mana enam buah anggur Bordeaux yang mulia. Jika saya tidak membuat kesilapan, mereka adalah: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, merlot, carmenere, sauvignon blanc dan semillon. -Alvaro M., São Paulo, Brazil

Anda agak betul bahawa mereka semua anggur yang digunakan di rantau Bordeaux Perancis.

Sauvignon blanc dan semillon adalah dua buah anggur putih yang dibenarkan untuk wain putih Bordeaux. Mereka boleh digunakan untuk membuat wain putih kering, seperti yang terdapat di kawasan Graves, atau wain manis seperti vintages terkenal Sauternes.

Peraturan Perancis, seperti yang ditadbir oleh Institut des des Appellations d’Origine, juga membenarkan enam buah anggur merah untuk digunakan dalam wain Bordeaux. Cabernet sauvignon, Cabernet franc dan carmenère adalah tiga. Tiga yang lain adalah merlot yang sangat jahat, ditambah dengan malbec – yang telah mendapat kemasyhuran sendiri di Argentina – dan petit verdot, anggur hangat yang sering digunakan untuk menambah warna dan struktur gelap ke campuran.

Walaupun Amerika digunakan untuk membeli wain berdasarkan nama varieti mereka, wain Bordeaux dilabel mengikut kawasan mereka – sebahagiannya kerana kebanyakannya merupakan gabungan beberapa atau semua enam buah anggur.

Saya katakan fumé, anda katakan …

Apakah perbezaan antara sauvingnon blanc dan fumé blanc?  -Warren B., Morristown, N.J.

Soalan hebat. Tiada nama dalam dunia wain menyebabkan kekeliruan seperti “fumé blanc.”

Dalam dekad yang lalu, banyak orang California telah berpindah dari gaya yang lebih kaya, memandangkan rasa berselera yang menggembirakan dengan sauvignon blanc yang lazat di New Zealand. Sesetengah telah menamakan semula wain mereka untuk dipadankan. Orang lain mengakui bahawa jualan mereka bergantung pada nama lama, walaupun wain telah berubah. Dry Creek Vineyard kini menghasilkan sauvignon blanc yang segar sepenuhnya dalam keluli tahan karat. Namun ia dijual sebagai fumé blanc.

NOTA TESTING

September adalah masa yang indah tahun untuk minum wain: masih cukup hangat yang putih dan roses merasa betul, namun tidak terlalu panas yang sangat reds rasa terlalu berat. Beberapa pilihan baru-baru ini:

Raffault 2004 Chinon rosé (Vin de Garde, $ 14): Saya telah melihat semua musim panas untuk wain merah jambu dari kawasan Chinon di Lembah Loire di Perancis, dan ini hanya cantik. Chinon adalah wilayah franc Cabernet; wain merah boleh menjadi indah, tetapi Chinon rosé tetap menjadi kenikmatan yang unik. The Raffault adalah berryish and juicy di depan, dengan nota jeruk zingy yang membawa kepada mineral halus dan nota herba, dengan selesai menyegarkan. Sutera seperti ghee, dengan bahan yang cukup untuk membuat sendiri mendengar. Lingers pada nota cerahnya, dan sempurna dengan hidangan ringan.

Domäne Wachau 2003 gredner veltliner Federspiel Terrassen (Vin DiVino, $ 10): Grüner dengan cepatnya menjadi wain penukaran untuk pecandu chardonnay, dan dengan alasan yang baik. Pilihan tawar ini menawarkan aroma mineral dan lemon yang tajam, namun ia amat kaya dengan terasnya. Memuaskan dan menyenangkan, jika tidak mendalam, dan demonstrasi yang hebat tentang mengapa grüner adalah wain putih yang sempurna untuk banyak kali. Tuangkan rasa bersalah.

Chateau de Ségriès 2001 Lirac Cuvée Reservée (Kysela Père et Fils, $ 14):  Kebanyakan grenache, dengan dos syah yang baik, merah ini kuat dan hangat, dengan buah beri brambly dan ceri hitam bulat, ditambah lada hitam, licorice dan aroma herba hangat. Chewy dan masih lentur, berlarutan selepas anda menelan lontaran. Sepenuhnya mudah didekati, dengan tanin yang lembut yang dilipat dengan sempurna. Vintage 2003 juga tersedia sekarang, walaupun ia masih kecil.