Squeamish tentang mengendalikan ayam mentah? Pembungkusan bebas sentuhan ada di sini untuk anda

Rantaian runcit British percaya ia telah menemui penyelesaian yang cepat dan mudah bagi pengguna ribuan tahun tentang menyentuh ayam mentah.

Sainsbury sedang melancarkan pembungkusan bebas sentuh pada 3 Mei di mana ayam itu boleh jatuh ke dalam periuk untuk dimasak tanpa perlu dikendalikan.

Baru touch-free packaging from a British grocery chain aims to prevent having to handle raw chicken before cooking it.
Pembungkusan bebas sentuh baru dari rantaian kedai runcit Britain bertujuan untuk mencegah untuk mengendalikan ayam mentah sebelum memasaknya. Saham Getty Images

“Para pelanggan, terutamanya yang lebih muda, agak takut untuk menyentuh daging mentah. Beg ini membolehkan orang ramai, terutamanya mereka yang miskin masa, hanya ‘merobek dan mengarahkan dagingnya terus ke dalam kuali tanpa menyentuhnya,” Katherine Hall, pengurus pembangunan produk untuk daging, ikan dan ayam di Sainsbury, kepada The Times of London.

Sainsbury melakukan penyelidikan ke atas mengapa lebih ramai pengguna di bawah 35 enggan mengendalikan daging mentah, mendapati peningkatan kesadaran bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan sebagai alasan utama.

Apa yang anda tidak perlu menyimpan dalam peti sejuk

Jul.25.201503:46

“Banyak orang yang lebih muda makan di restoran tetapi mereka tidak menyediakan makanan yang banyak di rumah mereka,” kata Hall. “Jika mereka tidak digunakan, mereka mungkin berfikir, ‘Ugh! Saya lebih suka orang lain untuk melakukannya untuk saya. ” ‘

Walaupun penemuan keengganan milenium untuk mengendalikan daging mentah, kes-kes keracunan makanan yang dilaporkan dari salmonella, yang boleh terjadi melalui pengendalian daging mentah secara tidak wajar, sebenarnya menurun di England dan Wales dari tahun 2006-15, menurut data dari Public Health England.

Beg bebas-sentuhan baru boleh berpotensi memotong pencemaran kawasan permukaan yang boleh menyebabkan keracunan makanan kerana daging mentah tidak pernah bersentuhan dengan papan pemotong atau piring sebelum dimasak. Mereka boleh menyebabkan usang perdebatan lama mengenai sama ada atau tidak untuk membilas ayam anda.

Jangan seperti Martha Stewart: Melindungi salmonella

Dis.18.201201:43

FDA telah mengeluarkan garis panduan mengenai pengendalian makanan dengan selamat, termasuk pengendalian daging mentah, yang termasuk:

  • Pisahkan daging mentah, ayam, makanan laut, dan telur dari makanan lain di keranjang belanja runcit, beg runcit dan peti sejuk.
  • Gunakan papan pemotong untuk menghasilkan segar dan yang berasingan untuk daging mentah, ayam, dan makanan laut.
  • Jangan sekali-kali meletakkan makanan yang dimasak di atas pinggan yang sebelum ini memegang daging mentah, ayam, makanan laut, atau telur kecuali plat itu telah dibasuh dalam air panas, sabun.
  • Jangan guna semula marinades yang digunakan pada makanan mentah kecuali jika anda membawanya terlebih dahulu.

Terdapat kira-kira 48 juta kes penyakit bawaan makanan setiap tahun di Amerika Syarikat yang membawa kepada kira-kira 3,000 kematian, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah.

Keracunan Salmonella sahaja menyumbang 1.2 juta penyakit di mana kebanyakan orang mengalami cirit-birit, kekejangan abdomen dan demam. Ladang yang berpangkalan di Indiana mengimbas semula lebih daripada 200 juta telur minggu lepas kerana ketakutan terhadap pencemaran Salmonella Braenderup.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.