Seluruh kebenaran: Bagaimana sihat adalah pasta anda?

Pasta standard dibuat dengan tepung gandum halus. Semasa proses penapisan, shell bran luar yang kaya nutrien dan lapisan kuman dalaman dikeluarkan dari bijirin, meninggalkan hanya endosperm berkanji. Proses ini menyebarkan gandum yang banyak serat, vitamin, mineral dan fitonutrien, meninggalkan anda dengan produk yang lebih lemah, bercakap secara berkhasiat. Sesetengah nutrien, termasuk besi dan segelintir vitamin B, ditambah kembali semasa pembuatan (dengan itu istilah “tepung diperkaya”), tetapi ini hanya mewakili sebahagian kecil daripada apa yang pada mulanya dikeluarkan dari bijirin.

Inilah berita gembira: Terdapat banyak pilihan pasta berkhasiat untuk anda mendidihkan di rumah. Inilah hujah saya.

100 peratus bijirin penuh

Pasta serbuk bijirin 100 peratus termasuk ketiga lapisan kernel gandum: bran, kuman dan endosperm. Kerana tiada apa yang dikeluarkan semasa pemprosesan, pasta bijirin mengandungi lebih banyak serat semula jadi dan mikronutrien daripada sepupu mereka yang putih dan halus. Dan terima kasih kepada serat tambahan, pasta biji-bijian cenderung lebih mengisi daripada pasta putih tradisional. Lebih-lebih lagi, secara kerap memilih bijirin seluruh jenis yang dihaluskan dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk tekanan darah yang lebih rendah dan mengurangkan risiko banyak penyakit kronik, termasuk diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Diakui, pasta bijirin cenderung mempunyai tekstur yang lebih kenyal dan rasa “bijirin” daripada pasta biasa, tetapi teknologi makanan bertambah baik dan jenis bijian seluruhnya telah datang jauh dalam beberapa tahun terakhir. Nasihat terbaik saya ialah untuk memastikan anda tidak memotong pasta bijirin penuh; ikuti arahan pakej supaya pasta anda tidak keluar daripada gummy atau mushy.

Tiga cara untuk menentukan jika pasta adalah 100 peratus bijirin penuh:

  • Semak senarai ramuan. Semua bijirin / tepung harus didahului oleh perkataan “keseluruhan.” Rice beras dan tepung oat secara automatik secara keseluruhan bijirin.
  • Semak bahagian depan pakej. Ia harus jelas menyatakan “100 peratus bijirin penuh” atau “100 peratus gandum keseluruhan.” Pastikan anda melihat “100 peratus” secara khusus pada label!
  • Cari produk yang mengandungi cap oren WHOLE-GRAIN.

Jenama yang dicadangkan untuk dicuba:

Pasta gandum keseluruhan 100 peratus Mueller

De Cecco 100 peratus pasta gandum keseluruhan

Hodgson Mill 100 peratus pasta gandum keseluruhan

Penganan gandum keseluruhan 100 peratus Organic Eden

Heartland 100 peratus pasta gandum keseluruhan

Eden Organic 100 peratus Sepanjang-Grain Kamut & Quinoa Twisted Pair

Eden Organic 100 peratus Spirals Rye Whole-Grain

Hodgson Mill pasta beras coklat tanpa gluten

Gabungan gandum-dan-putih

Pasta ini dibuat dengan campuran gandum keseluruhan dan tepung halus. Kerana mereka adalah campuran, mereka kurang kasar dan kenyal daripada 100 peratus jenis gandum keseluruhan, tetapi masih menawarkan lebih banyak pemakanan daripada pasta putih tradisional. Campuran sempurna untuk keluarga yang cuba membuat suis menjadi bijirin, tetapi ingin mengambil “langkah-langkah bayi” dan memberi diri mereka sendiri untuk beransur-ansur menyesuaikan diri dengan rasa dan teksturnya.

Jenama yang dicadangkan untuk dicuba:

Ronzoni Pasta Campuran Sereal Gandum Sihat

Pasta Barilla Whole-Grain

Campuran yang unik / menarik

Pasta ini tidak 100 peratus bijirin keseluruhan, tetapi mereka mempunyai banyak bahan-bahan yang sihat yang digabungkan untuk pemakanan tambahan. Sebagai contoh, jenama yang disenaraikan di bawah ini mengandungi lentil dan kacang (yang menyumbang protein dan serat) dan biji rami (yang menambah lemak omega-3 yang sihat). Jenama ini cenderung untuk melihat dan rasa lebih seperti pasta putih daripada campuran biji-bijian atau biji-bijian, jadi mereka adalah pilihan hebat untuk anak-anak pemilih yang menghindari makan apa-apa “coklat.”

Jenama yang dicadangkan untuk dicuba:

Barilla Plus

Heartland Plus