Sekiranya anda menyimpan mayo di dalam pantri atau peti sejuk? Akhirnya ada jawapannya

Adalah tanggapan bahawa mayonis perlu disejukkan oleh mitos?

Satu laporan baru oleh syarikat maklumat global NPD Group mendapati bahawa mayo sudah bersedia untuk meninggalkan peti sejuk dan menyertai botol sos dan mustard pada suhu bilik di meja di restoran tempatan anda.

mayo spread on bread
Meninggalkan mayonis pada suhu bilik boleh diterima selagi ia tidak tercemar oleh makanan lain atau peralatan kotor, tetapi menyimpannya di dalam peti sejuk membantu memanjangkan hayatnya.Shutterstock

Mayonis yang dihasilkan secara komersial, berbanding dengan versi buatan sendiri, tidak perlu didinginkan, menurut laporan itu.

Para ilmuwan makanan mendapati ia mungkin menjalani ujian ketat dan “sifat berasidnya memperlahankan pertumbuhan bakteria yang berkaitan dengan penyakit yang ditanggung oleh makanan,” menurut NPD Group.

BERKAITAN: Bersihkan kayu dengan mayonis? 8 tip pembersihan mengejutkan

Walau bagaimanapun, itu tidak semestinya bermakna apabila anda memecahkan balang untuk berkelah atau sehari di pantai tidak ada kebimbangan. Mayo masih boleh tercemar oleh makanan lain atau peralatan kotor, kata pakar.

Bagaimana untuk menaik taraf mayonis anda

Jul.01.201501:11

Dan sementara persoalannya tetap sama ada penyebaran lemak harus dimakan sama sekali (atau, seperti yang dibencinya ini lebih suka, dikebumikan jauh di bawah inti lebur bumi), menyimpannya di dalam peti sejuk kebanyakannya memanjangkan jangka hayat.

BERKAITAN: Suka atau benci, mungkin lebih popular – dan para chef dibahagikan

“Garis bawahnya adalah bahawa mayo tidak merosakkan lebih cepat daripada makanan lain, tetapi kehidupan rak walaupun saus tomat dan mustard lebih lama jika disejukkan daripada di kaunter,” kata editor kesihatan dan pemakanan NBC News Madelyn Fernstrom kepada TODAY.

Juga, mayonis yang terdapat di kaunter di tempat sandwic tempatan anda mungkin merupakan mayo khusus yang diproses khusus untuk kegunaan meja di restoran, menurut Fernstrom.

Anda juga mungkin mula melihat lebih banyak lagi yang muncul di atas meja apabila anda makan keluar, menurut NPD Group.

BERKAITAN: Perasa yang paling sihat (dan tidak sihat!), Disenaraikan

Terdapat peningkatan 11 peratus di kedai-kedai komersil perkhidmatan penuh yang mengarahkan penghantaran kes mayonis tablet pada tahun lalu, menurut perkhidmatan SupplyTrack Kumpulan NPD, yang menjejaki produk yang dihantar dari pengedar makanan kepada lebih daripada 500,000 operasi komersil dan bukan komersial.

Hoda dan KLG (agak) cuba sandwic Mayo dan pisang Dale Earnhardt Jr.

Apr.06.201600:59

Kebangkitan Mei sebagai bumbu kegemaran Amerika menghasilkan jualan $ 2 bilion pada tahun 2013, berbanding $ 725 juta untuk saus tomat, menurut firma penyelidikan pasaran Euromonitor.

“Pengeluar mayonis berinovasi dengan mengambil produk klasik dan membungkusnya semula untuk tujuan baru,” kata Naib Presiden Bekalan Trek, Annie Roberts dalam satu kenyataan.

“Ruji serba guna kini kini mempunyai tempat yang sah di meja restoran, dan pelanggan restoran secara literal boleh ‘memegang mayo’. ” ‘

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.