Sekiranya anda bilas ayam mentah? Ina Garten menimbang dengan mitos makanan yang popular ini

Ia adalah satu perdebatan umur yang telah membahagikan komuniti masakan selama beberapa dekad: Sekiranya anda pernah membilas ayam mentah sebelum memasaknya?

Salah seorang tukang masak Amerika yang paling dikasihi, Julia Child, percaya mencuci ayam mentah. Walau bagaimanapun, penyampai bersama legenda Jacques Pepin mengenai “Julia & Jacques Cooking at Home” terkenal tidak setuju, mengatakan bahawa haba dari oven membunuh mana-mana kuman atau bakteria.

Jadi tuan masakan mana yang betul?

Pada episod makan malam Minggu Rangkaian Makanan “Cook Like a Pro,” Ina Garten, aka Barefoot Contessa, berkata tidak perlu mencuci seekor burung sebelum memasak, memecahkan dengan Anak, yang dikatakan Garten sebagai inspirasi utama. ” Saya tahu ada perdebatan tentang sama ada anda mencuci ayam sebelum melakukan ini, atau anda tidak, “kata Garten sambil bersedia untuk memanggang seekor burung.

Maaf, Julia, tetapi kelihatan seperti Garten dan Pepin mempunyai pakar keselamatan makanan di pihak mereka juga.

Menurut Perkhidmatan Keselamatan dan Pemeriksaan Makanan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), memasak ayam dengan betul akan membunuh mana-mana bakteria, dan membasuhnya boleh memberi kesan yang bertentangan. Argyris K. Magoulas, spesialis maklumat teknikal USDA, memberitahu TODAY Food dengan tegas bahawa anda tidak boleh mencuci ayam anda kerana risiko kemungkinan pencemaran silang patogen yang dijangkiti makanan, seperti salmonella, yang boleh menjadi sangat berbahaya.

“Masalahnya adalah bahawa anda boleh percikan, yang boleh menyebarkan pencemaran,” kata Magoulas, dengan menyatakan bahawa patogen boleh mendarat pada makanan yang tidak boleh dimasak kemudian, seperti sayuran, atau berpaut pada permukaan di mana mereka boleh berlama-lama.

Beliau menambah, “Pembasuhan tidak benar-benar menghilangkan [patogen yang ditanggung makanan]. Anda membunuh mereka apabila anda memasak mereka [pada suhu yang sesuai]. “Bagi ayam, dia menjelaskan bahawa bahagian paling tebal daging harus mencapai 165 darjah sebelum ia selamat untuk dimakan, jadi pastikan bahawa termometer daging berguna.

Raw chicken, be careful!
Apabila memasak ayam, ia harus mencapai 165 darjah di bahagian paling tebal apabila ia selesai. Featurepics

Namun, idea membilas masih dibahaskan di kalangan pro. HARI INI Makanan meminta beberapa koki untuk mengambilnya sama ada ia OK, atau bahkan dinasihatkan, untuk mencuci ayam mentah.

Libbie Summers, chef dan pengarah masakan kreatif untuk perkhidmatan penghantaran Makanan Terra’s Kitchen, menjelaskan kepada HARI INI Makanan yang dia lebih suka mencuci ayamnya, tetapi untuknya ia bukan tentang bakteria, dia hanya mahu mengeluarkan apa-apa kotoran.

“Saya dibesarkan di sebuah ladang di Missouri, dan ayam-ayam itu bercampur dengan babi dan haiwan lain yang bukan yang terbaik untuk menjaga kebersihan diri,” kata Summers melalui e-mel. “Saya selalu mencuci ayam saya untuk memastikan bahawa mereka benar-benar bersih dengan tiada kekurangan yang tersisa. “

Restauranteur dan tukang masak barbeku yang memenangi anugerah Melissa Cookston juga mesin basuh ayam. “Saya bersetuju bahawa suhu tinggi akan membunuh semua kuman, tetapi saya tidak mengambil apa-apa peluang,” kata Cookston. “Saya mencuci dengan teliti sebelum memasak.

Buat ayam perlahan periuk Martha Stewart 3 cara yang lazat

Ogos.30.201705:54

Tetapi banyak kebaikan melekat dengan garis panduan USDA. Dan apabila mereka membilas, ia akan menyingkirkan tambahan yang tidak menimbulkan selera, tidak membunuh kuman.

“Jika anda membeli payudara ayam yang tidak segar, ia tidak perlu dibasuh,” kata Luca Corazzina, chef eksekutif di 312 Chicago, kepada TODAY Food. “Jika anda membeli ayam dari pasar raya anda yang telah duduk di dalam darahnya sendiri dan jus selama beberapa hari, anda mungkin akan berasa lebih baik memberikannya dengan cepat. “

Jika anda benar-benar bimbang untuk memastikan ayam anda secukupnya, Magoulas menasihatkan kaedah “membasuh” burung dengan lebih selamat. Sekiranya anda ingin mengeluarkan natrium yang berlebihan (banyak ayam yang dihasilkan secara komersial telah menambahkan natrium untuk membantu memelihara daging dan mengeluarkan darah), ia adalah baik untuk merendamnya di dalam air – jadi jus tidak sembuh – dan biarkan di dalam peti sejuk tidak lagi daripada dua jam sebelum memasak.