Rahsia 1 untuk membuat kentang bakar sempurna setiap kali

“Tidak ada yang mengalahkan kentang bakar asas.”

Itu sesuai dengan Al Roker yang sangat HARI INI. “Ia adalah hidangan sampingan yang sempurna yang boleh berpakaian atau ke bawah. Ia rasanya sama hebat dengan hanya sedikit mentega kerana ia dimuatkan sepenuhnya dengan semua perlengkapan.”

Tetapi mengetahui bagaimana membakar kentang yang sangat lembut di bahagian dalamnya tidak seperti intuitif kerana ia mungkin kelihatan.

Jadi di mana hendak bermula? Mulakan dengan spud yang betul.

“Bagi kentang panggang, anda harus memilih kentang ruset atau kentang Idaho kerana ia adalah jenis yang lebih kering dan lembab,” ujar Frank Proto, pengasas koki di Institut Pendidikan Kuliner di New York City, memberitahu KAYU HARI. “Jangan gunakan kentang waxy seperti Yukon Gold.”

Proto berkongsi tip pakarnya untuk membakar kentang dengan sempurna setiap kali sama ada di dalam ketuhar, microwave, api terbuka atau di atas panggangan.

Cara membakar kentang dalam ketuhar

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Gosokkan kentang dengan minyak zaitun atau minyak sayuran dan musim dengan garam. Balut setiap kentang dalam foil. Letakkan kentang yang dibalut foil pada helai kue dan masak sehingga kulit sedikit lembut, kira-kira 45 hingga 60 minit. Menggunakan tuala dapur atau potholder, berikan satu kentang sedikit meremas. Kentang itu dilakukan apabila ia mempunyai lekukan.

Bagaimana to bake a potato
Getty Images

Cara membuat kentang bakar dalam microwave

Keluarkan lubang di kentang dengan garpu. Ketuhar gelombang mikro dalam jarak 5 minit, sehingga ia lembut. Bergantung kepada berapa banyak kentang yang anda masak, ini akan mengambil masa kira-kira 10 hingga 15 minit.

Cara membuat kentang bakar dalam api unggun

Gosokkan kentang dengan sedikit minyak zaitun atau sayur dan garam. Bungkusnya dalam foil. Letakkan kentang yang dibalut foil di pinggir jalan api unggun (di atas tanah) dan bukan dalam haba langsung. Putar mereka setiap 20 minit sehingga lembut, yang mengambil kira-kira 1 jam. Mereka akan menjadi berasap dan sangat lazat.

Bagaimana to bake a potato
Getty Images

Cara membuat kentang panggang di atas panggangan

Gosokkan kentang dengan minyak zaitun atau minyak sayuran dan musim dengan garam, kemudian bungkusnya di atas kertas. Letakkan kentang berlapis foil di atas panggangan. Tutup dan masak sehingga lembut, kira-kira sejam dan 10 minit.

Bagaimana to bake a potato
Getty Images

Cara membuat kentang dua kali dibakar

Menyerang pusat kentang, menyerang mereka dengan bahan-bahan berkrim dan meletakkannya kembali di dalam kulit adalah cara kegemaran chef Ryan Scott untuk membuat bakar dibakar. “Ini kentang saya yang sempurna,” kata Scott kepada HARI INI.

Mula dengan memanaskan ketuhar kepada 450 darjah. Menggunakan garpu, masukkan lubang ke enam kentang Idaho. Letakkannya pada lembaran penaik dan bakar sehingga lembut, kira-kira 45 minit hingga 1 jam. Keluarkan kentang dari oven dan biarkan mereka sejuk sedikit.

Cara membuat kentang bakar yang sempurna: Ketahui chef Ryan Scott’s genius hack

Apr.12.201703:38

Kurangkan suhu ketuhar hingga 350 darjah. Potong kentang separuh, panjang-bijak. Dengan menggunakan sudu, ambil bahagian dalam dan letakkan dalam mangkuk sederhana, meninggalkan 1/4 inci lapisan luar daging dan kulit di belakang. Letakkan bahagian kentang kosong pada lembaran penaik.

Dalam mangkuk dengan kentang, tambahkan 1/2 cawan keju krim, 1 cawan mentega unsalted cubed, 1 cawan keju cheddar putih parut dan sekumpulan chives, cincang halus. Kacau untuk menggabungkan dan musim dengan garam dan lada. Bahagikan campuran antara kulit kentang. Bakar sehingga panas dan coklat keemasan, kira-kira 20 minit. Hiaskan dengan bawang merah tambahan.

Sekarang bahawa asas-asas yang dibahas, sudah tiba masanya untuk memasak dengan resipi kentang yang lazat ini:

Garlicky, Cheesy, Giant Hasselback Potatoes
Dapatkan Resipi itu

Garlicky, Cheesy, Giant Hasselback Kentang

John Whaite

“Tidak ada apa-apa yang lebih baik daripada kentang yang dibakar,” kata chef John Whaite kepada TODAY Food. “Ini semua dalam kesempurnaan yang mudah: kulit renyah, kulit emas yang melengkapkan bahagian dalaman yang lembut dan mentega. Versi ini berkahwin dengan penyediaan spud kegemaran saya – kentang hasselback dari Sweden – dengan keindahan misteri yang saya harapkan selama beberapa dekad.”

Al Roker's Baked Potatoes
Dapatkan Resipi itu

Kentang Bakar Al Roker

Al Roker

Satu taburan keju cheddar yang dicincang adalah sentuhan penamat yang sempurna untuk kentang panggang utama Al.

Decadent Twice-Baked Potatoes
Dapatkan Resipi itu

Potong dua kali dipanggang kentang

Ed Brown

“Anda benar-benar tidak pernah mengalami kentang panggang sehingga anda telah membakar mereka dua kali,” kata chef Ed Brown kepada KAMI. Versi beliau menggunakan kombo surgawi pengisian mentega, pecorino, mozzarella, krim masam dan, jangan lupa, bacon.

Rosemary Garlic Hasselback Potatoes
Dapatkan Resipi itu

Kentang Kelopak Rosemary Bawang putih

Amber St. Peter

“Saya adalah ketua kentang, saya dibesarkan di Maine, di mana kita mempunyai beberapa jenis kentang sekurang-kurangnya dua kali sehari,” kata blogger makanan Amber St. Peter kepada TODAY Food. “Saya suka ’em! Resipi ini adalah idea makan malam yang sangat mudah yang kelihatan lebih menarik dan lebih mengesankan daripada jumlah kerja yang diperlukan untuk membuatnya. Hanya beberapa ramuan dan anda sedang dalam perjalanan ke malam makan malam yang lazat atau tanpa daging Makan semalam! “