Pizza Hut bekerjasama dengan Toyota untuk mewujudkan trak penghantaran diri

Pizza Hut telah mengambil langkah pertama ke arah berpotensi mengucapkan selamat tinggal kepada lelaki penyampaian.

Rantaian pizza yang diumumkan pada hari Isnin bahawa ia bekerja sama dengan Toyota pada trak penghantaran tanpa pemandu yang boleh mula ujian pada 2020.

Toyota mendedahkan “kenderaan konsep autonomi” yang dipanggil e-Palette di Pameran Elektronik Pengguna di Las Vegas pada hari Isnin bersempena dengan pengumuman Pizza Hut.

“Hari ini, anda perlu pergi ke kedai-kedai,” kata Presiden Toyota, Akio Toyoda semasa persembahan. “Pada masa akan datang dengan e-Pallete, kedai akan datang kepada anda.”

Toyota mengumumkan ia akan turut bergabung dengan Amazon dan Uber untuk kegunaan berpotensi e-Pallete, yang Toyoda berkata syarikat itu merancang untuk menguji pada Sukan Olimpik 2020 di Tokyo serta kawasan A.S. tertentu.

Kenderaan elektrik dan memandu sendiri mempunyai susun atur reka bentuk terbuka yang membolehkan ia dikonfigurasikan untuk segala-galanya daripada penghantaran parcel untuk menunggang perkongsian pada dasarnya berfungsi sebagai kedai mudah alih, kata syarikat dalam siaran berita. Ia boleh didapati dalam tiga saiz, dari panjang 13 hingga 23 kaki.

Kasut-kasut ini dibuat untuk memesan pizza: kasut Pizza Hut ‘pie atas’

Mac.06.201701:45

“Dalam usaha kami yang berterusan dan berterusan untuk memiliki dan menentukan pengalaman pizza moden untuk pelanggan kami, kami memberi tumpuan kepada penyelesaian berasaskan teknologi yang membolehkan ahli pasukan dan pemandu kami memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik,” kata Presiden Pizza Hut AS Artie Starrs dalam kenyataan.

Pengumuman Pizza Hut mempunyai peminat “Mirror Black” yang merasakan persembahannya meramalkan masa depan.

Siri Netflix yang menggambarkan bagaimana teknologi seolah-olah jinak boleh menjadi ciri-ciri yang sangat salah dengan trak penghantaran autonomi untuk “Fences Pizza” yang menyerupai e-Pallette dalam episod empat musim terkini. Trak itu secara tidak sengaja menyentuh pejalan kaki, yang memulakan rantaian peristiwa yang membawa kepada beberapa pembunuhan.

Mari kita harap, anda tahu, itu tidak berlaku.

Tetapi Pizza Hut bukanlah gergasi pizza pertama untuk bergerak ke arah penghantaran tanpa pemandu, kerana Domino mengumumkan rancangannya sendiri pada bulan Ogos.

Syarikat itu bekerjasama dengan Ford untuk mencipta kereta penghantaran pizza yang memandu sendiri yang memerlukan pelanggan menumbuk kod empat angka ke dalam pad kekunci untuk mengeluarkan pizza menerusi tingkap belakang.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.