Perkara 1 yang perlu anda ketahui tentang cara membakar ayam

Sudah tiba masanya untuk menghilangkan ayam yang kering, terlalu lama. Ayam bakar yang dibakar adalah lazat dan sangat mudah untuk makan malam atau hujung minggu yang menghiburkan. Tetapi dengan begitu banyak maklumat di luar sana, mencari kaedah terbaik untuk membakar ayam agak mengelirukan.

Di sini untuk membersihkan segala sesuatu adalah seorang pengajar dari salah satu sekolah memasak utama di Amerika, yang berkongsi petua pakarnya dengan HARI INI Makanan untuk membakar ayam dengan sempurna setiap kali.

“Pertama sekali, jangan cuci ayam – yang hanya menyebarkan kuman,” kata Frank Proto, jurucakap koki di Institut Pendidikan Masakan di New York City, memberitahu KUASA HARI INI. “Jika anda mahu kulit menjadi renyah, biarkan ayam di dalam peti sejuk semalaman, terbongkar dan sentiasa gosong ayam dalam minyak atau mentega, yang akan menjadikan ayam dan bantuan dalam keratan dan tekstur.”

Satu lagi langkah persiapan yang penting untuk diingati ialah tidak mengumpul kepingan ayam. Membiarkan mereka masing-masing mempunyai ruang peribadi sedikit akan membantu mereka memasak lebih merata.

Proto mengingatkan bahawa ayam selamat untuk dimakan hanya selepas ia mencapai suhu dalaman 165 darjah. Untuk memastikan bahawa ayam dimasak dengan betul – tetapi masih beraroma dan enak – Proto memasak setiap potong sehingga mencapai suhu dalaman 150 darjah (pasukan TODAY Food mengesyorkan menggunakan termometer daging mudah).

Kemudian, dia mengeluarkan ayam dari panas dan membolehkan ia berehat selama kira-kira 10 minit. Seperti ayam yang terletak, ia terus memasak, tetapi tidak akan berlebihan. Sebelum berkhidmat, dia memeriksa dua ayam dengan termometer untuk memastikan ia mencapai suhu yang sesuai.

Sekarang bawa dada ayam, kaki, drum, sayap dan banyak lagi!

Bagaimana to bake chicken: Baked chicken breast
Getty Images

Dada ayam bakar

Untuk kulit, dada ayam tulang:

Panaskan ketuhar hingga 400 darjah. Gosok dada ayam dengan minyak zaitun atau mentega dan musim dengan garam dan lada. Letakkan bahagian kulit payudara ke atas, di atas rak memasak yang diletakkan di dalam kuali panggang (seperti set penaik dan rak ini).

Menggunakan rak memasak membolehkan udara beredar di sekitar ayam. Masak selama 5 hingga 7 minit, kemudian pusingkan haba ke 350 darjah. Masak sehingga termometer baca segera mendaftarkan 150 darjah, kira-kira 10 hingga 18 minit. Mengetepikan payudara dan biarkan ia berehat selama 10 minit. Susu ayam bakar siap untuk disampaikan apabila termometer yang dimasukkan mendekati 165 darjah.

Untuk dada ayam tanpa kulit tanpa tulang:

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Dalam periuk selamat yang ketuhar 12 inci, tambah kira-kira 2 sudu minyak zaitun, minyak sayuran, mentega atau ghee yang dilapisi untuk melapisi bahagian bawah kuali. Panaskan pan sehingga lemaknya merokok. Tambahkan payudara dan masak sehingga ia ditenun pada satu sisi, kira-kira 10 minit. Keluarkannya, kemudian letakkan kuali di dalam ketuhar. Masak sehingga termometer baca segera mendaftarkan 150 darjah, kira-kira 10 minit. Biarkan payudara berehat sehingga suhu dalaman adalah 165 darjah, kira-kira 10 minit.

Bagaimana to bake chicken: Baked chicken thighs
Getty Images

Peha ayam bakar

Untuk kulit, paha ayam tulang:

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Gosok tulang paha dengan minyak zaitun atau mentega dan musim dengan garam dan lada. Letakkan bahagian kulit paha di atas rak memasak diletakkan di dalam kuali panggang. Masak sehingga termometer yang dibaca segera mendaftarkan 150 darjah, kira-kira 40 minit. Izinkan paha itu berehat sehingga suhu dalaman adalah 165 darjah, kira-kira 10 minit.

Untuk paha ayam tanpa tulang:

Ikuti langkah persediaan yang sama seperti yang diterangkan di atas. Termometer termometer segera akan mendaftarkan 150 darjah selepas kira-kira 25 hingga 30 minit. Biarkan paha itu berehat sehingga suhu dalaman mencapai 165 darjah, yang akan mengambil masa kira-kira 10 minit.

Bagaimana to bake chicken: Baked chicken legs
Getty Images

Kaki ayam bakar

Untuk kaki ayam bakar (paha dan drum):

Ikuti langkah persediaan yang sama seperti yang diterangkan dalam langkah-langkah untuk kulit, paha ayam tulang. Termometer yang cepat baca akan mendaftarkan 150 darjah selepas kira-kira 50 minit. Biarkan kaki berehat sehingga suhu dalaman adalah 165 darjah, kira-kira 10 minit.

Untuk drumsticks sahaja:

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Gosok drum dengan minyak zaitun atau mentega dan musim dengan garam dan lada. Tempatkan drumsticks kulit-sisi sehingga di atas rak memasak diletakkan di dalam panci panggang. Masak sehingga termometer bacaan segera mendaftarkan 150 darjah, kira-kira 35 hingga 40 minit. Benarkan drumsticks berehat sehingga suhu dalaman adalah 165 darjah, kira-kira 10 minit.

Panggang Chicken with Potatoes and Vegetables
Nathan R Congleton / HARI INI

Sayap ayam bakar

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Gosok 3 paun sayap ayam dengan minyak zaitun atau mentega dan musim dengan garam dan lada. Letakkan sayap di atas rak memasak diletakkan di dalam kuali panggang. Masak selama kira-kira 25 minit. Jangan pusingkannya. Perlu mereka lakukan lebih cepat? Masak sayap di atas kerajang aluminium selama lebih kurang 20 minit. Untuk sayap Buffalo yang dibakar, masukkan sayap yang dimasak dengan campuran 2 cawan saus Frank Red Hot dan satu batang mentega unsalted cair.

Bagaimana untuk memanggang ayam keseluruhan

“Ayam yang lebih besar lebih sukar,” kata Proto, jadi untuk membakar seekor burung, dia mengesyorkan memilih satu yang beratnya tidak lebih dari 3 hingga 3 1/2 paun.

Kaki ayam dengan menggunakan daging ayam: Ikatlah kaki bersama-sama di pergelangan kaki. Tukkan sayap di bawah burung dan selamatkannya dengan mengikat tali di sekeliling payudara. Ini akan membantu burung memasak secara merata dan menghalang sayap daripada terbakar.

Panaskan ketuhar hingga 400 darjah. Gosok burung dengan minyak zaitun atau mentega dan musim dengan garam dan lada. Letakkan ayam di atas rak memasak diletakkan di dalam kuali panggang. Sebagai alternatif, ayam boleh diletakkan di atas enam buah kentang Emas Yukon sederhana yang dicincang kasar atau sayur-sayuran cincang lain seperti lobak merah, bawang dan saderi. Masak ayam selama 15 minit, kemudian pusingkan panas ke 325 darjah. Masak sehingga termometer yang dibaca segera dimasukkan ke dalam paha mendaftarkan 150 darjah, yang akan mengambil masa kira-kira 40 minit. Biarkan ayam untuk berehat sehingga suhu dalaman paha adalah 165 darjah, kira-kira 10 minit.

Sekarang bahawa ia telah dilindungi, sudah tiba masanya untuk memasak dengan resipi ayam bakar yang lazat ini untuk payudara, paha, sayap dan banyak lagi.!

Resipi ayam yang terbaik

Tambahan Crispy Oven-Baked Wings
Dapatkan Resipi itu

Sayap Sayap Terbakar Ringan

Justin Chapple

“Pengeringan sayap ayam dan membakarnya pada suhu tinggi membantu menjadikan renyah sempurna tanpa sebarang lemak tambahan,” kata Justin Chapple dari Food & Wine kepada KAWAN HARI INI..

Hoda Kotb's Mom's 5-Ingredient Pesto Chicken
Dapatkan Resipi itu

Ayam 5 Pesto Ayam Ibu Hoda Kotb

Sami Kotb

Ibu Soda Hoda Kotb hidup di atas dada ayam di bawah 30 minit dengan pesto segar, tomato dihiris dan keju cair yang dicairkan.

Oven-Fried Chicken
Dapatkan Resipi itu

Ayam Oven-Fried

Justin Chapple

Ia adalah mungkin untuk membakar ayam dan memakannya sama seperti jenis goreng dengan resipi genius ini untuk ayam goreng.

Oven-Roasted Chicken Thighs with Onion and Garlic
Dapatkan Resipi itu

Panggang Ayam Panggang Ketuhar dengan Bawang dan Bawang Putih

Nancy Silverton

Dalam suasana untuk hidangan ayam yang sangat lembab, sangat beraroma dan selesa? Ia tidak mendapat lebih baik daripada paha yang berair yang dibakar dengan bawang dan bawang putih.

Nigella Lawson's Chicken and Pea Traybake
Dapatkan Resipi itu

Nigella Lawson’s Chicken and Pea Traybake

Nigella Lawson

“Inilah intipati masakan rumah yang mudah untuk saya,” tuan rumah rancangan TV dan buku masakan penulis Nigella Lawson memberitahu KESELURUHAN Makanan. “Segala-galanya masuk ke dalam panci panggang bersama-sama – ya, walaupun kacang-kacangan beku, dihancurkan – dan apa yang muncul adalah hidangan yang selesa dengan rasa yang elegan yang pastinya menjadi kegemaran.”

HARI INI mempunyai hubungan afiliasi, jadi kami dapat memperoleh porsi kecil dari hasil pembelian anda. Item dijual oleh peruncit, bukan oleh HARI INI. Semua harga tertakluk kepada perubahan dan item boleh dijual berdasarkan inventori saudagar.