Peminat ‘Memecahkan Bad’ berduyun-duyun ke restoran Albuquerque

Terima kasih kepada penampilannya di “Breaking Bad, ” restoran makanan segera New Mexico tidak lagi hanya dalam perniagaan burrito: Ia dalam perniagaan pelancongan.

Twisters, sebuah tempat burrito dan burger yang terletak di mana drama AMC di Albuquerque, NM, telah menarik pelancong dari sejauh China yang ingin melihat restoran yang berfungsi sebagai penataan fiksyen “Los Pollos Hermanos “Pada musim kedua dan keempat” Breaking Bad, “gitar dadah Gus Fring, yang dimainkan oleh Giancarlo Esposito, menggunakan 14 lokasi restoran rantaian sebagai depan untuk empayar methanya kristal.

Watak utama Walter White (dimainkan oleh Bryan Cranston) dan beberapa watak utama lain adalah pelawat tetap ke penubuhan makanan segera ayam, yang dalam kehidupan sebenar telah menjadi salah satu mercu tanda pelancong di sekitar Albuquerque yang dicari oleh peminat penggemar.

“Orang selalu datang bertanya, ‘Di mana Gus?’ ” Pengurus Daerah Twisters, Gaston Monge memberitahu TODAY.com. “Semenjak nama saya Gaston, pada mulanya para pekerja terus datang mencari saya. Saya akan terus keluar dan berkata, ‘Tidak, saya minta maaf, saya bukan Gus,’ dan cuba cuba mengatakan sesuatu yang lucu kepada mereka. ”

Restoran Twisters yang terkenal di 4257 Isleta Boulevard di Albuquerque adalah salah satu daripada 20 lokasi Twisters di pusat New Mexico dan Colorado. Pelancong terus mengalir ke restoran, yang mempunyai gambar “Los Pollos Hermanos” di dinding tetapi tidak ada perhiasan atau item menu lain yang menunjukkan hubungan dengan pertunjukan.

“Mereka memasukkan buku untuk pelawat untuk menandatangani dua minggu yang lalu, dan sudah ada 10 atau 15 muka surat yang telah diisi,” kata Monge. “Pada hujung minggu, ada garis orang yang menunggu untuk mendapatkan gambar mereka di sebelah gambar Los Pollos di dinding.”

Orang ramai telah melawat dari Perancis, England, China dan Sepanyol, menurut Monge. Kebanyakan mereka juga mendapat gambar mereka yang duduk di meja tertentu yang digunakan oleh Walter White pada pameran itu. Kemasukan peminat “Breaking Bad” sangat mantap sehingga para pekerja dilatih untuk mengatasinya.

“Ia menyeronokkan, dan kami sudah terbiasa dengannya,” kata Monge, yang telah bekerja untuk Twisters selama 16 tahun. “Semua pekerja menikmatinya. Dengan pekerja baru, kita perlu merasakannya dan melatih mereka segera kerana orang akan sentiasa bertanya, ‘Di manakah orang ini duduk? Di manakah ini berlaku, di manakah itu terjadi? ” ‘

Monge bahkan lebih banyak dalam satu episod, memainkan juru masak di Los Pollos Hermanos, walaupun anda hanya dapat melihat tangannya (dan bukan mukanya) di acara itu. Beliau baru-baru ini meletakkan gambar di dinding dirinya dan rakan-rakannya berjabat tangan dengan Cranston dan Esposito semasa lawatan dari pelakon, tetapi berkata gambar secara misterius hilang dengan cepat.

Buzz dari “Breaking Bad” telah meningkatkan kedudukan di Twisters dengan kira-kira lima peratus, menurut Monge.

“Kami sebenarnya mendapat banyak pelanggan yang tinggal di kawasan kejiranan yang berdekatan tetapi tidak pernah datang ke sini sehingga mereka mendengar segala-galanya dengan persembahan itu,” katanya. “Mereka juga akan keluar dan mengambil gambar ketika mereka sedang penggambaran.”

Pengeluar persembahan pada asalnya ingin menggunakan lokasi yang berbeza di Albuquerque, tetapi lokasi awal terlalu sibuk.

“Mereka telah menjadi orang hebat untuk bekerjasama,” kata Ray Ubieta, salah seorang pemilik Twisters, kepada TODAY.com. “Mereka membiarkan anda datang dan menonton ketika mereka sedang penggambaran, dan perniagaan sudah pasti disebabkan oleh persembahan itu.”

Baca lebih lanjut:
Watch Bryan Cranston berubah menjadi ‘Breaking Bad’ yang dicukur Walter White
Bryan Cranston: ‘Memecahkan Bad’ dapat ‘lebih gelap dan lebih gelap’
Peniaga Meth, DEA memberikan ‘Memecahkan Bad’ thumbs up