Pembuat ‘S’monut’: Kami tidak menyalin Cronut!

Bagi mereka yang mula memanjat ketika mendengar perkataan “S’monut” minggu ini, tukang roti pastri hibrid mempunyai penjelasan yang penting: Ia sebenarnya hanya “donat s’mores.”

Pastri menjadi tajuk utama dalam dunia pencuci mulut minggu ini, kerana beberapa laporan menyebutnya “S’monut,” yang menandakan ia adalah yang terbaru dalam gula-gula hibrid. Tetapi para pembuatnya mengatakan ia telah wujud selama bertahun-tahun, dan tidak ada kaitan dengan trend mash-up.

The duo behind the S'Monut.
Hari ini

“Selalu ada di sini,” kata Christina Ha tentang ciptaannya, yang telah tersedia di Macaron Parlor milik suami-dan-isteri sejak kedai roti itu dibuka pada Oktober 2012. “Ini bukan tindak balas kepada Cronut. Ia adalah tindak balas kami terhadap gula yang mencintai. “

Sejak Cronut (donat croissant) dari Dominique Ansel Bakery meletupkan adegan pastri New York City, gigi manis di seluruh bandar telah mencari rawatan besar seterusnya. Tetapi Ha dan suaminya Simon Tung menegaskan bahawa mereka tidak berniat memulakan perang rumput pencuci mulut-hibrid.

“Tidak semestinya, kami mempunyai banyak rasa hormat terhadap Cronut,” kata Ha, 27, lulusan Institut Pendidikan Pastry, Program Baking dan Masakan Kuliner. Dan dia menyatakan bahawa “S’monut” dan Cronut adalah produk yang sangat berbeza: “Mereka diperbuat daripada adunan berlamina, dan kami adalah donat yis.”

“Ia adalah epal dan oren,” kata Tung, 32 tahun. “Jika anda suka gula, anda suka gula. Ini semua tentang bagaimana anda mengangkutnya. “

Itu tidak menghalang orang daripada membuat perbandingan, atau mengelirukan dua roti bakar sama sekali. “Orang ramai telah datang bertanya” mengapa kamu tidak mempunyai Cronut? “Kata Ha. “Kami perlu memberitahu mereka bahawa bukan kami, anda perlu pergi ke SoHo!”

The S'monut.
Hari ini

Kekeliruan tidak membuat merawat yang kurang enak.

Terdiri dari donat brioche, ganache chocolate hitam, krim marshmallow, glaze dan kerak graham cracker, ia rasanya sama seperti tidak nyata kerana bunyi.

Pengecapan itu dilahirkan beberapa tahun yang lalu, sebelum Ha dan Tung membuka kedai St Marks Place mereka dan menjual macaron mereka di pasar dan pameran jalanan. “Saya telah menendang donat pelik ini dua tahun yang lalu dan saya terus membuat donat,” kata Ha. “Kami telah membuat macarons s’mores supaya masuk akal untuk diterjemahkan ke sesuatu yang lain.”

The S'Monut
Hari ini

Pada asalnya, donat adalah tawaran hanya hujung minggu, tetapi dengan letusan rawak perhatian ada kemungkinan mereka akan membuat penampilan hari minggu di Village Timur. “Saya tidak mahu garis panjang atau air mata,” kata Ha, merujuk keganasan yang berlaku pada zaman kegemilangan Cronut. “Saya akan lihat bagaimana ia berlaku, tetapi sekarang hanya pada hujung minggu.”

Beberapa petua untuk kegunaan yang optimum: pukul satu awal pada hari ketika mereka segar, dan jika anda mengambil satu kemudian pada hari itu, popkannya dalam gelombang mikro selama 10 saat dan ia akan mempunyai yang sama dari segar- rasa ketuhar.

S’mores Donuts pergi untuk $ 3 sekeping, dan dengan saiz murah hati mereka dan rasa yang lazat, anda mendapat pulangan yang tinggi terhadap pelaburan itu.

Dan pada masa ini, Ha dan Tung mengatakan mereka berfikir nama “S’monut” adalah lucu, tetapi mereka tidak merasakan ia menggambarkan secara tepat penciptaan mereka, dan tidak mempunyai rancangan rasmi untuk mengubah nama item menu mereka.