Pelanggan yang mendapat kad Costco dibatalkan membuktikan dasar pulangan tidak mempunyai had

Mereka yang hidup untuk keseronokan kembali Costco yang baik: Beri amaran. Superstore boleh menghentikan kegilaan.

Boleh dikatakan salah satu faedah terbaik untuk memiliki keahlian Costco ialah dasar pulangan yang mengalu-alukannya. Dengan pengecualian beberapa had masa yang singkat mengenai produk, seperti 90 hari untuk memulangkan elektronik dan 48 jam untuk kembali berlian, Costco ditumpukan kepada kepuasan pers dan akan mengembalikan pembelian pada kebanyakan perkara. Tetapi kelonggaran ini juga boleh menjemput lebih ramai pengembara dan awal bulan ini, seorang pelanggan di Fairfax, Virginia sebenarnya mendapat keahliannya dibatalkan kerana alasan itu.

Ia bukanlah kisah-kisah yang pertama kali dalam kembaran yang luar biasa telah mengedarkan Internet. Mengenai Reddit, pekerja Costco menggambarkan pelbagai usaha perkhidmatan pelanggan yang aneh. Seorang wanita cuba memulangkan sebotol wain kosong kerana ia “memberinya sakit kepala.” Seorang lagi kembali selamat yang menyebabkan ganja.

“Polis dipanggil,” pegawai itu menulis.

Barang-barang yang berjaya dikembalikan termasuk ikan berusia 13 tahun yang telah dilupakan dalam peti sejuk, permainan yang tidak lagi digunakan oleh anak-anak yang dibeli mereka, kue separuh dimakan dan steak bernilai $ 200 yang dibawa ke khidmat pelanggan bekas masak sahaja tulang dan lemak.

Penyampaian runcit autonomi hampir di sini

Ogos.27.201801:34

Sukar untuk tidak ketawa. Tetapi pada 17 Ogos, Maryam Nicksolat memberitahu Business Insider keahliannya selama 12 tahun telah dibatalkan selepas dia cuba memulangkan pencetak dari tahun 2012. Nicksolat mendakwa pencetak, yang dikecualikan daripada senarai produk teknologi balik 90 hari Costco, mempunyai permulaan tetapi dia tidak pernah mendapat peluang untuk membawanya kembali. Seorang pengurus menyampaikan Nicksolat dengan senarai pulangannya yang terdahulu dan berkata dia akan mencapai hadnya.

Selepas mengikuti perkhidmatan pelanggan, Naib Presiden senior Costco, operasi timur laut Jeff Long memberitahu Nicksolat bahawa Costco telah membatalkan keanggotaannya tetapi akan memulangkan yuran keahlian satu tahun serta pencetak dan dakwat yang dia diminta untuk kembali.

Dalam surat yang mengesahkan pembatalan itu, Long menulis, “Ini jelas dari kajian keahlian anda bahawa anda tidak berpuas hati dengan produk yang anda beli dari Costco, dan kami tidak dapat memuaskan anda sebagai ahli.”

Walaupun keistimewaan dan syarat ahli Costco tidak mengehadkan jumlah pulangan yang boleh dibuat oleh pelanggan, wakil perkhidmatan pelanggan memberitahu HARI INI Makanan yang pulangan harus dibuat dengan alasan, dan bergantung kepada kebijaksanaan kedai-kedai individu untuk membuat panggilan penghakiman sama ada pelanggan menyalahgunakan dasar yang sudah diminati.