Paula Deen: Saya tidak akan menembak saya

Dalam temu bual emosi, yang pertama sejak dia mengakui telah menggunakan epithet kaum perkauman, Paula Deen mengolok-olok kepada Matt Lauer hari Rabu bahawa dia bukan seorang perkauman; sebagai seorang ahli perniagaan, dia tidak fikir keputusan Rangkaian Makanan untuk menamatkan kontraknya adalah betul, dan dia tidak pasti sama ada perkataan N itu menyinggung perasaan orang kulit hitam.

Paula Deen: Saya tidak akan menembak saya

Jun.26.201313:33

Apabila ditanya oleh Lauer sama ada dia seorang perkauman, Deen menjawab semata-mata, “Tidak.” Kemudian dia berkata, “Saya percaya bahawa … setiap makhluk Tuhan dicipta sama, saya percaya bahawa setiap orang harus diperlakukan sama, itulah cara saya dibesarkan dan itulah cara hidup saya.”

Kemas kini: Mencari temu janji Paula Deen pada September 2014 dengan HARI INI? Cari di sini

Apabila Lauer bertanya jika Deen, yang dibebaskan dari Rangkaian Makanan pada hari Jumaat, percaya kesalahannya adalah api, Deen berkata ia tidak.

“Adakah saya akan menembak saya? Mengetahui saya? Tidak,” katanya. “Saya sangat berterima kasih kepada rakan-rakan saya yang percaya kepada saya.” Malangnya untuk Deen, kebanyakan rakan kongsi akan menggugurkannya pada hari Jumaat.

Kejatuhan dari penerimaan Deen bahawa dia menggunakan perkataan N dan telah mempertimbangkan untuk membuang perkahwinan “perkebunan-gaya” – yang berlaku semasa pendeposit undang-undang pada 17 Mei dan pergi awam awal minggu lepas – adalah cepat dan marah. Pada hari Jumaat, Rangkaian Makanan mengumumkan bahawa ia telah membatalkan kontrak Deen, selepas dia gagal hadir untuk temuduga berjadual dengan Lauer dan mula menyiarkan beberapa video permintaan maaf aneh di YouTube.

Pada hari Isnin, Smithfield Foods menamatkan perkongsiannya dengan Deen, yang meraup $ 17 juta pada tahun 2012 menerusi semua usaha beliau dan merupakan chef yang dibayar paling tinggi tahun lalu, menurut Forbes.

Dan kejatuhan berterusan pagi Rabu. Kurang daripada dua jam selepas wawancara Deen dengan Lauer, Caesars Entertainment Corporation, yang mengendalikan restoran bertema Paula Deen di empat dari harta tanahnya, mengakhiri hubungannya dengannya. Beberapa jam kemudian, Wal-Mart berkata ia akan berhenti menjual produk berjenama Paula Deen, dan pada hari Jumaat, Target, Home Depot, QVC dan Sears semuanya telah diikuti. [UPDATED pada hari Jumaat, 28 Jun]

Transkrip terperinci penggunaan Paula Deen menggunakan N-word

Jun.26.201301:40

Semasa pemendapan yang melancarkan kontroversi, Deen ditanya tentang jenaka perkauman, dan dia menjawab bahawa dia tidak dapat menentukan apa yang tersinggung pelbagai kumpulan orang.

Pada hari Rabu Lauer secara khusus bertanya kepada Deen jika dia ragu-ragu bahawa orang Afrika-Amerika mendapati serangan N-perkataan.

“Saya tidak tahu, saya telah bertanya kepada diri sendiri banyak kali,” kata Deen. “Sungguh menyedihkan bagi saya untuk pergi ke dapur saya dan mendengar apa yang orang-orang muda ini memanggil antara satu sama lain … ia sangat menyedihkan bagi saya. Saya fikir masalah ini akan dilakukan, bahawa orang-orang muda ini perlu mengawal dan mula menghormati antara satu sama lain. “

Pakar: permohonan maaf HARI INI ‘gagal’, ” pelik ‘

Dan sementara Deen berkata semasa pemendapan bahawa dia “pasti” dia telah menggunakan perkataan N lebih daripada sekali dalam hidupnya, dia memberitahu Lauer pada hari Rabu bahawa dia hanya menggunakannya untuk menggambarkan kejadian pada tahun 1986, ketika dia berkata dia ditahan pada tembakan oleh seorang lelaki kulit hitam.

“Pada hari yang saya gunakan perkataan itu adalah dunia yang lalu – 30 tahun yang lalu – saya mempunyai pistol di kepala saya,” kata Deen, yang terus memetik kejadian itu.

Apabila Lauer menekannya mengenai ketidakkonsistenan, Deen menegaskan bahawa insiden 1986 adalah satu-satunya masa “dalam 66 tahun saya di Bumi pernah saya menggunakannya.”

Deen juga mengatakan bahawa, walaupun kejatuhan, jika dia boleh kembali dan melakukannya lagi, dia masih tidak akan berbohong di bawah sumpah.

“Terdapat beberapa jenis orang yang saya tidak suka, bahawa saya prihatin terhadap, Matt – dan itulah pencuri dan pembohong,” kata Deen, sebelum merobek dan menceritakan perbualan yang dimilikinya dengan cucunya tentang berbohong. Masih dalam air mata, Deen menambah, “Saya tahu bagaimana saya memperlakukan orang, saya tahu cintaku terhadap orang, dan saya tidak akan duduk di sini dan menceritakan segala yang saya lakukan untuk orang yang berwarna … ada orang lain boleh mengatakannya.”

Deen menyampaikan bahawa dia melihat dirinya sebagai mangsa dalam kontroversi ini, menggambarkan dirinya sebagai “patah hati.”

“Saya terpaksa memegang kawan di tangan saya semasa mereka menangis kerana mereka tahu apa yang dikatakan tentang saya tidak benar,” katanya menangis. “Dan saya perlu menghibur mereka dan memberitahu mereka ia akan baik-baik saja, jika Tuhan mendapat kita, dia akan membawa kita melalui,” sambil menambah bahawa dia menerima “sokongan yang baik dari Reverend [Jesse] Jackson.”

Dan sementara Deen tidak menyebut kata-kata “Maafkan saya” sekali dalam temu bual Rabu 13-minit, dia merujuk permintaan maaf sebelumnya di YouTube. Walaupun dia berkata pada Jumaat lalu bahawa dia mahu “belajar dan berkembang dari ini” dalam salah satu daripada tiga video YouTube beliau, Deen memberitahu Lauer Rabu bahawa dia “adalah apa dia.”

“Jika ada sesiapa di luar sana yang tidak pernah mengatakan sesuatu yang mereka mahu mereka boleh balik, jika anda berada di sana, sila ambil batu itu dan lemparkannya dengan keras di kepala saya bahawa ia membunuh saya, sila saya jumpa ,” dia berkata. “Saya adalah saya dan saya tidak berubah.”

‘Ampun’ untuk ‘tidak membelinya’: Web bertindak balas kepada wawancara Deen

Jun.26.201302:49

Selepas wawancara itu, Lauer mengulas mengenai udara: “Tanpa memecahkan keyakinan … Paula amat sangat emosi di studio ini selepas kami pergi ke komersial.”

Peminat dan tukang masak telah dibahagikan kepada komen Deen dan akibat yang dihadapinya. Beribu-ribu orang telah mencatatkan di laman Facebook Rangkaian Makanan untuk mempertahankan chef selebriti, sementara yang lain, termasuk tuan rumah “Bizarre Foods” Andrew Zimmern, memuji syarikat itu kerana mengambil tindakan cepat untuk memotong hubungan dengannya.

Dalam membincangkan wawancara itu, Savannah Guthrie membuat tajuk bahawa “Orang mungkin pergi dengan pendapat, dan meninggalkan wawancara dengan pendapat yang sama.”

Rakan-rakan bekas Rangkaian Makanan seperti Aaron McCargo, Jr., yang hitam, menyuarakan sokongan untuk Deen melalui media sosial. “Paula sentiasa sangat membantu dan menyokong sepanjang karier saya dan sebagai kawannya, saya sedih untuk melihat bahawa dia akan melalui masa yang sukar sekarang,” McCargo menulis di Facebook Isnin. “Kita semua manusia dan kita tidak boleh cepat menilai sesiapa …”

Bagi sesetengah chef Selatan, tragedi sebenar ialah skandal ini telah menggegarkan rantau ini di mahkamah pendapat umum.

“Untuk mengatakan perkara-perkara seperti, ‘semacam itu selalu’ bukan hanya tidak tepat, tetapi lebih buruk lagi, ia malas,” kata chef Louisville, Ky. Edward Lee, yang menggabungkan tradisi Korea dan Selatan di restorannya, 610 Magnolia, menulis di Eater. “Selatan yang saya tinggal dan perjalanan adalah yang dipertanggungjawabkan oleh kepelbagaian, penerimaan, kemurahan hati dan kasih sayang – rakyat dan dapur Amerika Selatan telah memperkayakan hidup saya dengan budaya dan rasa hormat.”

Deen mengakhiri temubual dengan cara dramatik, berkata, “Ada orang jahat di sana yang melihat apa yang saya telah kerjakan, dan mereka menginginkannya.”

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 26 Jun.