Pakar memberi amaran diskaun tidak akan meningkatkan jualan, tetapi Applebee melihat hijau

Tidak seperti banyak orang yang telah makan ‘baik di kawasan kejiranan, jadi Applebee berharap satu siri dolar makan dolar dan pelaburan dalam teknologi baru akan membantu mengubah keadaan selepas 2017.

Musim panas lalu, syarikat induk rangkaian, Dine Brands Global (dahulunya DineEquity, Inc.), mengumumkan rancangan untuk menutup 135 restoran Applebee. Di A.S., rantaian itu menutup 86 buah restoran tetapi akhirnya membuka 10 lokasi baru menjelang akhir tahun lepas.

Applebee's Neighborhood Grill and Bar Casual Restaurant. Applebee's is a subsidiary of DineEquity, Inc. V
Getty Images

Baru-baru ini, jenama itu telah melakukan kawalan kerosakan selepas salah sebuah restorannya di Independence, Missouri, terlibat dalam kejadian yang dikatakan perkauman kaum selepas pelanggan Alexis Brison menyiarkan video seorang anggota Applebee, pengawal keselamatan pusat dan seorang pegawai polis dengan menuduh dia dan kawan makan dan gagah.

Pada 12 Februari, Applebee mengeluarkan permintaan maaf secara awam untuk tingkah laku francais di akaun Twitternya, yang menyatakan, “Kami tidak bertolak ansur dengan perkauman, ketaksuban atau gangguan apa-apa sifat, dan kami telah mengambil langkah tambahan untuk menutup restoran pada masa ini dalam rangka untuk pasukan di sana untuk berkumpul semula, mencerminkan, belajar dan berkembang daripada ini. “

Tetapi sebelum kejadian itu, rantaian restoran bergelut untuk menarik minat perniagaan pada bulan-bulan awal tahun lepas.

“Tempat paling buruk ialah sebuah restoran perkhidmatan penuh dengan cek di bawah $ 20,” kata perunding restoran Aaron Allen kepada HARI INI.

Allen percaya bahawa rantaian tertentu gagal untuk mengikuti perkembangan tabiat dan citarasa pengguna. Menurut Allen, jenama seperti Applebee, Ruby Tuesday, dan Chili telah mengalami sedikit perubahan – dengan menu dan dekorasi mereka – dalam tempoh 10 tahun, sementara Apple melancarkan iPhone baru setiap tahun, jadi harapan pelanggan untuk perkara baru telah meningkat. Tanpa membuat perubahan substansif, kata Allen, restoran yang dianggap sebagai usang sudah ditakdirkan untuk bangkai kapal di “laut yang sama.”

Tetapi Dine Brands, yang memiliki kedua-dua Applebee dan IHOP, sudah melaksanakan perubahan yang mereka katakan akan membalikkan jualan menurun tahun lalu dan membantu merangsang perniagaan baru tahun ini.

Dalam penyampaian pendapatan syarikat pada 20 Februari, Ketua Pegawai Eksekutif Dine Brands Global dan pengarah Stephen P. Joyce memanggil “syarikat dalam peralihan” Applebee. Laporan itu juga menyatakan bahawa sementara jualan sama kedai turun 5.3 peratus keseluruhan tahun lepas, syarikat itu melihat restoran Jualan meningkat 1.3 peratus dalam tiga bulan terakhir tahun 2017. Dan rantaian itu mengatakan ia menjangkakan pertumbuhan terus menerus menjelang awal tahun 2018.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rangkaian juga telah mengintegrasikan pelbagai kemas kini teknologi untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik. Sesetengah peningkatan ini termasuk WiFi restoran, pengubahsuaian dalaman, barangan menu baru, tempahan yang lebih mudah, serta keupayaan untuk mendapatkan makanan yang dihantar di pasaran tertentu.

Family Leaves $ 32,000 di Applebee’s Booth

Disember.18.201501:17

Dan tahun lepas, Applebee mula memasak peminat bar dengan beberapa tawaran minuman manis. Rombongan bermula dengan “Dollaritas” (yang hanya $ 1 untuk satu margarita) dan $ 1 Long Island Iced Teas pada bulan Oktober dan Disember tahun lepas. Pada bulan Januari, ia menawarkan bir $ 2 Blue Moon dan pada bulan Februari, mereka melancarkan “Dollarmama” – $ 1 Bahama Mama.

“Ini cara yang menyeronokkan untuk menawarkan sesuatu yang baru kepada para tetamu kami,” kata jurucakap jenama itu kepada HARI INI. “Kami kembali ke akar kita, kita makan dengan baik di kawasan kejiranan, dan termasuk minuman.”

Pada hari Khamis, rantaian itu mengumumkan bulan Mac khusus: campuran vodka Absolut dan limun untuk hanya $ 2.

Tetapi tawaran minuman ini benar-benar cukup untuk meningkatkan perniagaan?

Allen tidak fikir. Apabila restoran makanan segera mula menawarkan burger $ 1 dan 99 sen untuk membawa lebih banyak pelanggan melalui pintu di tengah persaingan yang semakin meningkat dari tempat-tempat kasual yang cepat, Allen berkata tawaran itu menunjukkan beberapa hasil yang positif.

“Promosi diskaun ini benar-benar menunjukkan keputusasaan,” kata pakar industri itu kepada HARI INI. “[Rantai restoran kasual] terus memberi tumpuan kepada promosi diskaun, apabila mereka benar-benar harus memberi tumpuan kepada produk berkualiti tinggi.”

Tetapi nombor-nombor itu mungkin menceritakan kisah yang berbeza. Jualan kedai sama Applebee mula meningkat pada penghujung tahun 2017, apabila tawaran minuman itu diumumkan terlebih dahulu. Dan alkohol kini menyumbang 15 peratus daripada jualan rantai itu.

Dan di media sosial, peminat Applebee (dan peminat vodka) cukup dipam.

Tambahan pula, kesepakatan minuman bukanlah satu-satunya helah rantai yang mempunyai lengannya.

Apple Texas, francais Applebee terbesar di Texas, yang mengendalikan 65 daripada 101 lokasi di seluruh negeri, sedang memasarkan promosi untuk merayu kepada sesiapa yang mempunyai kotak kupon lama. Mac ini, pemegang francais melancarkan promosi dari tahun lepas untuk “menerima mana-mana – kad, plastik atau kupon bercetak, kad hadiah atau sijil hadiah daripada mana-mana perniagaan sehingga 50 peratus dari pembelian makanan.” Gerak isyarat akan berlangsung menjelang akhir bulan ini di kawasan termasuk Austin, Houston dan Texas Tengah dan Timur.

Allen memberikan Apple Texas “beberapa mata untuk kreativiti,” dan membandingkan taktiknya dengan Groupon.

“Sekurang-kurangnya cukup berani untuk mendapatkan perhatian media, menjadikannya lebih baik,” kata Allen kepada KAMI. Tetapi, “ia mengajar pengguna untuk tidak mahu membayar harga penuh lagi. Setiap hari dalam seminggu, orang lain boleh lebih murah.”