Oprah mengenai skandal Paula Deen: Ia berasa ‘sedih’

Media mogul and actress Oprah Winfrey attends a special screening of
Media mogul Oprah Winfrey berkata beliau berharap untuk mewawancarai pemasak TV Paula Deen, yang telah terlibat dalam skandal selepas dia mengaku menggunakan slang perkauman.Evan Agostini / Hari ini

Melakukan apa yang dilakukannya dengan baik, Oprah Winfrey terus mendapat bintang-bintang yang kontroversial seperti Lindsay Lohan dan Lance Armstrong untuk membuka acara Rangkaian OWN beliau, “Bab Berikutnya Oprah.” Dan kini dia mempunyai pandangannya yang ditetapkan pada Paula Deen.  

Deen, 66, telah terlibat dalam skandal sejak Jun, selepas dia mengaku menggunakan pelacuran perkauman, satu perincian yang berlaku apabila transkrip pemotongan 17 Mei dibocorkan. Deen dan adiknya Earl “Bubba” Pewaris dituduh oleh bekas pengurus restoran Deen atas tingkah laku mereka yang diskriminasi terhadap pekerja mereka.

“Pada hari-hari pertama [selepas berita pecah] saya cuba menjangkau dia dan kemudian saya memutuskan untuk menjauhkannya kerana saya melihatnya bertiup,” Winfrey, 59, memberitahu “Hiburan Malam” pada Isnin. “Pada waktunya dia akan baik-baik saja. Bagi saya, semua itu hanya berasa sedih.”

Oprah dan Deen dilaporkan mengikat ketika pemasak TV membuat penampilan tetamu pada pameran Winfrey pada bulan Mac 2012.

Winfrey, yang mengatakan dia tidak meluangkan masa dengan orang-orang yang menggunakan bahasa perkauman, berkongsi pemikirannya tentang tindak balas orang ramai. “Saya fikir Paula Deen adalah jenis yang digunakan sebagai simbol, tetapi saya fikir ramai orang menggunakan perkataan [N-word] secara tidak sengaja sepanjang masa,” katanya..

Walaupun Oprah tidak dikenakan dakwaan ras sejak akhir-akhir ini, beliau berkata beliau mempunyai bahagian yang saksama untuk memerangi perkauman di tempat kerja. 

“Tiada siapa yang fikiran yang betul akan memanggil saya perkataan N. Anda tahu, anda lihat orang bodoh di Twitter kadang-kadang mengatakan perkara-perkara yang tidak masuk akal. Tetapi tidak ada yang fikiran yang betul akan melakukan itu pada wajah saya, kerana perkauman benar sedang mampu berkuasa atas orang lain, “jelas Winfrey dalam wawancara beliau. “Jadi itu tidak berlaku kepada saya seperti itu.”  

Media mogul tidak pernah menjauhkan diri dari membincangkan isu-isu perlumbaan. Pada tahun 2005, Winfrey secara umum menceritakan pengalamannya di butik ultra-luxe Hermes Paris, mendakwa kedai menutup pintu di mukanya walaupun dia mahu ke sana. Pada acara ceramahnya, Winfrey memanggil kejadian “Crash ‘saat itu,” merujuk kepada filem pemenang Oscar 2004 yang ditangani, antara topik lain, bangsa dan kelas. Hermes kemudian meminta maaf.

Winfrey juga memberitahu “Entertainment Tonight” yang baru-baru ini, semasa di Zurich, Switzerland untuk perkahwinan Tina Turner Julai, dia memasuki sebuah kedai mewah sahaja dan meminta untuk melihat beg tangan yang mahal, hanya akan ditolak oleh jurujual, yang menganggap Winfrey tidak dapat Tidak mampu.

Bagi Deen, Oprah berharap dapat memasak tukang masak di sebelah kisahnya – mengelakkan “perbualan bertentangan” – ketika masa yang dirasakan benar.

“Saya hanya ingin tahu apa yang berlaku,” kata Winfrey.

Paula Deen: Saya tidak akan menembak saya

Jun.26.201313:33