Olympian Shannon Miller mengenai penyalahgunaan Larry Nassar: ‘Seseorang sepatutnya tahu’

Shannon Miller mengetuai pasukan gimnastik A.S. yang dijuluki Magnificent Seven untuk emas semasa Olimpik 1996. Sekarang dia berharap untuk membantu memimpin usaha untuk memperbaharui sukan itu dan menjadikannya selamat untuk para atletnya.

Miller mengatakan dia jarang berinteraksi dengan Larry Nassar, bekas doktor Gimnastik Amerika Syarikat yang telah mengakui untuk melancarkan pesakit seksual di bawah nama rawatan perubatan. Tetapi dia menjadikannya misi untuk mengubah gimnastik untuk melindungi atletnya dari pemangsa.

Miller berkata dia terkejut apabila dia mendengar satu gimnast selepas satu lagi memberikan kenyataan mangsa di perbicaraan hukuman berterusan Nassar.

Gimnast Shannon Miller bercakap sebagai Larry Nassar menghadapi hukuman

Jan.24.201803:26

“Saya sangat kagum dengan keberanian mereka dan ia adalah suara mereka yang saya ambil dengan saya dan itu adalah kemarahan yang saya rasa saya terus bersamanya. Saya cuba menyalurkannya ke dalam usaha mengejar perubahan fokus agenda dalam sukan ini, “kata Miller, gimnastik Olimpik Amerika yang paling dihiasi, memberitahu NBC News ‘Kate Snow dalam temu bual eksklusif. “Itulah yang saya fokuskan. Itu adalah keghairahan baru saya. “

Tiga daripada 20 ahli lembaga gimnastik Amerika Syarikat baru-baru ini terpaksa turun ke tengah-tengah skandal yang telah menggegarkan badan pentadbir sukan tersebut. Miller, yang merupakan sebahagian daripada pasukan carian yang menemui CEO baru untuk organisasi itu pada Disember, berkata peletakan jawatan itu tidak mencukupi.

“Ia permulaan yang baik, ia sesuatu, tetapi ia tidak mencukupi. Lebih penting lagi, “katanya. “Bukan hanya dengan kakitangan, tapi saya fikir pendidikan adalah sesuatu yang saya sangat ghairah, dan itu perlu berlaku kerana itu perubahan sistemik.”

Pengurusan atasan Gimnastik Amerika Syarikat mengundurkan diri selepas skandal Nassar

Januari.23.201803:19

Miller berkata prosedur yang diperlukan untuk benar-benar dirombak untuk mengelakkan cerita-cerita penyalahgunaan yang serupa.

“Saya fikir ini adalah mengapa ia sangat mengecewakan dan begitu mengejutkan kerana ramai di dalam gim gimnasium, adalah bahawa ada sesuatu, seseorang sepatutnya tahu,” katanya..

“Adalah masuk akal untuk tidak mempunyai jurulatih lelaki di dalam bilik sahaja dengan seorang wanita dari mana-mana umur. … Dan berputar pelatih, pastikan bahawa jurulatih tidak mempunyai nombor telefon bimbit anak-anak di bawah umur yang mereka merawat. Itu tidak sesuai. “

Lebih daripada 150 mangsa telah bercakap di pendengaran Nassar mengenai penderaan yang mereka alami. Doktor yang memalukan 54 tahun mengaku bersalah atas pelbagai tuduhan perbuatan seksual jenayah. Dia sudah dijatuhi hukuman 60 tahun untuk bayaran pornografi kanak-kanak berasingan.

Gambar: US gymnast Shannon Miller
Shannon Miller, gimnasium Olimpik Amerika yang paling dihiasi, mempersoalkan mengapa penyalahgunaan Larry Nassar tidak dihentikan lebih awal. “Seseorang sepatutnya tahu,” katanya.
AFP / Getty Images

Awal minggu ini, jurulatih pingat emas Sukan Olimpik Shawn Johnson East mengkritik Gimnastik Amerika Syarikat, mengatakan ia “gagal atlet mereka dengan sangat hebat.” Dia berkata kepercayaannya kepada organisasi itu telah begitu hancur sehingga “jika saya mempunyai anak perempuan sekarang, saya tidak akan letakkan dia di dalamnya. “

Miller menyatakan kebimbangan yang sama.

“Saya fikir gimnastik adalah sukan yang hebat. Ia sukan yang hebat. Dan di situlah saya ingin memastikan ia dapat menjadi sukan yang hebat. Saya tidak perlu bimbang sama ada atau tidak saya perlu mengambil anak saya berusia 4 tahun ke gym Sabtu ini. Saya tidak perlu bimbang tentang keselamatan dan keselamatan atlet dari mana-mana peringkat umur, di mana-mana peringkat, dalam sukan ini, “katanya.

Gymnast Olimpik Aly Raisman adalah antara mereka yang menyampaikan kenyataan yang kuat di mahkamah minggu lepas menentang Nassar. Dia dan beberapa rakan sepasukan Olimpiknya dari pasukan pemenang pingat emas 2012 dan 2016, termasuk Simone Biles, Gabby Douglas dan McKayla Maroney, turut hadir dengan cerita penyalahgunaan oleh Nassar.

USA Olympian Aly Raisman kepada Larry Nassar: ‘Anda tiada apa’

Januari.19.201812:18

Di mahkamah hari Selasa, bekas gimnas juara kebangsaan A.S. Mattie Larson mengolok-olok bagaimana dia dengan sengaja mencederakan kepalanya untuk mengelakkan dihantar ke kem latihan dengan Nassar, yang berulang kali menyerangnya.

“Ia membuatkan saya sedih untuk berfikir tentang betapa terdesaknya saya pada masa itu, merasakan seolah-olah itu adalah satu-satunya cara yang saya boleh memastikan tidak perlu pergi ke kem,” katanya semasa perbicaraan.