Mula makan malam selamat: Petua mudah untuk mengoyak ayam

Mengambil sejuk dari burung beku mungkin kelihatan mudah, tetapi apabila ia berkaitan dengan keselamatan makanan, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga sebelum anda mencairkan ayam. Ikuti petua ini dari USDA untuk mengosongkan ayam dengan selamat atau apa-apa jenis daging yang telah anda simpan.

Kaedah pengendalian makanan yang tidak selamat seperti meninggalkan daging mentah di kaunter atau di bawah air panas untuk mencairkan boleh menyebabkan penyakit berbahaya bawaan makanan. Daging mesti sentiasa disimpan di bawah 40 ° F untuk mengelakkan bakteria daripada mendarab.

Defrost Chicken dan Meat Lain dengan selamat

Menurut USDA, tiga kaedah selamat untuk mengoyak ayam (dan jenis daging lain) berada di dalam peti sejuk, dalam air sejuk, atau dalam microwave:

  • Peti sejuk: Benarkan sekurang-kurangnya sehari, walaupun masa boleh berbeza-beza bergantung pada berat burung. Letakkan burung (dilindungi) pada pinggan dan di bahagian bawah peti sejuk anda. Ini membantu mengelakkan jus daging mentah dari menitis ke makanan dan permukaan lain. Anda boleh menyimpan ayam yang dicairkan di dalam peti sejuk selama 2 hari sebelum memasak.
  • Air sejuk: Lebih cepat daripada kaedah peti sejuk, letakkan burung beku dalam beg bukti bocor dan kemudian tenggelam dalam air sejuk. Tukar air setiap 30 minit sehingga burung dicairkan. Masak segera.
  • Microwave: Yang paling cepat semua kaedah, cair ayam anda dalam gelombang mikro pada fungsi “buang”. Kerana daging boleh memasak sebahagiannya semasa proses ini, ia mesti digunakan selepas ia benar-benar dicairkan.

Pelan B

Jika anda tidak mempunyai masa untuk mengoyak ayam anda, anda masih boleh memasak semasa ia dibekukan. Pastikan untuk meninggalkan masa tambahan untuk memasak, kerana ia akan meningkatkan masa memasak sebanyak separuh.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.