Menuju filem? Cuba 6 pilihan makanan ringan yang sihat ini

Konsesi teater filem sering menawarkan kombinasi tawaran popcorn, gula-gula, minuman, dan hidangan lain, tetapi tawaran itu tidak selalu begitu hebat untuk pinggang anda. Dengan banyak pilihan di teater hari ini, lebih mudah daripada yang anda fikirkan untuk membuat pilihan yang lebih bijak – jika anda memilih dengan teliti dan berkongsi dengan rakan-rakan anda.

Semak kegemaran makanan kegemaran filem ini dan beberapa pilihan yang lebih sihat, bergantung kepada apa yang anda inginkan.

Slushie vs soda: Yang merupakan pilihan makanan ringan yang sihat di dalam filem?

Ogos.11.201704:34

Apa yang biasanya anda makan: Popcorn kecil dengan mentega, kira-kira 950 kalori

Cuba: Popcorn sederhana, tanpa mentega, kira-kira 700 kalori

Popcorn filem dimasak dengan minyak dan ia sudah lebih tinggi dalam kalori berbanding pelbagai udara yang muncul. Pengurangan adalah idea yang hebat, tetapi anda juga harus melangkau mentega tambahan. Hanya satu pam adalah sekitar 120 kalori, dan beberapa pam hampir dua kali ganda kalori dalam popcorn kecil. Berkongsi popcorn sederhana ialah sekitar 350 kalori, atau memilih popcorn kecil tanpa mentega untuk kalori yang sama. Jangan tertipu dengan perkataan “kecil”, kerana mana-mana saiz boleh ditukar. Dan tiada siapa yang memerlukan tab “refill percuma”. Satu hidangan kecil popcorn akan pergi jauh untuk memastikan anda penuh – gabungan serat dan udara dapat meningkatkan perasaan yang memuaskan.

Apa yang biasanya anda makan: Separuh kotak Peanut M & Ms, kira-kira 315 kalori

Cuba: Separuh kotak beruang bergetah, sekitar 200 kalori

Gummy bears, snacks, candy
Beruang beruang, makanan ringan, gula-gulaSaham Alamy

Untuk merawat manis di filem, berpegang dengan beruang gerah. Sekeping untuk sekeping, mereka mempunyai lebih kurang 30 peratus kalori berbanding dengan M & Ms Peanut. Jangan kesilapan kacang dalam cangkerang permen untuk pilihan yang sihat. Hanya makan segelas kacang, jika itulah yang anda inginkan. Plus, ia mengambil masa yang lebih lama untuk makan beruang bergetah kerana mereka sangat kenyal. Dan jangan tertipu oleh saiz kotak gula-gula. Kotak setengah dari setiap hidangan ini hanya kira-kira 25 buah.

Apa yang biasanya anda minum: “Soda sederhana,” kira-kira 300 kalori

Cuba: Slushie yang lebih kecil, sekitar 200 kalori

slushie, icee
slushie, iceeShutterstock

Kedua-dua minuman ini sarat dengan gula, jadi lebih baik untuk berpegang dengan gula rendah atau tidak ada minuman gula seperti air. Tetapi perlu diingat bahawa soda sederhana, walaupun dengan banyak ais, boleh menjadi sebesar 30 auns! Tetapi apabila pilihan adalah antara soda dan slushie, seperti ICEE, pilih slush untuk menurunkan kalori sekitar 30 peratus. Dibuat dengan lebih banyak air dan ais, lumpur itu “disiram” lebih daripada soda. Bergantung pada rasa, ICEE 12 auns mempunyai kira-kira 190 kalori.

Apa yang biasanya anda makan: Nachos dengan keju, kira-kira 750 kalori

Cuba: Potongan Pretzel lembut dengan sawi, sekitar 450 kalori

Filem theater concession stand, food, nachos, pretzel, junk food
Stand konsesi teater filem, makanan, nachos, pretzel, makanan ringanSaham Getty Images

Kedua-dua makanan ringan berkalori, asin ini adalah yang terbaik untuk dikongsi. Satu pretzel lembut benar-benar bersamaan dengan kira-kira lima keping roti putih, tetapi mustard hampir kalori bebas, jadi lepaskan lagi untuk rasa tambahan. Dengan nachos, hampir separuh kalori nachos berasal dari keju. Sekiranya anda menghirup cip dan keju, tidak ada peraturan makanan yang mengatakan bahawa anda perlu menamatkan semua keju dengan cip, jadi celupkan cip dengan bijak dan, seperti biasa, kongsi kebaikan yang melengkung.

Apa yang biasanya anda makan: Kek keju mozzarella goreng, kira-kira 500 kalori

Cuba: Anjing panas dengan mustard dan sauerkraut, kira-kira 275 kalori

Panas Dog with sauerkraut and mustard
Anjing Panas dengan sauerkraut dan mustardSaham Alamy

Ia tidak seharusnya mengejutkan bahawa keju goreng bukan tawar-menawar kalori. Hanya lima batang mempunyai kira-kira 500 kalori! Anjing panas daging lembu adalah pilihan yang lebih baik apabila mencari makanan yang enak, ditambah dengan protein tambahan. Tetapi jangan melepasi cabai atau topping keju, dan hanya melekat dengan mustard dan sauerkraut, yang hanya mempunyai sekitar 10 kalori untuk setengah cawan.

Jika anda tidak boleh membuat keputusan …

Ambil Pek Kiddie.

Banyak teater filem menawarkan “pek kanak-kanak,” yang merupakan campuran beberapa popcorn, gula-gula bersaiz yang menyeronokkan, dan pilihan minuman anda. Selain memberikan sedikit rasa segalanya, ia juga merupakan salah satu tawaran kalori yang terbaik di sekelilingnya. Pilih air, atau soda rendah kalori untuk kombo sekitar 280 kalori.

Dan tidak semua teater filem hanya memproses makanan. Sesetengah teater filem kini menawarkan pilihan yang lebih sihat seperti daging lembu tanpa lemak, kacang panggang, biji bunga matahari, dan juga acar sayur-sayuran, serta pelbagai minuman kalori rendah botol.

Dan jika anda cuba menghindari makan di filem sama sekali, bawa bersama beberapa gula atau mint tanpa gula untuk menjaga mulut anda sibuk, bersama dengan sebotol air atau minuman rendah kalori kegemaran anda.

Maklumat kalori berasal dari Calorie King dan laman web jenama.

Madelyn Fernstrom adalah Editor Kesihatan dan Pemakanan NBC News. Ikuti dia di Twitter @drfernstrom.