Menu aphrodisiac muktamad: Apa yang harus dimakan (dan langkau!) Untuk mengekalkan ‘seksi’ dalam masa yang seksi

Ia adalah bulan Februari, yang bermaksud bahawa di dunia makanan, perbincangan aphrodisiacs telah mencapai padang demam.

Gwyneth Paltrow dan editornya di GOOP.com mencadangkan coklat “kulit seks,” yang merawat yang kelihatannya konvensional, sehingga anda sedar bahawa resipi itu memerlukan bahan-bahan yang mahal seperti Debu Seks, persediaan herba yang berharga $ 60 untuk empat auns dan tuntutan untuk “menghantar gelombang darah ke semua tempat yang betul” untuk lelaki dan wanita.

Restoran cuba untuk memikat pasangan dengan menu Hari Valentine yang direka untuk menaikkan mood. (Sebagai contoh, sebagai penghormatan kepada filem Fifty Shades of Grey yang akan datang, pelanggan di lokasi stok Sullivan’s Steakhouse boleh meleleh tiram dan aphrodisiacs yang dilaporkan lain sambil ditutup dengan penutup untuk menguatkan deria lain seperti rasa dan bau.) Malah mencari cepat di Twitter #aphrodisiac akan menimbulkan kesedihan hasil terkini seperti sup piranha Brazil, serta yang lebih mantap seperti lada cili dan coklat gelap.

Tetapi walaupun restoran atau makanan yang dimasak di rumah dimuatkan dengan ramuan aphrodisiac, mereka tidak akan banyak membantu jika anda dibiarkan begitu manis sehingga anda mengangguk di antara gigitan pencuci mulut – penyederhanaan adalah kunci untuk makan Hari Valentine . Cadangan menu di bawah akan membantu anda memisahkan mitos afrodisiak dari realiti dan meninggalkan anda dengan tenaga yang cukup untuk mengikuti pencuci mulut dengan jenis khas encore.

Segar natural oysters in their shells ready to serve.
FeaturePics.com

PEMBUKA SELERA

Jangan: Foie Gras

Adakah: Tiram

Kaya, goury foie gras mungkin terasa mewah, tetapi Amy Reiley – seorang tuan diplomasi gastronomi Cordon Bleu dan pengarang “Romancing Kompor: Panduan Tanpa Baki untuk Makanan Aphrodisiac” – memberi amaran bahawa pada malam hari, ia boleh bertindak dalam bilik tidur, terima kasih kepada fakta bahawa pek berkhidmat kecil banyak lemak. “Itu lemak adalah perkara yang, dari masa ke masa, melancarkan aliran darah, yang penting untuk permainan cinta, jadi ini bukan cara untuk memulakan malam anda,” katanya. Tetapi teruskan dan memerintahkan tiram sedozen itu. Bukan sahaja mereka menyeronokkan (dan sugestif) untuk makan, mereka dibungkus dengan nutrien yang boleh membantu semasa petang yang romantis. “Mereka menawarkan sumber protein tanpa lemak untuk membantu memberi tenaga sepanjang malam dan, selain menawarkan zink badan, yang membantu aliran darah, terdapat beberapa bukti bahawa asid amino yang terdapat di tiram dan bivalves lain boleh terus meningkatkan tahap hormon seksual , “kata Reiley.

Berkaitan: Tiram dan 4 lagi makanan yang boleh membuat anda berasa lebih bahagia sekarang – dan lebih baik kemudian

Fried shrimp on a salad of steamed vegetables; Shutterstock ID 129319094; PO: today.com
Shutterstock

HIDANGAN UTAMA

Jangan: Lobster Thermidor

Lakukan: Makanan laut dan bijirin penuh pedas

Reiley mengatakan bahawa walaupun udang karang secara historis dianggap sebagai penyala ghairah, “Apabila dimasak dengan mentega, krim dan kuning telur, ia berubah menjadi jenis hidangan utama yang menjadikan anda lama untuk tidur yang baik – bukan malam keghairahan.” Sebagai alternatif, dia mencadangkan udang udang, udang atau udang segar yang telah “dikukus atau ditumbuk untuk menonjolkan rasa manis dan berkilau lautan.” Sekiranya anda mencari hidangan sampingan, cubalah salad pedas yang dibuat dengan bijirin penuh, yang akan menghalang kemerosotan gula darah dan rasa mengantuk yang dihasilkan. “Ini bukan sahaja memberikan anda kontras tekstur yang indah, panas dari cili akan meningkatkan suhu badan dan membuat anda dalam mood untuk membuang semua pakaian anda,” kata Reiley..

Resipi untuk dicuba: Penne dengan kacang, udang & kemangi

Coklat fondue with fresh strawberries, selective focus; Shutterstock ID 120002431; PO: today.com
Shutterstock

DESSERT

Jangan: Kematian oleh kek Chocolate

Lakukan: Chocolate fondue

Satu periuk fondue yang mudah dan elegan membolehkan anda saling memberi makan sementara memakan buah-buahan seperti strawberi, blueberries, buah ara dan betik, yang kaya dengan vitamin-vitamin yang meningkatkan prestasi seksual seperti C dan E. “Anda mahu menyelesaikan makanan dengan sesuatu yang memberi tenaga, dan kek akan melambatkan anda kemudian, “kata Reiley, yang mencadangkan menyimpannya untuk malam perayaan dengan rakan-rakan.

Berkaitan: Fondue coklat yang menakjubkan dan 4 lagi resepi pencuci mulut

Champagne
Shutterstock

DRINKS

Jangan: Pasangan wain dengan setiap kursus

Lakukan: Satu hingga dua gelas wain atau koktail tunggal, diikuti oleh espresso

“Wain boleh membuat pasangan yang indah untuk bercinta, tetapi alkohol adalah penindas dan penumpuan boleh membuat anda berasa lembap, mengantuk atau lebih teruk,” kata Reiley, yang mengehadkan mengehadkan penggunaan anda dengan paling banyak satu sebotol wain atau champagne. Dan jika anda peminum kopi, memesan dua pukulan espresso dengan pencuci mulut. “Kopi telah dikaji kerana keupayaannya untuk mendapatkan wanita, terutamanya dalam mood dengan mempercepatkan denyutan jantung dan meningkatkan aliran darah,” kata Sabra Switzer, yang menyebut dirinya “Pegawai Cinta” yang tidak rasmi untuk Sullivan. Reiley bersetuju, berkata, “Tidak ada kafein untuk memberi anda tenaga untuk tango bilik tidur.”

Berkaitan: Alternatif Champagne Terjangkau

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 12 Feb 2015 pada 7:07 pagi. ET.

Loading...