Menghidu makanan ringan kegemaran kami mungkin sama buruknya dengan memakannya, kata kajian

Apabila kita menonton berat badan kita, kadang-kadang nampaknya semata-mata merasakan makanan kegemaran kita adalah cara yang baik untuk mendapatkan penyelesaian yang cepat. Kita tidak boleh memakannya, tetapi sekurang-kurangnya kita boleh mencium perisa yang memabukkan … dan aroma itu adalah sebahagian besar rasa apa-apa, betul?

Tetapi ternyata bahawa pastime yang kelihatan tidak berbahaya mungkin tidak berbahaya selepas semua. Kajian dari UC Berkeley telah menemui berita yang sangat menjengkelkan yang membaui makanan kita sebelum makan, sebenarnya boleh membawa kepada penambahan berat badan.

Itu tidak kelihatan adil kepada kami!

Wanita smelling pizza
Wanita berbau pizzaShutterstock

Menurut kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam Metabolisme Sel, rasa bau badan kita sebenarnya terikat pada badan yang menyimpan atau membakar lemak yang digunakan.

Untuk menjalankan kajian ini, para saintis membahagikan tikus menjadi tiga kumpulan yang berasingan – kumpulan kawalan, kumpulan tikus yang mempunyai rasa bau mereka yang cacat sementara dan kumpulan dengan “keupayaan berbau super.” Semua diberi makan diet yang tinggi lemak tetapi penyelidik mendapati bahawa tikus yang tidak dapat mencium makanan itu tidak mendapat berat badan seperti orang-orang dengan rasa bau yang unggul – walaupun mereka diberi makanan yang sama. Dan, apabila tikus yang mendapat berat badan paling banyak mempunyai rasa bau yang kurang upaya, mereka kehilangan semua berat badan, walaupun mereka terus memakan makanan penggemukan.

Makanan berbau yang lazat pastinya mempunyai kuasa untuk menyesuaikan pola makan. Bau yang menyelerakan yang keluar dari kedai roti mempunyai kecenderungan untuk memancing kami untuk mendapatkan cookie yang mungkin tidak kami pergi untuk sebaliknya. “Selalunya pesakit yang kehilangan rasa bau akibat strok atau akibat penyakit kronik seperti Parkinson juga akan kehilangan keinginan untuk makan,” kata Alix Turoff, MS, RD, CDN Pemakanan Nisbah Top di New York City. Makanan.

Tetapi kajian ini berbeza. “Saya sentiasa berhati-hati ketika memohon penyelidikan dari kajian tikus kepada penduduk manusia kerana, bagaimanapun, kita bukan tikus. Yang mengatakan, itu adalah hipotesis yang menarik bahawa dengan semua faktor lain yang selebihnya sama, bahawa tikus yang kehilangan keupayaannya untuk mencium (dari manipulasi oleh saintis) juga sepertinya tidak menggunakan kalori makanan dengan cara yang sama seperti tikus yang masih memiliki kemampuannya untuk menghidu.”

“Apa yang dicadangkan ini ialah dengan mengambil rasa bau, kita mungkin tidak menggunakan atau menyimpan makanan dengan cara yang sama seperti yang kita lakukan dengan Rasa penciuman kami utuh, “kata Turoff. “Tampaknya apabila neuron pencium telah dimusnahkan di dalam tetikus, tikus mula membakar lebih banyak kalori dengan menyusun sistem saraf mereka [untuk menjadikan sel-sel lemak kuning menjadi sel-sel lemak coklat].”

Pemakanan menjelaskan bahawa sel-sel lemak coklat membakar lemak pada kadar yang lebih tinggi, jadi pada dasarnya, tikus tanpa keupayaan untuk mencium “menjadi mesin pembakaran lemak.”

Oleh itu, persoalan sebenar sekarang, bagaimana kita sebagai manusia melumpuhkan rasa bau? Selesema bermusim untuk penurunan berat badan, sesiapa sahaja?

“Ini masih dalam peringkat penyelidikan dan jika sesuatu seperti ini menjadi penyelesaian untuk obesiti pada manusia, kita mula-mula harus melihat apakah hasil ini diterjemahkan ke dalam manusia. Pada ketika itu, jenis perkara ini mungkin hanya menjadi pilihan yang masuk akal untuk kes-kes yang paling melampau, “kata Turoff.

Keselesaan kecil: Oleh kerana, seperti yang dikatakan Turoff, kajian ini dijalankan pada tikus, dan bukan manusia yang mencintai karbohidrat, kami mungkin tidak ingin mengambil keputusan itu lagi..