Mengapa Makanan Tambahan Ekstra McDonald mungkin tidak selalu menjadi masalah

Fikirkan anda mendapat perjanjian hanya kerana perkataan “value” ada dalam nama produk? Fikir semula.

Mungkin lebih mudah untuk hanya berkata “Saya akan mengambil Makanan Tambahan Ekstra,” apabila menjelajah melalui pemacu McDonald’s, tetapi jika anda cuba menyelamatkan sedikit duit syiling, perlahan dan pertimbangkan untuk memesan hidangan a la carte.

Jika anda mencuba setiap sandwic McDonald’s

20.20.201303:19

Kelly Killeen menjangkakan hidangan yang lebih murah apabila dia mengarahkan sarapan sosis burrito Extra Value Meal di kawasan Chicago McDonald’s pada tahun 2017. Tetapi ketika dia melakukan matematik selepas pembelian $ 5.08, dia menyedari dia akan menyelamatkan 11 sen jika dia mengarahkan item secara individu.

Dan perubahan kecil itu menyebabkan beberapa kecewa.

Menurut Associated Press, Killeen, mendakwa bahawa dia telah ditipu oleh rantai itu, kemudian memfailkan tuntutan tindakan kelas atas alasan bahawa McDonald’s telah mengelirukan pelanggan dengan menggunakan perkataan “nilai tambahan” untuk menggambarkan makanan yang lebih mahal daripada individu barangan.

Selepas 14 bulan, Hakim Elaine Bucklo menolak kes itu, memutuskan bahawa harga itu dilabelkan pada menu itu, The Bulletin Law Daily Chicago melaporkan Isnin. Sekiranya pengunjung memilih untuk tidak membaca menu secara penuh, ia mengatakan kepada mereka, hakim persekutuan.

“Sesungguhnya, sesiapa yang biasa dengan restoran makanan segera seperti McDonald’s pasti tahu bahawa harga biasanya dipaparkan pada menu yang terletak berhampiran dengan daftar,” kata Bucklo dalam keputusannya..

“Memang, pihak plaintif mungkin tidak mahu meluangkan masa untuk membandingkan harga, tetapi tidak ada persoalan bahawa berbuat demikian akan menghilangkan penipuan di mana tuntutannya berasaskan.”

Mungkin kes itu akan menggalakkan pelanggan mencari perjanjian untuk membaca cetakan halus sebelum membuat tempahan.

Satu tweeter menulis bahawa dia juga telah “tertipu” oleh harga sandwic.

Satu lagi tweeter di Akron, Ohio, menyaksikan harga minumannya meningkat apabila ia merupakan sebahagian daripada Nilai Makan.

Walaupun harga menu berbeza-beza di lokasi McDonald’s di seluruh negara, ketika datang untuk sarapan pagi, kesepakatan yang lebih baik nampaknya merupakan gabungan jumlah barangan solo, bukannya “kesepakatan” yang diiklankan.

Kos sarapan pagi sosej makan Ekstra bernilai $ 5 di Delivery.com di New York City. Ia dilengkapi dengan dua sarapan pagi, kopi atau teh kecil dan kentang goreng dan kos $ 5.

Tetapi a la carte? Dua sarapan pagi sosej burritos kos $ 2, kentang goreng hash biaya $ 1.50 dan kopi dan teh kos $ 1 hingga $ 1.30, untuk sejumlah besar $ 4.50 hingga $ 4.80.

Mc Donald's
Seorang pemerah separa McDonald’s dan pesanan besar kentang goreng dilihat pada 19 Jun 2003 di Miami, Florida.Joe Raedle / Getty Images

Tetapi perkara kelihatan sedikit berbeza untuk barangan makan tengahari dan makan malam.

Makanan Mac Extra Big asas, yang dilengkapi dengan burger Big Mac, pilihan minuman sederhana dan kentang goreng adalah $ 8. Dengan sendirinya, sandwich Big Mac berharga $ 5, soda pancutan sederhana berharga $ 1 dan kentang goreng sederhana $ 2.50, berjumlah $ 8.50. Supaya “Nilai Ekstra” menambah sehingga 50 sen kekalahan.

Sudah tentu, jika kesepakatan Nilai Makan tidak cukup baik, selalu ada menu $ 1- $ 2- $ 3 yang baru.

Seorang wakil untuk McDonald’s tidak akan segera mendapat komen.