Makanan cepat tanpa gluten: Chick-fil-A menambah pilihan roti bebas gluten

Untuk set bebas gluten, memesan burger atau sandwic di restoran makanan segera utama yang paling bermakna sama ada pergi bun-kurang atau subbing dalam bungkus selada.

Sekarang, Chick-fil-A, yang terkenal dengan sandwic ayam goreng dan roti yang licin di atas mereka, melancarkan pilihan roti bebas gluten, bermula hari ini.

Chick-fil-A gluten-free bun
Bun bebas gluten mempunyai tekstur yang lembut, kenyal, muffin, seorang wakil memberitahu kami.Ashton Staniszewski

Pelanggan telah meminta pilihan roti bebas gluten selama beberapa tahun, Leslie Neslage, perunding kanan pembangunan menu untuk Chick-fil-A, memberitahu KUASA HARI INI.

Bagi yang digunakan untuk bun kurus klasik, yang satu ini agak berbeza – ia lebih dekat menyerupai bun berbilang rantaian rantai, dan mempunyai debu tepung jagung di atas.

“Tekstur roti tidak terlalu berat dan paling mirip dengan muffin – lembut dan kenyal, tidak rapuh atau kering. Rasanya baik dimakan keluar dari pakej dan tidak memerlukan pembakaran,” kata Neslage.

Ia dibuat dengan quinoa tanah, sorgum dan amaranth – oleh itu surcaj $ 1.15 untuk pesanan, kerana ini adalah bahan pricier daripada tepung biasa – dan manis dengan molasses dan kismis.

Chick-fil-A gluten-free bun
Bahan-bahan bun bebas gluten termasuk quinoa, amaranth, molase dan kismis.Ashton Staniszewski / Chick-fil-A

Ia mungkin sepasang lebih baik dengan patties ayam panggang rantai daripada goreng klasik, tetapi jika anda bebas gluten, anda mungkin tidak makan patty roti. (Dan walaupun roti dibungkus secara berasingan dan disahkan bebas gluten, pelanggan perlu memasang sandwic mereka sendiri untuk mengurangkan risiko pencemaran silang.)

Semasa ujian, kira-kira tiga perempat dari mereka yang mengarahkannya, berkata mereka “berkemungkinan besar” atau “kemungkinan besar” untuk kembali kerana pilihan bebas gluten, tambah Neslage. Buns dilaporkan diuji di Washington, Idaho dan Mississippi.

Walaupun sesetengah rantai butik yang lebih kecil seperti Shake Shack atau rantai cepat-cepat seperti Red Robin, menawarkan roti bebas gluten, wajar untuk mengatakan bahawa roti bebas gluten Chick-fil-A mungkin yang pertama untuk sendi makanan cepat saji utama.

Walaupun itu tidak bermakna ia adalah yang terakhir.

Roti bebas gluten telah dilihat dalam ujian di lokasi McDonald’s di Belanda (mereka masih mempunyai topping bijan-benih, jadi pelekat membaca “zonder gluten” diletakkan di atas kotak burger untuk membezakannya dari orang lain dalam susunan itu).

20 foto

Tayangan slaid

Berikut adalah 20 resipi burger terbaik untuk masakan musim panas anda

Kerana gluten sangat lazim di dapur makanan cepat saji, mereka yang mempunyai penyakit seliak atau kepekaan gluten harus sangat berhati-hati – bahkan meminta restoran jika mereka memelihara minyak goreng yang berasingan untuk kentang goreng mereka.

Pickings secara umumnya tetap langsing secara keseluruhan: Banyak beras, kentang, dan roti yang dibungkus dengan bun atau kurang, walaupun kebanyakan bumbu dan topping mendapatkan cahaya hijau (lihat lembaran cheat dari Burger King).

Dianggarkan tiga juta rakyat Amerika mempunyai penyakit seliak dan 18 juta mempunyai kepekaan gluten, jadi ia akan menarik untuk melihat apakah rantai lain mengikutinya. Kami pasti sekurang-kurangnya beberapa orang yang merindui roti mereka.