Liqueur Artichoke semakin membosankan di bar

Ia adalah botol hijau tinggi dengan topi merah ceri dan label sukan gambar artichoke terletak di belakang huruf tebal, putih yang mengeja Cynar – jika anda tidak melihatnya di kedai minuman keras tempatan atau bar koktel, namun anda akan tidak lama lagi. Cynar (disebut chee-NAHR) muncul di mana-mana, tetapi kebanyakan kita tidak tahu apa yang berlaku.

Minuman ini adalah aperitif Itali yang membawa rasa manis, bunga, dan rumput yang cepat menghilangkan kepahitan yang halus. Satu sengganan semangat ini membawa kepada minda sirap batuk herba, coklat pahit, dan rumput manis dengan sedikit artichoke bunga, yang merupakan bahan utama dalam minuman keras.

“Anda melihatnya di sekeliling,” kata Joe Campanale, pengarah minuman dan pemilik bersama dell’anima, L’Artusi, L’Apicio dan Anfora di Manhattan. “Apabila kami membuka dell’anima, ia adalah salah satu produk Itali yang tidak jelas yang duduk di rak. Tetapi sekarang, mana-mana bar yang cukup baik memilikinya, dan saya fikir para bartender menggunakan lebih banyak. “

Campanale sendiri adalah peminat besar dan menggunakannya di semua restoran yang dia saksikan, seperti dalam Piala Cynar (resipi di bawah), minuman yang dibuat seperti Piala Pimms klasik, dengan oren, timun, dan bir halia. Dalam menyembah Cynar, Campanale tidak bersendirian. Pengarah minuman Mayur Subbarao mencampurnya dengan rai, lemon, madu dan limau gedung di Cynic Artik di David Santos ‘Louro, dan di Lincoln Ristorante, Cynar telah menjadi bintang bar Negroni mereka, sebuah program yang dibina oleh pengarah arak Aaron Von Rock.

“Oh, Cynar pastinya salah satu senjata rahsia kami di Bar Negroni, itu untuk penggemar yang serius yang mencari ruddier, Negroni berperisa lebih dalam,” kata Von Rock. “Dan, sebahagian besar tetamu Negroni Bar yang kembali mempunyai keinginan yang kuat untuk Cynar sebagai pengecut aperitivo pilihan.”

Pada tahun 1949, Cynar diperkenalkan di Itali oleh seorang lelaki bernama Angelo Dalle Molle, yang menjualnya di bawah slogan “Cynar, terhadap tekanan kehidupan moden.” Dalle Molle, seorang playboy Itali, mencipta minuman ini dengan pelbagai herba, dan menggunakan artichoke, atau cynarin, sebagai asas. Dia memilih artichoke untuk dua alasan: satu, kerana ia dipercayai tanaman ini mempunyai sifat pencernaan, dan dua, kerana ia diketahui mempunyai ciri-ciri afrodisiak. Ia mesti bekerja memandangkan dia mempunyai enam anak oleh enam wanita, dan, apabila dia meninggal pada usia 90 tahun, dia meninggalkan semua kekayaannya kepada setiausahanya. Playboy yang benar hingga akhir.

Tetapi nampaknya minuman keras itu menyaksikan kebangkitan semula, kerana jualan Cynar naik 30 peratus sejak tahun lalu, menurut Campari America, syarikat semangat yang mengedarkannya. Pada kira-kira $ 30 untuk botol liter, ia masih boleh didekati, tetapi masih cukup unik bahawa ia mengagumkan.

“Sebagai satu perkara yang praktikal, ia adalah murah dan itu sentiasa bagus untuk kami apabila cuba meletakkan koktel bersama-sama,” kata Campanale. “Selain itu, ia boleh memberi anda pahit dan manis dan kerumitan, dan ia melengkapkan semburan lain dengan baik.”

Pada nota itu, cubalah sendiri di atas ais, di Negroni, atau bercampur dengan soda. Peratusan alkohol hanya 16.5, lebih sedikit daripada wain, jadi ia sesuai untuk minuman musim panas yang menyegarkan.

Piala Cynar

Dicipta oleh Joe Campanale daripada dell’anima di New York City

Berkhidmat 1

 • 2 auns Cynar
 • Segmen oren
 • 2 keping timun
 • ½ auns jus lemon yang baru dimasak
 • ¼ auns sirap mudah
 • Bir halia

Dalam gelas Collins, kekacang timun dan oren dengan Cynar. Masukkan lemon dan sirap mudah. Tambah ais dan atas dengan bir halia. Hiaskan dengan kepingan timun.

Cynar Manhattan

Dari Sbraga di Philadelphia

Berkhidmat 1

 • 2 auns Turki Liar 81 Rai
 • ½ auns Cynar
 • ½ auns Sweet Vermouth
 • ½ sirap sederhana berasaskan sitrus (cuba jeruk darah atau lemon)
 • Kacau dengan ais dan berkhidmat dalam gelas koktail sejuk dengan sentuhan lemon

Dari The Vine

Dicipta oleh Mixologist Otis Florence dari Pouring Ribbons di New York City

Berkhidmat 1

 • 2 auns SKYY Infusions Moscato Grape
 • 1 auns Cynar
 • 1 auns air limau
 • 1 auns sirap mudah
 • ½ auns Pierre Ferrand Dry Curacao
 • 6 daun basil

Dalam shaker koktail, tambahkan semua bahan termasuk kemangi. Goncang sederhana dan kemudian gulung dua kali ke dalam gelas batu di atas ais. Hiaskan dengan kemangi dan anggur hijau.