Lebih dari zaitun: 9 minyak sihat untuk memasak, salad salad dan banyak lagi

Minyak zaitun adalah salah satu minyak paling banyak digunakan untuk memasak, bukan hanya kerana ia serba boleh, tetapi ia juga dipuji untuk manfaat kesihatannya.

Selepas kajian yang menunjukkan bahawa diet Mediterranean, yang mencadangkan memasukkan minyak zaitun dara yang sihat ke dalam rutin harian anda, boleh menghentikan penyakit jantung dan meningkatkan tahun-tahun sihat anda, populariti minyak hanya terus berkembang.

Manfaat minyak zaitun, menurut pakar psikiatri pemakanan

Mac.27.201804:20

Walaupun minyak zaitun yang baik sangat bagus untuk pembungkusan salad atau saut cahaya, ia tidak berfungsi untuk setiap kaedah memasak kerana titik asap yang agak rendah: rasa minyak akan mula merosot, menghasilkan rasa yang tidak menyenangkan jika anda menggunakan ia untuk menggoreng atau lain-lain suhu tinggi persediaan.

Jadi, apa tukang masak rumah untuk dilakukan? Keri Glassman, MS, RD, CDN dan pengarang “The Diet O2” mengesyorkan sembilan minyak popular lain yang sihat, penuh rasa dan mungkin alternatif yang lebih baik untuk memasak, bergantung pada hidangan.

Minyak Grapeseed

Nombor-nombor: 1 sudu makan mengandungi 120 kalori dan 14 gram lemak (hanya 1 yang tepu.)

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak bergred tinggi adalah vitamin C, E, dan beta-karoten. Oleh kerana kandungan omega-6 yang tinggi (sehingga 70 peratus), minyak grapeseed boleh baik untuk psoriasis, jerawat dan banyak lagi keadaan kulit.

Bagaimana untuk menggunakannya: Oleh kerana ia mempunyai titik merokok yang lebih tinggi, minyak grapese sangat baik untuk menggoreng atau tumis. Rasanya cahaya juga membuat salad dressing yang lazat.

Minyak walnut

Nombor-nombor: 1 sudu besar mengandungi 164 kalori dan 16 gram lemak. Kebanyakan lemak adalah asid lemak tak tepu.

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak walnut mengandungi pelbagai mineral, termasuk zink, selenium, magnesium, tembaga, kalium dan fosforus. Minyak ini juga mengandungi jumlah vitamin C dan E yang sihat, yang keduanya mempunyai sifat antioksidan.

Bagaimana untuk menggunakannya: Apabila terdedah kepada suhu tinggi, minyak walnut bertukar menjadi pahit, jadi ia lebih baik digunakan dalam masakan atau sos.

Dingin Sesame Noodles
Dapatkan Resipi itu

Mee Sesame Dingin

Debbie Koenig

minyak bijan

Nombor-nombor: 1 sudu makan mengandungi 119 kalori dan 13 gram lemak.

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak wijen mempunyai sifat antibakteria, jadi menggunakannya sebagai rawatan topikal atau suplemen makanan dapat membantu melindungi terhadap pertumbuhan bakteria yang tidak normal. Ia juga mengandungi bahan kimia yang dipanggil phytate, yang bertindak sebagai antioksidan dalam sel dan boleh membantu mencegah kerosakan sel dan perubahan genetik, mengurangkan risiko anda merawat kanser dan penyakit lain.

Bagaimana untuk menggunakannya: Minyak wijen cahaya mempunyai titik merokok yang tinggi sehingga anda boleh goreng dan sauté dengannya. Ia juga membuat tambahan yang kaya dengan banyak pakaian dan sos.

Minyak safflower

Nombor-nombor: 1 sudu mengandungi 120 kalori dan 13 gram lemak, semuanya tidak tepu.

Mengapa ia baik untuk anda: Safflower adalah tinggi lemak tak jenuh, menjadikannya pilihan yang sihat untuk sistem jantung dan kardiovaskular. Terdapat dua jenis minyak safflower: satu varietas yang tinggi dalam asid oleik dan mempunyai titik merokok tinggi. Jenis minyak safflower ini mempunyai tahap kandungan lemak tak jenuh tunggal dan vitamin E yang tinggi, menjadikannya sama dengan nutrisi minyak zaitun. Jenis lain minyak safflower adalah tinggi dalam asid linoleik dan lebih sesuai untuk menggunakan sejuk.

Bagaimana untuk menggunakannya: Jika botol tidak mengatakan “haba yang tinggi,” jangan masak dengannya. Sebaliknya, gunakan safflower dalam salad dressing atau sebagai suplemen nutrisi.

Disematkan pada Pinterest.

Minyak bunga matahari

Nombor-nombor: 1 sudu mengandungi 120 kalori dan 13 gram lemak, semuanya tidak tepu.

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak bunga matahari terkenal kerana kaya dengan asid oleik dan vitamin E antioksidan, serta betaine, asid fenolik, kolin, arginin dan lignans.

Bagaimana untuk menggunakannya: Minyak bunga matahari adalah stabil haba dan menjadikan minyak goreng yang sangat baik. Ia juga hebat untuk penaik.

Minyak canola

Nombor-nombor: Satu sudu mengandungi 124 kalori dan 14 gram lemak (salah satunya adalah tepu).

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak Canola adalah antara sumber terbaik lemak omega-3 berasaskan tumbuhan dan mempunyai lemak tepu paling rendah dari semua minyak masak dan bebas lemak trans dan kolesterol. Ia juga merupakan sumber vitamin E. Organik minyak organik boleh didapati juga bukan produk GMO.

Bagaimana untuk menggunakannya: Minyak Canola mempunyai toleransi haba yang tinggi, rasa neutral dan tekstur ringan, menjadikannya sempurna untuk sautéing dan baking.

Minyak kelapa

Nombor-nombor: Satu sudu mengandungi 122 kalori dan 13 gram lemak, 12 daripadanya tepu.

Mengapa ia baik untuk anda: Kerana ia sangat tinggi lemak tepu, manfaat kesihatan minyak kelapa sering dipersoalkan. Tetapi ia sebenarnya meningkatkan tahap HDL (kolesterol baik) dan mengurangkan penyakit jantung. Ia juga mengandungi asid laurik, yang mempunyai ciri antibakteria, antimikrob dan antiviral.

Bagaimana untuk menggunakannya: Minyak kelapa mempunyai titik merokok yang sangat tinggi, menjadikannya sesuai untuk menggoreng. Apabila minyak kelapa tidak dibuka, konsistensi krim tangan tebal. Tetapi jika suhu bilik adalah tinggi, biasanya melebihi 76 darjah, ia mungkin cair. Minyak itu masih boleh digunakan dalam keadaan cecair atau pepejalnya.

5 kegunaan isi rumah yang berguna untuk minyak kelapa

Januari.04.201701:03

Minyak rami

Nombor-nombor: Satu sudu minyak biji rami mempunyai 120 kalori dan 13 gram lemak (1.5 daripadanya tepu.)

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak bunga biji rami mengandungi asid alpha-linolenic, yang merupakan asid lemak yang badannya bertukar menjadi omega-3s EPA dan DHA. Ia juga mempunyai asid lemak omega-6 dan omega-9, vitamin B, potassium, lesitin, magnesium, serat, protein dan zink.

Bagaimana untuk menggunakannya: Kerana titik leburnya yang rendah, langkau dapur. Sebaliknya, tambahkannya kepada makanan seperti salad, yogurt dan sayur-sayuran selepas ia disediakan.

Minyak alpukat

Nombor-nombor: Satu sudu mengandungi 124 kalori dan 14 gram lemak.

Mengapa ia baik untuk anda: Minyak alpukat tinggi vitamin E dan lemak tak jenuh dan mengandungi lebih banyak protein daripada buah-buahan lain – dan lebih banyak kalium daripada pisang. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa minyak alpukat menghasilkan kesan anti-radang yang boleh membantu mencegah hakisan tulang yang berkaitan dengan penyakit periodontal.

Bagaimana untuk menggunakannya: Minyak ini serupa dengan nilai pemakanan, tekstur dan rasa minyak zaitun dan anda boleh menggunakannya untuk memasak pada suhu yang rendah, serta dalam penurunan dan pembalut.

Dapatkan lebih banyak petua dan resipi untuk makan bermusim di Dibuat oleh Michelle.

Mahu cuba memasak dengan minyak kelapa? Semak hidangan yang lazat ini:

Pan-Seared Salmon and Roasted Brussels Sprouts
Dapatkan Resipi itu

Pan-Seared Salmon dan Brussels Sprouts Roasted

Frances Largeman-Roth, RD

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 26 Februari 2013.