Lebih 400,000 pound ayam beku siap sedia untuk dipanggil semula untuk serpihan logam

Terdapat banyak kisah makanan baru-baru ini, mulai dari Honey Smacks kering bijirin hingga Pepperidge Farm Goldfish crackers.

Sekarang, salah satu kenangan utama terbaru bukan pencemaran bakteria tetapi mungkin sama seperti berbahaya. Pada 5 September, hampir 450,000 paun siap sedia, ayam beku dari Wayne Farms, LLC telah ditarik balik kerana mungkin mengandungi bit logam.

Salad, bungkus dari Walgreens, Trader Joe, lebih banyak kedai yang ditarik balik

Ogos.01.201800:35

Menurut Jabatan Pertanian AS, penarikan balik itu dikeluarkan secara sukarela selepas syarikat itu (yang berpusat di Decatur, Alabama) menerima aduan pelanggan pada 27 Julai. Wayne Farms melakukan penyelidikan dalaman untuk menentukan apakah produknya “tercemar dengan bahan luaran , khususnya kepingan logam “dan memaklumkan perkhidmatan Keselamatan dan Pemeriksaan Makanan AS mengenai penemuannya pada 4 September.

Produk unggas yang terjejas oleh penarikan balik telah diedarkan di seluruh negara, walaupun Wayne Farms masih belum menjelaskan secara spesifik negeri, restoran dan kedai runcit terpengaruh. Penarikan balik itu menjejaskan 11 produk khusus termasuk ayam daging putih, ayam dadu, daging ayam daging panggang putih panggang, daging ayam bakar, roti ayam putih bertanda panggang, semua ayam dadu semulajadi dan daging ayam putih yang diced semulajadi. Senarai lengkap produk yang terjejas boleh didapati di sini.

Panggang chicken breast slices on wood
Penarikan balik itu menjejaskan 11 produk yang dijual oleh Wayne Farms.Getty Images

Produk yang terjejas telah dihasilkan pada tarikh yang berlainan antara 4 Julai dan 17 Julai dan mempunyai nombor “P-20214” di dalam setem USDA pada pakej.

Walaupun ada “tidak ada laporan yang disahkan mengenai tindak balas atau kecederaan yang tidak disahkan” yang berkaitan dengan penggunaan produk ini, dia USDA menasihati pengguna untuk memeriksa peti sejuk dan pembeku mereka dengan serta-merta. Mana-mana ayam yang mungkin terjejas perlu dibuang atau dikembalikan kepada vendor asal.