Kesilapan biasa dengan ais krim boleh membuat anda sakit

Selepas membuang dapur, membersihkan dapur dan sisa-sisa makanan yang disusun di peti sejuk, sudah tiba masanya untuk rehat – rehat ais krim menjadi tepat.

Tetapi sebelum pengembaraan Netflix dan penyedut beku-pencuci mulut bermula, ada sesuatu yang sangat penting untuk diketahui – ais krim kesayangan anda boleh membuat anda sakit.

Sudu pada pick ice cream atas musim panas

Jul.30.201805:06

Mendapatkan perlakuan musim panas beku yang paling mulia mungkin datang dengan beberapa bahaya tersembunyi. Ada beberapa cara yang ais krim boleh membuat orang sakit – dan kami bukan hanya membincangkan pembekuan otak – jadi inilah yang perlu diketahui untuk selamat musim panas ini.

Menentang keinginan untuk menyambung semula

Pertama sekali, ais krim yang telah dicairkan dan kemudian diperbaharui boleh menyebabkan keracunan makanan, menurut Amreen Bashir, pensyarah sains bioperubatan di Aston University di Birmingham, England. “Ini sering berlaku apabila ia diambil dari peti sejuk beku, dibuang ke cair dan kemudian kembali ke peti sejuk sebelum dibawa keluar lagi untuk dimakan kemudian,” tulis Bashir dalam artikel untuk The Conversation.

Sementara itu, ais krim jalan batu berbatu terletak di kaunter pencairan, ia mewujudkan tempat pembiakan yang hebat untuk bakteria, seperti listeria, yang boleh menyebabkan demam, mual, sakit perut, cirit-birit dan kekejaman pada orang yang sihat.

“Ais krim mencair dengan cepat pada suhu bilik dan ramuan yang manis, cair, cair adalah hidangan petri yang sempurna untuk bakteria seperti listeria, pada dasarnya kali kedua anda menggali ke dalam tab,” kata Bashir..

Ini adalah 5 tempat paling berkesan di dapur anda

Mac.10.201701:03

Di dunia yang sempurna, semua orang akan meletakkan ais krim mereka kembali ke dalam peti ais sejurus selepas menyapu hidangan (atau dua). Oleh kerana itu tidak akan berlaku setiap kali, Rachel Lustgarten, ahli diet pemakanan berdaftar dan keselamatan makanan di Perubatan Weill Cornell di New York City, mempunyai peraturan yang baik untuk pergi.

“Jika bekas tidak lagi dibekukan ke sentuhan dan ais krim cair tidak lagi dibekukan lagi, pint atau tab harus dibuang,” kata Lustgarten kepada HARI INI. “Juga, anda ingin memastikan untuk mengelakkan zon bahaya suhu 40 darjah hingga 140 darjah.”

Itu bererti bahawa ais krim separuh cair perlu dilemparkan dan tidak disahkan semula.

“Pembekuan menghalang pertumbuhan listeria tetapi tidak membunuhnya,” kata Lustgarten.

Perkongsian tidak selalu menjaga

Selain tidak menyegarkan semula ais krim cair, berfikir dua kali sebelum membiarkan seluruh keluarga makan terus dari bekas ais krim yang sama.

“Double mencelup dengan sudu yang kotor juga bukan sahaja tidak konsisten, ia adalah satu jemputan untuk setiap pepijat jahat berdekatan,” tulis Bashir.

Juga, apabila membuat ais krim di rumah, Lustgarten mengesyorkan menyimpan semua bahan dalam peti sejuk sehingga mereka bersedia digunakan. Dia juga mengesyorkan menggunakan resipi yang memanggil asas telur, telur masak atau menggantikan telur mentah untuk telur bubuk.

Sekarang anda bersenjata dengan ilmu keselamatan es krim yang sangat penting ini, sudah tiba masanya untuk mendapatkan scooping – pastikan anda memakan semua kebaikan krim sebelum ia mencairkan.

Jadi manis! HARI INI hari ini membawa anak-anak mereka ke Muzium Ice Cream

Jun.21.201804:03