Kejatuhan adalah musim wortel puncak – inilah cara untuk memilih, menyimpan dan memasaknya dengan sempurna

Wortel mentah membuat snek cepat dan mudah, tetapi sayuran akar yang serba boleh juga boleh dipanggang, direbus, dikukus atau tumis, serta dibakar ke dalam mufin, roti cepat dan kek. Walaupun mereka ruji supermarket sepanjang tahun, wortel sebenarnya mempunyai musim, atau dua musim tepat. Ada tanaman musim semi terlambat serta tanaman jatuh dan beberapa musim panen musim gugur masuk ke penyimpanan sejuk untuk musim sejuk, yang bermakna anda boleh menikmati wortel sekarang dan untuk bulan-bulan yang akan datang. Baca untuk petua untuk ping, menyimpan dan menyiapkan wortel.

Lobak
Judy Kim

Cara untuk wortel

  • Jeruk adalah warna yang paling biasa, tetapi wortel datang dalam pelangi warna. Semak pasaran petani anda untuk wortel, putih, kuning dan merah merah dan pilih dengan warna yang kaya dan kaya.
  • Cari buluh, wortel yang kukuh tanpa sebarang titik lembut. Kulit harus lancar dan bebas daripada retak atau pecah.
  • Sekiranya anda melihat wortel yang dijual di tandan, dengan puncak daun mereka masih melekat, pastikan sayur-sayuran cerah dan sama sekali tidak layu. Lobak wortel sedikit pahit tetapi boleh digunakan dalam pesto, sup dan salad.

Bagaimana untuk menyimpan lobak merah

  • Simpan wortel dalam beg plastik yang tidak ditutup di dalam peti sejuk. Mereka tahan lasak dan perlu menyimpan selama beberapa minggu.
  • Wortel kehilangan kelembapan melalui puncak berdaun mereka, jadi potong mereka sebelum menyimpan. Balutkan sayur-sayuran dalam tuala kertas lembap dan gunakannya dalam satu atau dua hari; mereka sangat halus dan pantas.

Bagaimana untuk menyediakan wortel

  • Kebanyakan orang mengupas lobak, tetapi gosok yang baik juga akan mencukupi, terutamanya jika anda bekerja dengan wortel bayi. Wortel tua cenderung mempunyai kulit pahit dan perlu dikupas.
Balsamic-Honey Roasted Carrots
Dapatkan Resipi itu

Balsamic-Honey Roasted Wortel

Lauren Salkeld

Lebih banyak resipi lobak merah

Pucheng Meringue Pie

Kue Carrot Granola Caramel

Permaidani Halus-Berpakaian (Gaya Jepun)

Cutlet Wortel

Krim Roasted Creamy dan Sup Lada Merah

Lauren Salkeld adalah penulis, editor dan pembangun resipi yang berpangkalan di New York. Beliau adalah kolumnis buku masakan untuk Meja Tasting dan telah menulis untuk Makanan & Wain, Kehidupan Organik Rodale, Epicurious dan Gourmet.