Kebenaran mengenai telur: Adakah kuning telur gelap lebih sihat daripada yang lebih ringan?

Kami tahu telur tidak hanya lazat, tetapi mereka adalah rumah api berkuasa nutrisi yang membuat pagi kita lebih sunnier … atau lebih mudah!

Tetapi apa yang kuning, kuning emas dan oren-merah sangat bermakna apabila ia datang kepada kesihatan yang relatif atau rasa telur?

Kadbod of eggs
Getty Images / EyeEm

Walaupun terdapat salah tanggapan biasa bahawa telur coklat mungkin lebih sihat – atau lebih alami – daripada yang berwarna putih, warna cangkang tidak bermakna banyak apabila ia datang kepada nutrien. Sebenarnya, telur putih diletakkan oleh ayam dengan bulu putih dan lobang telinga putih, sementara telur coklat berasal dari ayam dengan bulu coklat atau merah dan lobang telinga merah.

Sama ada anda merasakan keperluan untuk mengeluarkan wang tambahan untuk telur coklat, atau yakin mengeluarkan telur dari kadbod yang dibiarkan ke kanan adalah jauh lebih baik, telur berwarna berbeza semuanya mempunyai nutrien asas yang sama di dalam.

Saham Getty Images

Tetapi bagaimana dengan orang-orang itu, orang-orang?

Penyelidikan yang dilakukan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa warna kuning telur juga tidak menjejaskan nilai nutrisi telur. Semua kuning mengandungi kurang air, lebih banyak lemak dan sedikit kurang daripada separuh protein sebagai putih telur. Walau bagaimanapun, kebanyakan vitamin dan mineral telur didapati di kuning telur. Ini termasuk besi, vitamin A, vitamin D, fosforus, kalsium, tiamin dan riboflavin.

Walau bagaimanapun, apa yang diberi makan ayam, mempengaruhi warna kuning telur yang bervariasi. Bonnie Taub-Di, RDN, dan pengarang “Membacanya sebelum Anda Makan – Dari Label ke Meja,” berbanding cara pakan ayam memberi kesan kepada warna kuning betina bagaimana cara makan bit mungkin membuat kencing manusia berubah sedikit merah jambu. Begitu juga dengan mengambil makanan tambahan besi boleh membuat pergerakan usus menjadi coklat gelap atau bahkan hitam.

“Diet ayam memberi kesan kepada warna kuning telurnya, jika ia memakan tumbuh-tumbuhan yang mempunyai pigmen kuning oren, maka kuning boleh mengambil warna yang lebih oren. Jika makanannya terdiri daripada jagung atau gandum, warna kuning telur boleh menjadi warna yang lebih pucat, “Taub-Dix memberitahu HARI INI Makanan.

Kami terobsesi dengan telur awan halus ini

19.09.201700:34

Sementara naungan telur kuning telur mungkin tidak memberi kesan kepada nilai kesihatannya, banyak koki, petani dan tukang masak rumah bersumpah bahawa warna kuning telur sebenarnya mempengaruhi selera telur – dan hidangan yang digunakan di dalamnya. Semakin bertenaga naungan, rasa yang lebih bersemangat , mereka kata.

Le Coq Rico, sebuah restoran di New York City, dikenali dengan brunch yang berorientasikan telur, yang membolehkan pengunjung memilih jenis telur yang mereka ingin makan. Pengurus Besarnya, Anthony Battaglia, memberitahu Extra Crispy bagaimana telur mempunyai profil rasa yang berbeza, dan percaya kuning oren berwarna terang mempunyai kualiti yang lebih kaya. Sekiranya anda sedang memburu telur yang lebih baik, Battaglia mengesyorkan dengan teliti meneliti bagaimana burung-burung itu dibangkitkan dan apa yang mereka makan.

Disematkan pada Pinterest.