Inilah sebabnya Chick-fil-A tidak akan membuka hari permainan paling banyak di lokasi stadium baru

Terdapat berita gembira dan berita buruk untuk peminat Chick-fil-A di Atlanta, Georgia.

Menjelang musim bola sepak, rantai makanan cepat saji telah membuka gerai konsesi di Stadion Mercedes-Benz baru, di mana Atlanta Falcons akan memainkan permainan rumah mereka. Namun, dengan berpegang teguh pada polisi lama syarikat itu, lokasi baru akan tetap ditutup pada hari Ahad – hari tersibuk musim ini untuk mana-mana stadium bola sepak apabila kebanyakan permainan rumah akan dimainkan.

Chick-fil-A's new Atlanta Falcons stadium location
AP, saham Alamy

Menurut Washington Post, tujuh lapan rumah Falcons ‘rumah musim reguler pada hari Ahad tahun ini, kecuali untuk perlawanan malam Khamis pada Disember melawan New Orleans Saints.

“Walaupun kami berkhidmat di Chick-fil-A di beberapa stadium di seluruh negara, kami sentiasa mematuhi komitmen pengasas kami untuk ditutup pada hari Ahad,” kata John Mattioli, pengurus kanan perkongsian dan pemasaran aktivasi di rantai itu. “Ia memberi peluang kepada anggota pasukan kami untuk berehat sehari.”

Ramai peminat, bagaimanapun, kelihatan keliru, dan juga kecewa dengan keputusan perniagaan, memandangkan jenama itu akan kehilangan sebahagian besar jualan dari hari permainan.

Joseph M. Pawlak, Pengetua utama di firma penyelidikan makanan dan firma perundingan Technomic, berkata restoran Chick-Fil-A rata-rata membuat $ 3.3 juta dalam jualan tahunan, yang bersamaan dengan kira-kira $ 10,500 sehari. “Lokasi stadium pasti akan jauh lebih banyak dari segi jualan berbanding purata semasa permainan NFL,” katanya kepada KAMI HARI INI.

Tetapi, beliau mengatakan bahawa syarikat itu berpegang pada akar budayanya dengan memastikan semua unit ditutup pada hari Ahad, tidak kira lokasi dan peluang. “Ini difahami oleh pengguna, dan kebanyakan mengagumi keputusan mereka,” kata Pawlak. Sejak tahun 1946, kedai-kedai Chick-fil-A telah ditutup pada hari Ahad, dasar yang dimandatkan oleh pengasas rangkaian S. Truett Cathy.

Sudah tentu ada peluang jualan lain selain permainan NFL dan Ahad. “Kerjasama ini juga membolehkan kami memberi khidmat kepada pelanggan pada acara lain di stadium sepanjang tahun,” kata Mattioli sambil menambah bahawa akan ada konsert dan acara marquee lain yang diadakan di stadium selama enam hari dalam seminggu, sepanjang tahun.

Peminat Falcons juga akan mempunyai banyak pilihan makanan lain untuk dipilih pada hari permainan Ahad termasuk pizza, burger dan Tex-Mex dari banyak restoran khusus tempatan. Sebenarnya, satu perkara penting mengenai stadium baru adalah betapa harga yang berpatutan akan menjadi konsesi, yang dijangka menjadi cabaran besar untuk keluarga yang datang ke permainan.

Dan semasa musim Falcons biasa, gerai Chick-fil-A tidak akan kosong pada hari Ahad. Menurut ESPN, papan tanda rantai ayam akan dibalik, membolehkan perniagaan makanan yang berlainan untuk menjual konsesi tanpa jenama semasa permainan.

Bagi mereka yang khuatir tentang jualan Chick-fil-A yang hilang pada hari permainan, bagaimanapun, Pawlak mencadangkan ia tidak akan menyakiti mereka terlalu buruk. “Bagi syarikat yang melakukan lebih daripada $ 5.7 bilion dalam jualan tahun lepas, apa sahaja peluang jualan yang hilang di sana dengan ditutup pada hari Ahad di stadium ini adalah penurunan dalam baldi.”