Ini adalah cara yang paling cepat dan mudah untuk mengupas dan memotong bawang

Terdapat lebih daripada satu cara untuk memotong bawang – tetapi tidak semua kaedah dicipta sama.

Sekiranya pemikiran memotong bawang membuat anda menangis, jangan risau, kaedah chef yang diluluskan ini akan memotong dan dicing seperti pro dalam masa yang singkat. Penting untuk mencakar teknik kerana memotong bawang dengan cara yang salah sebenarnya boleh menjejaskan cara citarasa hidangan!

Bagaimana cara memotong dan menjimatkan bawang dengan cekap

Januari.15.201601:31

Bagi semua tukang masak rumah yang pernah menjilat jari, mengupas terlalu banyak lapisan atau menghiris jalur tidak sekata, berikut langkah-langkah mudah untuk membuat mencincang mudah seperti pai.

1. Sebelum anda memulakan, jika anda memotong sesuatu yang tajam, seperti bawang atau bawang putih, pastikan membersihkan papan pemotong anda (atau ambil satu lagi) sebelum memotong item seterusnya.

2. Daripada memegang pisau dengan pemegangnya, sebenarnya anda harus meletakkan jari dan jarum penunjuk anda pada “pegangan cengkerik” (asas bilah yang tepat di atas pemegang) untuk membolehkan lebih banyak kawalan semasa anda memotong.

3. Potong satu hujung bawang sehingga anda mempunyai pangkalan yang tetap untuk meletakkannya di papan pemotongan. Potong bawang pada separuh dan kupas kulit kertas.

4. Letakkan bawang yang dikupas separuh, bahagian bawah ke bawah, di papan memotong dan tahan perlahan di atas. Buat beberapa luka memanjang untuk membuat baris jalur, tanpa memotong hujung akar, yang akan menyimpan bawang bersama sambil membuat dadu akhir.

5. Seterusnya, selesai dengan memotong baris di sepanjang potongan yang anda buat untuk membuat potongan yang lebih kecil. Semakin dekat luka anda, semakin halusnya kepingan.

Bawang sayuran? Puaskan persediaan gurih dengan hidangan lazat ini:

Perancis Onion Soup with Brie and Cheddar
Dapatkan Resipi itu

Sup Bawang Perancis dengan Brie dan Cheddar

John Whaite

Renyah Baked Onion Rings
Dapatkan Resipi itu

Cincang Bawang Runcing Panggang

Casey Barber

Bucatini with Pancetta, Tomato and Onion
Dapatkan Resipi itu

Bucatini dengan Pancetta, Tomato dan Bawang

Lidia Bastianich