Ini adalah cara paling mudah dan terbaik untuk memasak ekor udang

Ketika datang ke makanan laut, tidak ada yang lebih mewah dari udang galah manis dan mentega. Walaupun udang mahal, tidak perlu dikritik oleh makanan laut ini kerana belajar cara memasak ekor udang sebenarnya cukup mudah – dan jauh lebih buruk daripada memasak lobster keseluruhan. Ia juga lebih murah daripada membeli seluruh krustasea, terutama apabila membeli ekor udang lobster beku.

Dekan salah satu sekolah memasak terkemuka di Amerika berkongsi tip-tip teratasnya dengan TODAY Food untuk memasak ekor udang dengan sempurna setiap kali.

“Ekor Lobster adalah terapi dan sangat mudah disediakan,” kata Brendan Walsh, dekan Sekolah Seni Kuliner di Institut Kuliner Amerika, kepada HARI INI. “Ia mempunyai rasa yang manis dan manis yang tidak mencurigakan dan bau seperti kesegaran lautan. Perkara utama yang anda tidak mahu lakukan adalah overcook it.”

Menurut Walsh, ini adalah cara terbaik untuk memasak ekor udang.

Bagaimana to cook lobster tail: roasted lobster tail
Brent Hofacker / Shutterstock

1. Lobster ekor panggang

Panaskan ketuhar kepada 425 darjah. Menggunakan dapur gunting, potong kulit luar ke tengah. Ini akan membolehkan shell dibuka. Menggunakan telapak tangan anda, sebarkan membuka cangkang sehingga anda mendedahkan daging putih yang indah dari ekor lobster. Menggunakan pisau tajam, buat celah pada daging ekor dan isi pembukaan dengan irisan lemon, thyme segar dan mentega (yang akan memelihara daging daripada mengering). Di bahagian atas ekor dengan percikan serbuk roti juga. Panggang ekor dalam oven selama kira-kira 12-15 minit. Ekor lobster panggang dilakukan apabila termometer yang dibaca segera dimasukkan ke dalam 140 darjah.

2. Ekor udang lobster

Menggunakan dapur gunting, potong cangkang luar di tengah dan buka cangkang sehingga daging itu benar-benar terdedah. Buat celah dalam daging ekor dan isi pembukaan dengan sedikit mentega untuk melindungi daging. Buang selama 5 hingga 6 minit. Ekor dilakukan apabila termometer yang dibaca segera dimasukkan ke dalam 140 darjah.

Bagaimana to cook lobster tail: Grilled lobster tail
Shutterstock

3. Ekor udang galah

Panaskan panggangan. Sediakan ekor lobster untuk memasak supaya dagingnya terdedah sepenuhnya. Letakkannya di atas gril untuk melindungi daging. Tutup tudung dan panggang selama 5 hingga 7 minit, baki dua atau tiga kali kali dengan membersihkan daging terdedah dengan mentega cair. Cangkang itu akan menjadi lebih sukar kerana ia memasak, tetapi dagingnya akan terus bertenaga. Ekor udang lobster panggang dilakukan apabila termometer yang cepat disisipkan dimasukkan 140 derajat. Untuk persiapan yang benar-benar unik, cuba mentega lemon-thyme atau minyak zaitun tambahan dandanan dengan thyme dan lemon zest.

4. Menggilap ekor udang

Menggunakan dapur gunting, potong cangkang luar di tengah dan buka sehingga daging terdedah. Letakkan ekor lobster di dalam pengukus dan masak selama 8 hingga 10 minit, sehingga termometer yang dibaca segera mencatatkan 140 darjah. Hidangkan dengan lobak cair, berperisa atau dalam gulung lobster.

Bagaimana to cook lobster tail
Lance Booth / HARI INI

5. ekor udang galah

Apabila udang udang mendidih, adalah penting bahawa air tidak dipanaskan hingga mendidih mendidih, yang berlaku pada 212 darjah. Sebaliknya, air harus dipanaskan hingga menjadi 185 darjah. Rebus keseluruhan, ekstrak ekstrak selama 10 minit, kemudian biarkan sejuk. Memakai sarung tangan, memerah bahagian bawah ekor dan bahagian atas akan retak dan terbuka dengan cepat. Gunakan gunting dapur untuk membebaskan daging di ekor udang galah.

6. Kelapa udang lobster

Menggunakan dapur gunting, potong cengkerang luar ke tengah dan keluarkan daging dari cangkangnya. Pisau daging menjadi kepingan 1/2 inci. Dalam kuali, panaskan 1 sudu besar mentega, 1 sudu teh cincang bawang merah dan 1 rendang thyme. Masukkan daging lobster dan masak selama 2 hingga 3 minit, sehingga daging sedikit lut dan masak. Tambah memerah jus lemon dan berkhidmat di atas buters roti bakar.

7. Lobster udang ketuhar gelombang mikro

Jangan lakukannya, kata Walsh – dan HARI INI editor makanan bersetuju. Ekor udang tidak termasuk dalam gelombang mikro!

Sekarang bahawa ia telah dilindungi, sudah tiba masanya untuk memasak dengan resipi lazat yang memaparkan ekor udang!

Butter Poached Lobster Salad
Dapatkan Resipi itu

Salad Lobster Mentega

Michael Gulotta

“Ia mungkin kelihatan agak menakutkan, tetapi tidak ada cara yang lebih baik untuk mengesankan tarikh daripada menghidangkan udang yang dimasak di rumah,” kata chef Michael Gulotta. “Hidangan ini mewah, tetapi menghairankan ringan dan menyegarkan.”

Lobster Roll Sliders
Dapatkan Resipi itu

Slider Lobster Roll

Siri Daly

“Apa yang boleh salah dengan daging udang yang manis, kental yang dilemparkan dalam saus berkrim, di antara roti mentega? Tidak ada apa-apa!” Siri Daly berkata. Dia suka mengubahnya menjadi slider bersaiz menggigit untuk pihak.

Lobster Rolls with Cumin-Lime Slaw
Dapatkan Resipi itu

Lobster Rolls dengan Cumin-Lime Slaw

Stephan Bogardus

Resipi ekor udang ini mudah dibuat, ditambah lagi segar dan lazat, ia pada dasarnya adalah makanan sejuk yang sempurna untuk musim panas yang hangat.

Lukas's Lobster Roll
Dapatkan Resipi itu

Roll Lobster Luke

Lobster Lukas

Roll lobster Maine ini dipenuhi dengan hanya beberapa rempah, sentuhan mentega dan mayonis sehingga keindahan daging lobster benar-benar bersinar melalui.

Panas Artichoke and Lobster Dip
Dapatkan Resipi itu

Artichoke panas dan Lobster Dip

Julie Lightbourn

Pembuka dekaden ini boleh disebat dalam beberapa minit dalam pemproses makanan. Tekstur berkrim dan rasa yang kaya menjadikannya penenang orang ramai yang sebenar!