‘Ia adalah tempatnya yang bahagia’: Ibu menulis surat kepada pizzeria selepas bunuh diri anaknya

Sekiranya anda atau orang yang anda perlukan memerlukan bantuan, sila hubungi Lifeline Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan di 1-800-273-8255.

Selepas Isaac Pedley yang berusia 15 tahun mengambil nyawa sendiri, ibunya Jennifer menulis surat tentang cintanya sebuah restoran pizza yang menyentuh hati di seluruh Amerika – dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengambil tindakan.

Kebanyakan orang akan menganggap Ishak sebagai seorang pelajar sekolah tinggi yang bahagia dan seimbang, bapanya, Ken, memberitahu KANAK-KANAK Makanan. Dia adalah seorang atlet yang berjaya dan lurus dengan As lurus. Dia adalah kepribadian dan belas kasihan – jenis orang yang “tidak pernah bertemu orang asing,” kata Ken.

Dalam surat itu, yang dihantar kepada Scott dan Ally Svenson, pengasas bersama MOD Pizza, pada bulan Disember, Jennifer menggambarkan bagaimana Ishak pertama kali menjelajah ke Naperville, Illinois, pizzeria dengan sekumpulan teman sebelum tahun pertama sekolah menengah . Skuad MOD (seperti yang dipanggil restorannya) melonjak mesra, “halo,” dan Ishak adalah satu-satunya yang mengembalikan ucapannya. Pengurus kedai, Eric Kowalski, memberikan kebaikan Ishak dengan susu kencang percuma.

“Tidak boleh menjadi klise, tetapi ini benar-benar permulaan persahabatan yang indah,” tulis Jennifer.

Ishak Pedley's suicide was an impetus for change.
Bunuh diri Isaac Pedley adalah dorongan untuk perubahan.Jennifer Pedley

The Pedleys telah berpindah ke Naperville pada tahun 2015, dan Isaac mempunyai masa yang sukar dengan peralihan itu, tulis Jennifer. Dia bergelut dengan kemurungan dan kecemasan, dan dapat menerima bantuan. Di rumah Pedley, perbincangan tentang penyakit mental tidak pernah membungkam dan Ishak bercakap secara kerap dan secara terbuka mengenai kemurungan dan kecemasannya dengan kedua ibunya (seorang pekerja sosial) dan ayah (yang bekerja untuk sementara waktu di sebuah hospital psikiatri).

Selepas mendapat pertolongan, Ishak seolah-olah melakukan dengan baik, menurut keluarga ini. Dia telah menjadi juara gusti yang tak terkalahkan dengan lurus-Seperti dan sekumpulan kawan-kawan baru, Jennifer menulis. Persahabatan dengan Kowalski dan kehangatan kakitangan di MOD juga merupakan tempat yang terang untuk Ishak.

Walau bagaimanapun, pada musim gugur tahun 2016, kebimbangan Isaac semakin buruk, walaupun keluarganya menyatakan bahawa dia terus berjalan lancar di sekolah, mengambil bahagian dalam aktiviti dan masih sering mengunjungi restoran pizza.

Tetapi pada 10 April 2017, Ishak mengambil nyawa sendiri.

The Pedley Family.
Keluarga Pedley.Jennifer Pedley

Isaac dikebumikan dalam baju t-shirt MOD – “betul apa yang dia mahu,” tulis Jennifer. Kowalksi dan kakitangannya menghadiri pengebumian itu, menjadi tuan rumah para tetamu di pizzeria selepas itu, menamakan pizza kegemaran Isaac “The Isaac”, dan meletakkan foto Isaac pada dinding mural mereka, yang menulis Jennifer dia “tersenyum di langit tentang itu.”

Restoran Naperville juga mengadakan penggalangan dana pada bulan Oktober berikutan kematian Ishak. Kowalski dan pasukannya mengumpul $ 3,800 dan menyumbang kepada Perkhidmatan Pencegahan Bunuh diri di Batavia, Illinois.

“Mengapa saya memberitahu anda ini?” Jennifer menulis dalam suratnya kepada Svensons. “Saya berkongsi ini dengan anda kerana saya ingin anda tahu betapa pentingnya MOD adalah untuk anak lelaki kami, bagaimana ia adalah tempatnya yang bahagia, tempat di mana dia merasa disayangi dan diterima tanpa persoalan. Tempat di mana ketika saya tahu dia ada di sana saya dapat menghembus nafas mengetahui dia berada di tempat yang baik. “

Ishak Pedley at MOD pizzeria, suicide prevention
Ishak di gim pizza MOD.Jennifer Pedley

Apabila Svensons mula-mula membaca surat Jennifer pada bulan Disember, mereka merasakan panggilan untuk bertindak untuk menjadikan MOD sebagai tempat bagi semua pekerja dan pelanggan – untuk setiap orang dan orang yang mungkin memerlukan garis hayat.

“Ia membawa kita ke lutut,” kata Ally kepada HARI INI. “Untuk menulis surat untuk memberitahu kami apa yang baik, di mana terdapat cahaya, apa yang positif, itulah bahagian yang menjadi tindakan untuk bertindak, ini adalah menyayat hati, apa yang boleh kita lakukan untuk membantu?”

Svensons diberitahu bahawa restoran Naperville mengadakan pungutan wang pada bulan Oktober, tetapi mereka tidak tahu cerita penuh sehingga Jennifer menulis kepada mereka secara langsung pada bulan Disember. Pada bulan-bulan berikutnya, Svensons memutuskan bahawa mereka mahu membuat kempen yang lebih besar untuk menyebarkan kesedaran tentang pencegahan bunuh diri.

Pada bulan Mac, video Ally membaca surat pemecah jantung Jennifer difilmkan. Ia pada mulanya dicipta untuk pengurus umum MOD, jurucakap MOD memberitahu HARI SATU Makanan, tetapi menjadi penting kepada misi syarikat.

Svensons meminta bantuan The Jed Foundation (JED), yang telah berusaha untuk melindungi kesihatan emosional dan mencegah bunuh diri di kalangan remaja dan belia selama 18 tahun. Menurut laporan 2016 dari Pusat Kawalan Penyakit, bunuh diri adalah penyebab utama kematian kedua di kalangan rakyat Amerika berusia 10 hingga 35 tahun..

The MOD Squad and Pedley Family stand beside Isaac's photo on the mural wall.
Skuad MOD dan Keluarga Pedley berdiri di samping foto Isaac di dinding mural.Jennifer Pedley

“Kami cenderung stereotaip bahawa ia adalah kanak-kanak yang bermain di sudut gimnasium. Ini boleh berlaku sesiapa. Kepada mana-mana ibu bapa. Dan anda fikir anda melakukan perkara yang betul, “kata Ken kepada HARI INI.

Beliau berkata, “Bunuh diri adalah sesuatu yang kita bincangkan dengannya, secara umum dan istilah tertentu. Apa yang tidak kita bicarakan adalah apa yang anda lakukan pada masa ini ketika anda bersendirian … Kita sepatutnya berkata, mari kita hubungi mereka sekarang. Mari kita biarkan mereka tahu kita boleh menghubungi satu hari nanti. “

Dalam usaha untuk mendapatkan orang-orang yang mungkin bergelut lebih selesa dengan memanggil asas seperti JED atau Lifeline Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan, MOD Pizza mencipta “Impak Pizza” yang pertama dan menyebarkan perkataan tentang bagaimana membicarakan tentang bunuh diri.

MOD Pizza launches campaign for suicide prevention.
MOD Pizza melancarkan kempen pencegahan bunuh diri.MOD Pizza

Pelanggan boleh memesan “The Isaac” (dengan minyak zaitun, bawang putih, ricotta, bawang merah, tomato panggang anggur, balsamic vinaigrette dan basil) di 350 lokasi MOD untuk menghormati Ishak dan membantu memerangi bunuh diri remaja kini melalui Oct. 1. Pada masa ini, MOD menghubungkan semua pekerja, pelanggan dan komuniti setempat kepada program dan inisiatif JED. Maklumat ini ditulis pada pemegang napkin MOD dan papan komuniti dalam oren terang.

“Ia adalah warna kegemaran Isaac,” kata Ally kepada HARI INI. “Ia menghantar mereka betul-betul kepadanya.”

Pekerja MOD – termasuk abang Ishak, Asher, yang menyertai pasukan Naperville sejurus selepas ulang tahun ke-18 – juga memakai bandana oren untuk menghormati peminat terbesar mereka. Apabila inisiatif itu berakhir, MOD akan mendermakan sekurang-kurangnya $ 50,000 kepada JED.

“Apabila dia meninggal dunia, perjuangan saya sebagai seorang ayah adalah 15. Apa warisannya?” Ken memberitahu KESELURUHAN Makanan. “Mereka membawa belakang ini sebagai penghormatan kepada saya untuk melihat warisannya sekarang, semua yang kita ada adalah gambar dan perhiasan untuk berduka. Isu keseluruhan sangat penting. “

Sekiranya anda atau orang yang anda perlukan memerlukan bantuan, sila hubungi Lifeline Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan di 1-800-273-8255.

Erica Chayes Wida adalah seorang wartawan dan penulis makanan di New York City yang terobsesi dengan budaya, puisi dan perjalanan. Ikut kerjanya di Instagram dan Contently.