Hidupkan kentang panggang anda ke dalam hidangan: 7 cara mudah namun tidak dapat ditarik untuk berpakaian spuds

Sukar untuk membayangkan hidangan sampingan yang lebih memuaskan daripada kentang panggang yang klasik, tetapi tidak ada alasan bahawa spuds harus terhad kepada peranan yang menyokong semasa makan malam. Dengan menambah beberapa ramuan dan melakukan sedikit persiapan tambahan, anda boleh mengubah kentang bakar standard ke dalam hidangan yang mengisi dan menguatkan. Paling penting, kentang adalah sangat serba boleh dan berkahwin dengan pelbagai profil rasa yang berbeza dari Mexico ke India ke Itali.

Pizza baked potato
Pizza kentang panggangLauren Salkeld

Tujuh idea ini memudahkan untuk menolak kentang panggang ke tengah plat. Setiap resipi membuat topping cukup untuk empat kentang. Gunakan kentang russet (baking) dan ingat bahawa kentang yang lebih besar membuat makanan yang lebih besar. Untuk bermula, gosokkan kentang, kemudian gunakan garpu untuk menembusi mereka di beberapa tempat. Bakar kentang pada lembaran penaik dalam ketuhar 400 darjah F hingga kulitnya rangup dan dagingnya lembut, kira-kira sejam.

Jika anda lebih suka, anda juga boleh “membakar” kentang dalam ketuhar: Kupas kentang dan menusukkannya dengan garpu di beberapa tempat, kemudian letakkan pada piring selamat dan ketuhar gelombang mikro di atas selama lima minit. Flip kentang dan microwave selama tiga hingga lima minit lagi. Jika mereka tidak cukup lembut, teruskan gelombang mikro, satu minit pada satu masa, sehingga siap.

1. Piza peppersoni (gambar di atas): Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit, kemudian potong separuh panjang. Gunakan garpu untuk meremukkan daging kentang, kemudian musim dengan garam dan lada dan gerimis ringan dengan minyak zaitun. Spread 3-4 sudu marinara saus pada setiap kentang, kemudian atas dengan kira-kira 3 sudu mozzarella dicincang dan 4 iris pepperoni tipis. Bakar pada helai baking sheet, dalam ketuhar 400 darjah F, sehingga keju cair dan pepperoni segar, 15-20 minit.

Baked potato with broccoli and cheddar
Panggang kentang dengan brokoli dan cheddarLauren Salkeld

2. Broccoli cheddar: Kira-kira 30 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda. Dalam hidangan penaik, letakkan 4 cawan bunga broccoli kecil dengan 2 sudu minyak zaitun, musim dengan garam dan lada dan panggang dalam ketuhar 400 darjah F – suhu yang sama untuk kentang panggang – sehingga menjadi coklat, kira-kira 20 minit . Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit, kemudian potong separuh panjang. Gunakan garpu untuk meremukkan daging kentang, kemudian musim dengan garam dan lada dan atas dengan tepung mentega kecil. Bahagikan brokoli di antara kentang dan atas masing-masing dengan kira-kira 3 sudu besar cheddar parut atau keju lain. Bakar pada helai baking sheet, dalam ketuhar 400 darjah F, sehingga keju cair, 5-10 minit.

Baked potato with white beans and garlicky greens
Kentang yang dibakar dengan kacang putih dan sayur-sayuran berminyakLauren Salkeld

3. Kacang putih dan sayur-sayuran berminyak: Kira-kira 20 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda. Dalam tumis besar dengan api sederhana, tumis bawang putih 2 cengkih bawang putih dan 1/2 sudu teh serpihan lada merah dalam 2 sudu minyak zaitun selama 1 minit. Masukkan 1 (15.5-ounce) kaleng kacang putih yang disalirkan dan dibilas dan masak, kacau, selama 5 minit. Tambah 6 cawan beras dan cincang Swiss cincang, bersama-sama dengan 1/4 cawan air, dan kacau untuk menggabungkan. Tutup kuali dan teruskan masak, kacau sekali-sekala, sehingga chard Swiss layu, kira-kira 5 minit; musim dengan garam dan lada. Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit kemudian potong separuh memanjang. Gunakan garpu untuk meremukkan daging kentang, kemudian musim dengan garam dan lada dan gerimis ringan dengan minyak zaitun. Bahagikan chard dan kacang Swiss di kalangan kentang.

Baked potato with chili
Panggang kentang dengan cabaiLauren Salkeld

4. Chili: Kira-kira 15 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda. Di dapur atau di dalam ketuhar gelombang mikro, haba 1 (14.7-ounce) boleh atau 2 cawan daging buatan sendiri atau cabai vegetarian. Pasang topping cabai kegemaran anda, seperti bawang merah cincang, keju parut, krim masam dan salsa. Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit, kemudian potong separuh panjang. Gunakan garpu untuk meremukkan daging kentang, dan kemudian musim dengan garam dan lada. Bahagikan cabai panas di antara kentang dan berkhidmat dengan topping bersama.

Baked potato with vegetables, feta and olives
Panggang kentang dengan sayur-sayuran, feta dan buah zaitunLauren Salkeld

5. Sayuran, feta dan zaitun: Kira-kira 25 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda: Dalam kuali tumis besar di atas api sederhana, tumis 1 irisan bawang merah kecil tipis dalam 2 sudu minyak zaitun selama 3 minit. Masukkan 1 cengkih bawang putih yang dicincang dan tumis selama 1 minit. Tambah 1 lada merah lada besar dan 1 zucchini yang dihiris sederhana dan tumis sehingga lembut dan mula menjadi coklat, kira-kira 15 minit. Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit kemudian potong separuh memanjang. Gunakan garpu untuk meremukkan daging kentang, kemudian musim dengan garam dan lada dan gerimis ringan dengan minyak zaitun. Bahagikan campuran sayur-sayuran di antara kentang dan taburkan dengan 1-2 sudu makan setiap feta yang hancur dan zaitun hitam yang diencerkan dan dicincang.

Lauren Salkeld

6. Chana masala (kari chickpea): Kira-kira 20 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda. Dalam periuk tumis besar di atas api sederhana, tumis 1 bawang kecil dicincang dalam 2 sudu minyak zaitun selama 3 minit. Masukkan 1 cengkih bawang putih yang dicincang dan tumis selama 1 minit. Tambah 1 kaleng kacang soya yang dibilas dan ditapis, 1 dadu tomato, 1/4 cawan air, 1 sudu besar halia segar parut, 1/2 sudu teh garam masala dan 1/4 sudu teh kunyit. Bawa ke reneh, kemudian turunkan api dan teruskan simmering selama 10 minit; musim dengan garam, lada dan jus lemon segar. Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit kemudian potong separuh memanjang. Gunakan orang untuk mengepam daging kentang, dan kemudian musim dengan garam dan lada. Bahagikan masala chana di antara kentang dan hiaskan dengan cilantro segar yang dicincang.

7. Carbonara dengan kacang: Kira-kira 20 minit sebelum kentang akan siap, mula membuat topping anda. Masak 4 jalur bacon sehingga rangup, kemudian biarkan sejuk dan hancur. Masak 1 cawan kacang beku dalam air mendidih selama 1 minit, kemudian longkang dan berjalan di bawah air sejuk ais. Bulu telur 4. Setelah kentang siap, biarkan sejuk selama 1-2 minit kemudian potong separuh memanjang. Gunakan orang untuk mengepam daging kentang, kemudian musim dengan garam dan lada dan gerimis ringan dengan minyak zaitun. Bahagikan kacang dan daging di antara kentang. Teratas dengan telur rebus, taburi dengan kira-kira 2 sudu teh parut Parmesan dan musim murah hati dengan lada.