HARI INI meletakkan daging ‘tanpa daging’ untuk ujian: Adakah rasa seperti ayam?

Bill Gates dan pengasas Twitter berjudi berjuta-juta bahawa pencinta daging akan memeluk produk berasaskan tumbuhan baru yang meniru rasa ayam dan daging lembu. 

Pengganti daging mengalami kesulitan untuk membuat jadual makan malam rakyat Amerika selama bertahun-tahun, tetapi gergasi teknologi percaya produk terbaru ini akan melepasi ujian “selera seperti ayam”. Gates telah bertemu beberapa kali dengan Ethan Brown, yang produknya, Beyond Meat, adalah protein mash dari kacang dan tumbuhan. Hanya jangan panggil daging “palsu” itu. 

Ethan Brown, here in his Missouri plant, doesn't like to call his product
Ethan Brown, di sini di kilang Missouri, tidak suka memanggil daging “palsu” produknya. Hari ini

“Saya semacam bulu pada penggunaan kata ‘palsu,’ ” Brown memberitahu TODAY’s Craig Melvin semasa lawatan ke ladang Columbia, Mo.” Saya hanya sama sekali tidak bersetuju dengan itu. Ini adalah kumpulan asid amino, lemak dan air yang sama seperti apa yang anda peroleh dari haiwan, jadi saya berpendapat bahawa ia adalah daging. “

The TODAY anchors rasa diuji Beyond Meat Jumaat untuk melihat jika mereka dapat memberitahu haiwan dari tumbuhan. Mereka menduga salah bagi ayam dan daging lembu, dan mereka tidak bersendirian: Gates blogged bahawa dia “terkesan” oleh ayam Beyond Meat dan tidak dapat memberitahu perbezaan. 

Satu creative use for Beyond Meat which, when tested by the TODAY anchors, tasted a lot like real meat.
Satu penggunaan kreatif untuk Beyond Meat yang, ketika diuji oleh sauh TODAY, merasai banyak seperti daging nyata.Hari ini

Bahan utama berasal dari ekstrak kacang yang mengalami proses proprietari. 

“Ia hanya sangat bersih, jadi tidak ada kanji dengannya, dan ada lemak yang sangat sedikit,” kata Brown mengenai ramuan utama. “Ini semua protein, jadi ia telah diekstrak dari kacang.”

Kesukaran kini datang dalam mencari cara untuk meyakinkan karnivor untuk beralih. 

“(Gates) berkata jika anda boleh menjatuhkan harga ini jauh di bawah daging dan mendapatkan pengedaran antarabangsa, anda boleh memberi sumbangan yang nyata kepada pemakanan manusia,” kata Brown. “Bagi saya, ia benar-benar mendapat hak tekstur jadi lancar untuk orang ramai. Mereka boleh meletakkannya dengan betul dalam hidangan kegemaran mereka. “

Syarikat itu juga merancang untuk keluar dengan alternatif hamburger pada musim panas ini. Produk ini tidak termasuk kolesterol, hormon atau lemak trans. 

Beyond Meat is part of a growing trend that will see more plant-based meat substitutes hitting the market.
Beyond Meat adalah sebahagian daripada trend yang semakin meningkat yang akan melihat lebih banyak pengganti daging berasaskan tumbuhan memukul pasaran.Hari ini

“Ia mudah kerana ia telah dimasak, jadi apa yang perlu anda lakukan ialah memanaskannya dalam kuali dengan sedikit minyak,” kata Brown.. 

Pengasas bersama Gates dan Yahoo Jerry Yang telah melabur di sebuah syarikat berteknologi makanan berasaskan tumbuhan lain dengan mata ke arah memecahkan pasaran daging $ 177 bilion. Begitu juga dengan Hampton Creek Foods yang berpangkalan di San Francisco juga menggunakan formula berasaskan tumbuhan untuk mereplikasi ruji yang lain: telur. Syarikat itu baru-baru ini mengumpul lebih daripada $ 30 juta daripada pelabur swasta berdasarkan janji mayonis kurang telurnya. 

“Ini semakin berkembang,” pakar industri Brian Todd memberitahu HARI INI. “Lebih-lebih lagi, mereka ingin merayu kepada penonton vegetarian dan penonton yang lebih luas pengguna yang berminat dalam produk yang lebih sihat.”

Ikut Scott Stump di Twitter dan Google+.