Hacks parti percutian: Bagaimana untuk mencari keju terbaik pada anggaran

Parti-parti percutian ada pada kami dan sementara itu boleh menjadi tekanan untuk berfikir tentang perancangan menu untuk orang ramai yang besar, anda tidak boleh salah dengan papan keju yang hebat.

Tetapi keju yang baik boleh menjadi sangat mahal dan jika anda telah meniup anggaran anda untuk minuman keras, dekorasi dan pembuka selera lain, anda mungkin tertanya-tanya jika anda boleh mendapatkan dengan melayani beberapa keping keju Amerika. Jangan bimbang, perancang parti. Berikut adalah beberapa petua dan petikan kegemaran kami untuk membeli keju terbaik pada anggaran dan bagaimana untuk meregangkan setiap baji untuk orang ramai yang lebih besar.

Apa jenis wain yang pergi dengan plat keju?

Ogos.31.201604:57

Papan keju 101

Apa sahaja bajet anda, ada beberapa peraturan asas untuk meletakkan papan keju bersama-sama. Banyak tuan rumah berfikir bahawa papan keju yang serba lengkap harus selalu menyertakan satu keju keras, satu lembut dan satu keju lembut, tetapi Jason Sobocinski, pemilik dari Caseus Fromagerie Bistro di New Haven, Connecticut, mengatakan bahawa anda tidak semestinya perlu membeli sekumpulan keju berbeza untuk membuat kesan yang besar.

“Anda boleh memberi kesan yang sangat besar dengan membentangkan keju yang benar-benar baik yang sempurna dipasangkan dengan wain, bir atau jem,” kata Sobocinski kepada KAMI. Jika anda ingin menghidangkan pelbagai jenis keju, cheesemonger mengesyorkan menawarkan jenis yang dibuat dari pelbagai jenis susu, supaya keju susu, kambing, lembu dan kambing semuanya diwakili di papan anda.

Makanan Sejati

Dan berapa banyak yang cukup? Sobocinski mencadangkan pelanggan membeli sebanyak tiga auns keju setiap tetamu. Oleh itu, jika anda melayani tiga jenis keju dan 12 tetamu datang, anda perlu membeli 12 auns setiap keju untuk memastikan semua orang dapat merasai setiap jenis. Jika anda melayani pembuka selera lain, satu atau dua auns keju mestilah mencukupi.

Cara membuat rasa keju lebih baik

Oleh itu, anda tidak mampu membuang bahan makanan mewah tetapi jangan bimbang: Hampir setiap keju boleh ditingkatkan dengan beberapa langkah persediaan mudah.

1. Biarkan ia panas.

Terlepas dari harganya, keju apa saja yang baru saja datang dari peti sejuk perlu memanaskan suhu bilik sebelum rasa riilnya diturunkan. Caranya ialah membiarkannya panas tanpa mengering. Sobocinski mencadangkan mengambil keju keluar dari peti sejuk kira-kira sejam sebelum menyampaikannya dan kemudian menutup kepingan keju dengan mangkuk supaya mereka boleh “bernafas” tanpa mula mengumpul kelembapan di permukaan mereka. Dan sementara potongan pre-cutting dapat membuat keju lebih mudah bagi para tamu tertentu untuk mengendalikan, ia akan mengeringkannya lebih cepat dan membuat beberapa potong tidak dapat dimakan.

2. Tambah aksesori.

Cara lain untuk membuat keju paling banyak adalah mengisi papan anda dengan banyak tambahan percuma. Jimmy Kennedy, koki di Cabot, mengesyorkan mengisi papan anda dengan pelbagai jenis roti, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, keropok, sayuran jeruk, zaitun, daging dan perasa seperti mustard gandum, jemur manis dan madu. Kennedy menekankan bahawa keju harus sentiasa mengambil peringkat tengah, tetapi penambahan lazat boleh “membantu meningkatkan rasa dan penampilan keju berkualiti rendah.”

Makanan Sejati

3. Mainkan positif.

Cathy Strange, penyelaras eksekutif pasukan khusus Whole Foods Market, mengatakan bahawa berpakaian papan anda turut membantu untuk berpakaian keju. Selain menghidangkan pelbagai item yang disertakan, Strange mengesyorkan menghidangkan keju dengan kacang yang mempunyai kulit masih utuh, seperti kenari atau badam. “Kepahitan dalam kulit mengeluarkan krim keju,” katanya. Dan sementara itu bagus untuk menawarkan tetamu pelbagai barangan untuk dipasangkan dengan keju, Aneh mengingatkan terhadap pergi ke laut: anda mahu papan keju anda kelihatan menarik, tidak berantakan.

4. Gunakan alat yang betul.

Ketiga pakar dinasihatkan untuk melayani keju dengan pisau kecil dan tajam untuk keju keras dan penyebar untuk keju lembut. Sobocinski berkata untuk melangkaui keju pesawat kerana para tetamu perlu mengambil keseluruhan keju untuk menggunakannya, yang boleh menyebabkan banyak pengendalian makanan yang tidak perlu dan dapat meningkatkan penyebaran kuman.

Keju bajet terbaik

Kambing yang hebat.

Sobocinski mengesyorkan Pico, yang merupakan keju kambing Perancis lembut dari rantau Perigord dengan pedalaman aromatik, aromatik. Ia datang dalam kotak bulat, sering kayu, kotak dan akan dikenakan biaya kira-kira $ 8 untuk 3.5 auns.

Biru pada anggaran.

Pencinta keju biru harus mencari La Fourme d’Ambert, yang berharga kira-kira $ 15 per paun. Sobocinski menggambarkan keju susu lembu ini sebagai “fudgy” biru yang menawarkan satu ton rasa funky, bersahaja untuk harga.

Bagaimana untuk membuang pesta percutian dengan tema sweater hodoh

Dis. 04/04/201304:02

Keseronokan muda.

Keju seperti Manchego, Gouda, Gruyere dan cheddar, boleh berumur di mana-mana dari tiga bulan hingga empat tahun sehingga rasa boleh berbeza-beza secara liar. Secara umum, keju lebih tua, lebih mahal, kerana lebih banyak masa dan usaha telah masuk ke dalam proses cheesemaking. Keju yang telah berumur lebih lama mempunyai kelembapan yang lebih rendah (ia akan menjadi lebih sukar seperti Parmesan yang bagus) dan akan mempunyai rasa yang lebih berani, lebih baik, menjelaskan Kennedy.

Tetapi itu tidak bermakna versi yang lebih muda tidak akan menjadi lazat. Contohnya, jika anda suka Manchego, tetapi tidak mampu membayarnya yang sudah berusia enam bulan (dan mungkin mahal $ 25 paun) cuba versi yang lebih muda: A Manchego yang sudah berusia selama tiga bulan mungkin akan membuat anda kembali hanya $ 15 satu paun.

Bintang bersinar.

Jika anda ingin melekat pada satu keju asas dan keju, pilihlah untuk penggemar orang ramai yang serba boleh: Beemster Classic Gouda, keju susu lembu Belanda. Sobocinski menggambarkannya sebagai kuat, sihat dan manis. Ia datang dalam pusingan gergasi, tetapi hanya membeli sebanyak yang anda perlukan di pasar raya tempatan atau cheesemonger anda. Versi 18 bulan yang berusia kira-kira $ 25 satu paun. Satu lagi aspek hebat keju ini ialah pasangan yang sama dengan bir IPA hoppy seperti yang dilakukan dengan wain putih yang bertubuh penuh.

Tidak peduli bagaimana anda menghirupnya, banyak orang yang suka keju dan hanya akan terkesan bahawa anda meluangkan masa untuk mengatur beberapa pilihan hanya untuk mereka – dan tidak perlu memakan berapa banyak wang yang anda simpan!

Frances Largeman-Roth, RDN, adalah seorang ahli pemakanan, penulis, ibu tiga dan pengarang terlaris. Buku beliau termasuk “Feed the Belly,” “The Diet CarbLovers,” dan “Makan dalam Warna.” Ikuti @FrancesLRothRD dan semak laman webnya.

Disematkan pada Pinterest.