Epal yang anda beli hanya mungkin berumur setahun – tetapi adakah ia penting?

Daun berubah, suhu turun, dan ketika kita meluncur turun sepenuhnya, peralihan dalam musim bermakna satu perkara yang sangat penting untuk foodies: Ia musim apel.

Tetapi adakah anda tahu bahawa epal di rak supermarket anda mungkin hampir setahun? Itulah sebabnya – dan mengapa ia tidak semestinya bermakna anda perlu panik.

Kenapa epal anda mungkin berusia setahun

03 Oktober 201400:49

Lauren Sucher, seorang jurucakap Pentadbiran Makanan dan Ubat, mengesahkan TODAY.com bahawa epal di rak-rak kedai tidak semestinya segar kerana mereka kelihatan.

“Beberapa komoditi, termasuk epal, boleh disimpan untuk memperluas ketersediaan mereka untuk pemasaran,” katanya. “Dalam suhu terkawal dan kelembapan yang rendah, epal boleh disimpan selama berbulan-bulan sebelum dimakan.”

Mengikut laman web Jabatan Pertanian A.S., epal yang baru dipilih tidak ditangani akan berlangsung beberapa minggu sebelum mereka berubah menjadi lembut dan reput, sehingga mereka sering disimpan di bawah keadaan terkawal suhu yang membolehkan mereka bertahan hingga 10 bulan. Sebaik sahaja ia dikeluarkan dari storan, bagaimanapun, jam mula berdetik sekali lagi.

“Untuk melambatkan pasir masa yang pepatah, beberapa pengedar buah mengolah sampah epal mereka dengan sebatian gas, 1-methylcyclopropene,” negeri-negeri USDA. “Ia memanjangkan kualiti penyimpanan selepas buah dengan menyekat etilena, gas tanpa warna yang secara semula jadi mengawal penuaan dan penuaan.”

Bahan kimia yang sama digunakan untuk mengurangkan “penghijauan brokoli, menyikat salad, dan kepahitan dalam wortel,” menurut USDA.

Bagaimana memilih epal yang sempurna

Oktober.10.201401:20

Tetapi walaupun fakta ini mengejutkan, ia tidak sepatutnya menakutkan. Walaupun antioksidan dan rasa boleh berkurang dari masa ke masa, pakar memberitahu TODAY.com bahawa rawatan sedemikian selamat.

Sebagai permulaan, kemudahan luar ladang yang menyimpan makanan untuk kegunaan di A.S. mesti mendaftar dengan FDA, dan mesti mematuhi keperluan keselamatan yang berkaitan, kata Sucher.

Memanjangkan hayat hasil bukanlah konsep baru, sama ada. “Sebelum teknologi terkini, orang ramai mempunyai ruang bawah tanah akar untuk memperluaskan kehidupan rak dan ketersediaan komoditi makanan seperti epal,” tambah Sucher. “Amalan yang lazim dan lazim ini membolehkan pengguna memakan pelbagai jenis barangan yang lebih luas untuk lebih banyak bulan dalam tahun ini berbanding beberapa dekad lalu.”

Phil Lempert, pakar konsumer yang juga dikenali sebagai Supermarket Guru, memberitahu TODAY.com melalui e-mel bahawa walaupun epal boleh wujud dalam simpanan sejuk selama setahun sebelum dihantar ke pasar raya, kehidupan rak mereka apabila mereka berada di kedai biasanya “hanya hari untuk beberapa minggu. “

Martin Lindstrom, pengarang “Kebenaran dan Kebohongan Tentang Apa yang Kami Beli,” memberitahu TODAY.com lebih umum bagi pasar raya antarabangsa untuk menjual epal yang telah dipilih lebih dari satu tahun sebelumnya, tetapi itu kurang kerap berlaku di Amerika Syarikat.

Sudah tentu, tidak semua epal yang dituai masuk ke penyimpanan jangka panjang. Banyak yang dihantar ke pasaran baru. Di samping itu, tidak semua epal dari storan muncul di bahagian hasil. Mereka boleh digunakan untuk membuat jus, pai beku dan lain-lain jenis makanan olahan, kata Sucher.

Tetapi jika memanjangkan hayat epal adalah selamat, epal yang dibeli di kedai mungkin bukan pilihan paling sihat.

“Apel yang baru dipilih sentiasa mempunyai profil nutrien yang optimum untuk vitamin dan mineral,” kata Madelyn Fernstrom, editor diet dan pemakanan untuk HARI INI. “Apel amat kaya dengan polyphenols, sejenis antioksidan.”

Mereka antioksidan kelihatan hilang dari masa ke masa. Laman web Food Renegade mengutip penyelidikan yang mendakwa epal berusia setahun boleh mengekalkan hampir tiada sifat antioksidannya.

Fernstrom berkata mungkin terdapat kebenaran kepada hubungan antara umur dan penurunan nilai antioksidan, tetapi menyatakan penggunaan etilena tidak nampaknya sebabnya.

“Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa jumlah antioksida dalam epal mungkin akan jatuh dengan simpanan lanjutan,” tambahnya, “kerana antioksidan ini terdapat dalam kulit, bukan daging epal.”

Walaupun selalunya sukar untuk menentukan epal pasaraya mana yang paling segar sehingga selepas mereka dibeli, Lindstrom berkata beberapa pasaran sedang berusaha untuk memberikan maklumat yang lebih baik mengenai setiap epal. “Sesetengah peruncit kini menawarkan ‘jejak kaki’, memberitahu [pers] apabila ia ditanam dan apabila ia dipilih,” katanya..

Dan jika anda tidak mahu bermain permainan meneka macam itu? “Betul terbaik ialah membeli epal secara bermusim dan tempatan,” kata Fernstrom.

Penulis TODAY.com Chris Serico menyumbang cerita ini. Ikuti dia di Twitter. Alesandra Dubin adalah penulis yang berpangkalan di Los Angeles dan pengasas blog Homebody in Motion. Ikuti dia di Facebook, Google+ dan Twitter.