Dunkin ‘Donuts tidak lama lagi akan menukar namanya …

Jika anda menuju ke Dunkin ‘Donuts untuk kopi dan snek yang manis, anda mungkin sudah mengatakan bahawa anda hanya berlari ke Dunkin’.

Tidak lama kemudian, moniker informal itu mungkin menjadi nama jenama rasmi rantai – dan kami tidak pasti bagaimana perasaan kami.

Dunkin ‘Donuts kini sedang berjalan dengan hanya “Dunkin'” di lokasi di Pasadena, California, dengan rancangan untuk melancarkan nama lebih mudah di lebih banyak lokasi Pantai Barat tidak lama lagi.

Beku Dunkin' Coffee
Dunkin ‘Donuts

Langkah itu, kata rantai itu, merupakan sebahagian daripada ujian untuk merayu kepada pelanggan untuk menginginkan apa-apa selain donat, kerana syarikat itu menolak minuman dan sandwic.

“Walaupun kami kekal sebagai peruncit donat nombor satu di negara ini, sebagai sebahagian dari usaha kami untuk menguatkan Dunkin ‘Donuts sebagai jenama dan pemimpin kopi yang dipimpin oleh minuman, kami akan menguji papan tanda di beberapa lokasi yang merujuk kepada jenama semata-mata sebagai “Dunkin”, “Dunkin ‘Donuts – er, hanya Dunkin’ – kata dalam satu kenyataan.

Tetapi rantaian itu menjamin pelanggan bahawa lokasi Pasadena, dan Dunkin akan datang, akan tetap benar dengan jenama dengan pilihan menu yang sama seperti kedai-kedai lain.

Sudah tentu, Dunkin ‘Donuts bukanlah jenama makanan yang pertama untuk memangkas namanya.

Pada awal 1990-an, Kentucky Fried Chicken terkenal menjadi KFC selepas empat puluh tahun pergi dengan nama yang lebih lama – dan nama baru itu terperangkap. Dan Domino’s Pizza dipendekkan untuk hanya Domino pada tahun 2012. Dalam kedua-dua kes, ia adalah apa yang dipanggil orang-orang itu, jadi mengapa menggunakan semua kata-kata tambahan apabila kita boleh menghabiskan masa makan makanan itu? Kami mendapatnya.