Dunkin ‘Donuts menyaman kekurangan blueberry dalam donat blueberry

Apabila anda memesan donut “blueberry”, wajarlah untuk mengharapkan terdapat blueberries sebenar dalam resipi. Kadang-kadang, tidak, itu bukan kes itu dan ia menggosok beberapa pencinta donut dengan cara yang salah.

Seorang pelanggan Dunkin ‘Donuts di Chicago telah memfailkan saman aksi kelas terhadap rantaian tersebut, mendakwa sesetengah pastri blueberry syarikat mengelirukan kepada pengguna kerana mereka kekurangan apa-apa blueberry sebenar.

Tuntutan itu, yang difailkan pada bulan Julai di mahkamah daerah Illinois Utara, mendakwa bahawa Dunkin ‘melanggar Akta Pencegahan dan Penipuan Perniagaan Illinois’ kerana barangan seperti donat Blueberry Crumb Cake hanya mengandungi blueberries tiruan “yang sangat menyerupai blueberry sebenar akibat pusingan mereka bentuk dan warna biru. ” Blueberry tiruan sebenarnya “rasa kristal” yang dibuat daripada gula, sirap jagung, dan Biru 1 pewarna.

Perlu diingatkan, bagaimanapun, bahawa muffin blueberry rantaian mengandungi blueberries sebenar. Jadi blueberry asli boleh didapati. Di suatu tempat.

“Oleh kerana warna biru dan bulatnya, ‘rasa kristal’ dan ‘bumbu bumbu blueberry’ dimasukkan secara strategik ke dalam dan di luar Produk Blueberry untuk mendorong pengguna yang tidak curiga untuk mempercayai bahawa produk tersebut mengandungi blueberries yang sebenar,” menurut undang-undang , menunjukkan bahawa item menu ini juga diiklankan di sebelah gambar-gambar blueberries dan dilabel seperti di kedai, yang kononnya menyesatkan pengguna.

Plaintif memimpin mendakwa bahawa dia akan membayar jauh lebih rendah untuk kebajikan yang dibeli (yang dilaporkan dibeli untuk hanya di bawah satu dolar) jika dia tahu ia adalah blueberries palsu dan bukan perkara sebenar. Dia mencari $ 5 juta dalam ganti rugi, restitusi, dan yuran pengadilan.

Itu Hari Donat Kebangsaan: Watch Hoda pergi untuk rasa Oreo coklat!

Jun.02.201701:46

Ini bukan kali pertama rantaian donat telah menghadapi tuntutan undang-undang terhadap ramuan buah-buahan palsu.

Pada bulan November, Krispy Kreme menghadapi jenis tuntutan yang sama apabila pelanggan mengeluarkan aduan mengenai kekurangan blueberries sebenar atau sirap maple asli dalam donat mereka, dan menyeru pelabelan pastri sebagai iklan palsu. Saman itu kemudian dibebaskan secara sukarela.

Dan ini bukan kali pertama bahawa Dunkin ‘Donuts telah menghadapi saman yang sama, sama ada. Mereka telah didakwa atas kekurangan stik dalam sandwic steak mereka dan kerana tidak menggunakan mentega sebenar di atas bagels butters mereka.