Doktor memberi amaran terhadap makanan pencuci mulut bergaya yang dibuat dengan nitrogen cecair

Pameran tempatan di seluruh negara adalah rumah kepada beberapa hidangan baru yang paling inovatif.

Terdapat Oreo bir berpenyawak cookie di Texas, churros dibungkus daging di Minnesota dan nachos ais krim di Iowa.

Tetapi satu pencuci mulut yang disajikan di Pensacola Interstate Fair membuat berita bukan hanya untuk kreativiti, tetapi juga untuk risiko kesihatan yang menimbulkan.

View this post on Instagram

#pensacolainterstatefair #Dragonbreath

A post shared by Jacoby Sevenfold Allison (@jacobysevenfold) on

Sejak pameran itu dibuka awal bulan ini, beberapa peminat telah menikmati merawat yang digelar “Nafas Naga.” Para vendor menggambarkannya sebagai “makanan ringan makanan pencuci mulut yang citarasa seperti Loop Buah-buahan yang dicelupkan dalam nitrogen cair.” Kenapa nafas naga? “Apabila anda memakannya, anda akan merokok seperti naga,” membaca tanda vendor.

Walaupun pencuci mulut kedengarannya sejuk, nitrogen cecair yang digunakan boleh menjadi seramai 320 derajat negatif. Sekurang-kurangnya seorang wanita telah datang ke hadapan untuk mengadu selepas cucunya berusia 14 tahun dilaporkan membakar tangannya ketika mengendalikan pencuci mulut, menurut WEARTV.

“Doktor ER terpaksa memotongnya, memotong kulit mati dan mendapat jangkitan,” kata Tina McArthur. “Mereka [doktor] berkata tidakkah kita masuk dan mendapat jarinya merawat dia mungkin akan kehilangan ibu jari . “

Naga Breath Liquid Nitrogen Dessert
Dengan ihsan Pensacola Interstate Fair

Memasak dengan nitrogen cair bukan teknik yang benar-benar baru – sebenarnya, banyak tukang masak menggunakan gas cecair untuk menikmati masakan dan koktail. Dan terdapat juga trend baru ais krim yang digunakan untuk menyampaikan pencuci mulut futuristik.

Tetapi menggunakan nitrogen cair dalam makanan sangat selamat?

Dr. Reed Caldwell, pembantu profesor di Jabatan Perubatan Kecemasan Ronald O. Perelman di NYU Langone Health, berkata terdapat tiga kebimbangan utama ketika berurusan dengan nitrogen cair.

“Pertama adalah kerosakan yang ketara pada kulit dan tubuh jika tertelan,” jelasnya kepada HARI INI. “Nitrogen cecair adalah apa yang digunakan oleh ahli dermatologi untuk membakar benda-benda dari kulit supaya kita tahu ia boleh merosakkan tisu.” (Di India, koktail yang mengandungi nitrogen cair yang dimakan secara tidak wajar meletakkan lubang dalam perut seorang lelaki.)

Caldwell juga mengatakan bahawa nitrogen mengalihkan oksigen, jadi jika penyedutan berlaku, ada risiko besar asphyxiation, yang boleh mematikan.

Akhirnya, dia memberi amaran bahawa jika ia bercambah di mata anda, anda boleh merosakkan kornea anda. “Saya akan menggalakkan sesiapa sahaja di sekitar nitrogen cecair, terutamanya kanak-kanak,” kata Caldwell.

Penjual Nafas Naga mempunyai tanda di luar bilik dengan arahan khusus untuk pelanggan mengikuti dengan teliti sebelum mencuba melayan. Tanda baca:

  • Dapatkannya dari pemegang cawan.
  • Gunakan batang buluh untuk dimakan.
  • Blow 3 kali atau lebih.
  • Mengunyah dan menghancurkannya.
  • Jangan sentuh / minum cecair di bahagian bawah cawan.

Dalam video Instagram yang disiarkan oleh Hudson Miller, anda juga boleh melihat vendor memberikan arahan ini secara lisan dan memastikan pelanggan memahaminya. Dalam kedua-dua kes kecederaan, para pelanggan nampaknya tidak mengikut arahan dengan betul, menurut jurucakap The Pensacola Interstate Fair.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada HARI KUASA melalui e-mel, jurucakap Fair mengesahkan bahawa sejak McArthur mengadu, mereka tidak menerima sebarang aduan baru atau mendengar sebarang kes kecederaan di kalangan pelanggan di gerai pencuci mulut Naga Naga. “Penjual telah menjual beribu-ribu produk pencuci mulut pada minggu lepas dan mempunyai dua kes kecederaan yang dilaporkan,” kata kenyataan itu..

Walaupun produk itu boleh didapati melalui baki tahun ini, jurucakap itu berkata kepada TODAY Food bahawa “Nafas Nafas Naga tidak akan kembali pada tahun 2018.”