Dapatkan blues: 3 cara mengejutkan untuk merayakan Hari Keju Mouldy!

keju; Shutterstock ID 154112018; PO: TODAY.com
Gayvoronskaya_Yana / Hari ini

Bau sesuatu yang masak? Hari Kebangsaan Moldy Cheese adalah Oct. 9. Wah ?? Walaupun pemikiran makan makanan berjalur mungkin menyerap anda, banyak keju popular – termasuk blues seperti Gorgonzola, Stilton dan Roquefort, tetapi juga brie dan Camembert – tidak akan wujud tanpa acuan. “Tanyakan apa-apa tukang masak, dan mereka akan memberitahu anda bahawa membuat keju adalah seni mengawal reput,” jelas Meal harian dalam 10 Makanan Kami Hanya Makan Apabila Mereka Buang. 

Memandangkan biru adalah mencari keju yang paling cerah, itulah bahan yang sempurna untuk Hari Keju Mouldy. Dan walaupun terdapat banyak kegunaan yang sangat lazat untuk keju (di atas burger, dalam sayap untuk sayap, lurus di atas piring keju), kenapa tidak merayakan hari libur agak ganjil ini dengan persediaan yang sama rumit?  

Panas sandwich with chocolate, bacon, blue cheese and figs, courtesy of Marta Greber/What Should I Eat for Breakfast Today
Hari ini

Keju Biru dan Coklat: Sesetengah orang berfikir semuanya lebih baik dengan bacon. Lain-lain percaya coklat pasangan yang sempurna untuk semua yang melepasi bibir mereka. Dan kemudian ada orang-orang seperti Marta Greber, blog Apa yang Harus Saya Makan untuk Sarapan Hari Ini, yang mengambil dua obsesi makanan dan menambah keju biru untuk campuran untuk penciptaan yang digambarkan di atas: sandwic panas dengan coklat, bacon, keju biru dan buah ara . “Ia adalah sandwic yang sangat istimewa dan saya takut ia bukan untuk semua orang,” katanya mengaku. 

Keju Biru dan Nanas: Keju biru dan buah ara? Semak. Keju biru dan pear? Semak. Tetapi keju biru dan nanas? Ternyata kedua-dua makanan itu berkongsi komponen rasa yang menjadikannya perlawanan yang menghairankan. Di laman blog Slice Domestik, anda akan menemui pasangan ganjil di atas crostini, tetapi anda hanya dapat berkhidmat nanas teriris di samping baji biru. 

Keju biru Ais Krim: Hei, jika bacon boleh bersama-sama dengan ais krim, mengapa tidak keju biru? Chef Elizabeth Falkner berkongsi resipi ais krim keju biru dengan Martha Stewart yang mengejutkan mudah: Hanya campuran asas aiskrim tradisional (susu, krim dan buttermilk atau yogurt dalam kes ini) dengan keju biru, serbuk dalam pengisar, kemudian pindahkan ke ais pembuat krim. Falkner menyajikan ais krim yang gurih dengan stik. Mahu cara yang lebih mudah untuk mencuba kombo? Hanya taburkan beberapa kepingan keju biru lembut, berkrim, seperti Gorgonzola, ke atas ais krim vanila yang dibeli. Tambah sedikit buah segar atau kering jika anda mahu. 

Orang ramai mempunyai perasaan kuat tentang keju biru. Kongsi milik anda dalam tinjauan kami.